LESERBREV FRA ET KONDISMEDLEM
Av Pål Skyrud


Nylig fullførte jeg maraton på Nordpolen i ekstremkulde. Da jeg i juni satt mine føtter i Sør-Afrika for nye opplevelser og med mål å fullføre The Big Five, tok det faktisk meg noen dager før jeg forstod hvor jeg var, hvor stort det var å se ville dyr på en armlengdes avstand, og som ikke det var nok, jeg skulle fullføre maraton midt blant alle disse ville dyrene. Store kontraster fra isødet på klodens nordligste punkt.

Stedet er Sør-Afrika, nord for Johannesburg, mot Botswana og heter Entabeni Safari Conservancy. En park bestående av et øvre platå på 19 000 hektar og et nedre platå på 22 000 hektar. Eneste forbindelse mellom de to er Yellow Wood Valley på 3 km. Det er flere lodger i parken, men start og mål er ved Lakeside Lodge.

Det er flott å bo ved start og mål, men også fordi man i noe større grad kunne bevege seg noe mer rundt området enn de andre overnattingstedene, ble vi fortalt. Husk at man bor blant ville dyr og det er ikke uvanlig at både elefanter og flodhester lusker rundt blant husene. Det var også et vakkert syn hver morgen å oppleve soloppgangen over Entabeni-monolitten.


Soloppgang over nedre platå.jpg
Soloppgang

Før selve løpet, var det lagt opp til en rekke safariturer både morgen og kveld. På hver tur opplevde man noe nytt, kanskje et nytt dyr som vi ikke hadde sett tidligere, eller bare dyrene i en anderledes setting, det være seg å oppleve dem aktive på jakt, fortære et bytte eller bare ligge der mett og god etter et fortreffelig måltid.

Big Five er som kjent de fem største dyrene: elefant, neshorn, løve, flodhest, bøffel og leopard. Siden løpet har tilsvarende navn, satte vi ekstra lit til at våre utrolige dyktige lokale "game warden" klarte å spore opp disse. Det gjorde de med stor glans, hvorav nesehorn, elefant og løve ble et daglig skue. Samtidig finnes det så mange andre dyr på savannen som må nevnes og er like artig å oppleve. Det være seg struts, gnu, impala, antilope, sebra, sjiraffer, villsvin, cheetah, apekatter og bavianer etc .           
 

Løve #2.jpg
Trøtt (eller sulten?) løve...

Bøffel.jpg
Bøffel - deltok ikke i løpet


Tre norske deltagere - to debutanter

The Big Five består av både full og halv maraton. Løpere fra totalt 27 nasjoner stillte til start, hvorav 152 fullførte full maraton og 137 halvmaraton. Vinner av halvmaraton ble Martin Kamunda, Zimbawe på tiden 1:45:18, og på full maraton Frank Ted Johansen, Danmart på tiden 3:28:03.  Vi var tre nordmenn som fullførte full maraton. Pål Skyrud, Linne Madeleine O.Gulbrandsen og Mille Opdahl Fjelstad. Både Linne og Mille løp faktisk sin første maraton, en stor opplevelse i en unik løype.


Mille og Linne i mål _ m tillatelse av dem..jpg
Mille og Linne har fullførrt sitt første maratonløp

Dagen før den store dagen var alle deltakerne samlet ved Lakeside Lodge. Her fikk vi praktisk informasjon om løpet før vi fikk en tur i jeep gjennom løypa vi skulle løpe enten det var full eller halv maraton.


Løype inspeksjon #1.jpg
Fra løypeinspeksjonen


Løype inspeksjon #2.jpgFra løypeinspeksjonen


Full maraton startet 15 minutter før halvmaraton på løpsdagen og på denne måten ble alle deltakerne relativt godt samlet på deler av løpet. Fra start gikk full maraton løype forbi Ravineside Lodge, Entabeni-monolitten og opp til Hanglip View Point, løypas høyeste punkt på 1700 moh. Deretter tilbake et stykke før vi satte kursen ned Yellow Wood Valley, 3 km med gjennomsnitt fall på 23.3 % og 45 % ved to partier. Her fikk beina både fart og juling... lite tenkte jeg der og da at vi skulle opp igjen på samme sted... 


Yellow wood valley.jpg
Yellow Wood Valley
 

I enden av Yellow Wood Valley befinner du deg på løypas laveste punkt, 1200 moh med etterfølgende 9 km løping i sand. Her var det bare å ta det med ro, finne flyt og roen. Som jeg lærte under North Pole Marathon i april, ikke jobb mot sanden, la beina jobbe med. Å løpe i sand er helt likt som å løpe i snø.

Vel gjennomført runde i løveterritorium var man tilbake i nedre del av Yellow Wood Valley. Her hadde jeg lagt tilsides et par nye løpesokker. Et tips jeg plukket opp fra en som hadde deltatt tidligere. Flott service av den lokale heiagjengen med å vaske bein og vi fikk byttet sokker før det var tid for å stålsette seg og komme opp igjen de neste 3 km. En tøff tur for mange. Observerte flere som gikk baklengs oppover..

Vel oppe på øvre platå var det bare å omstille seg til raskere løpetempo. Nå gjensto bare 13 km i en større bue før avslutningen der vi startet.

Før retur til hjemlandet fikk jeg anledning til en ballongtur over nedre platå av savannen. En drøm blir virkelighet. Oppleve savannen under seg ved soloppgang, stige til værs og se hvordan savannens dyr reagere på denne merkelig ballongen som kretser over dem.
 

Ballongtur.jpg
Ballongtur

mvh
Pål Skyrud
 

På tide å avskrive løpesko.jpg
På tide å avskrive disse løpeskoa.