Ultraløpet Nøsen Hundreds ble første gang arrangert i 2021 av en vennegjeng ledet av Race Director På Magnus på gamle seterstier og i nydelig natur på Valdres mellom Vaset og Hemsedal. Hele arrangementet har base på Nøsen yoga og fjellhotell. Her bor også de fleste deltakerne under helga.

Pål Magnus med crew ønsket med Nøsen Hundreds å vise frem de fantastiske stiene og arrangere et 100 kilometer langt ultraløp som var noe mer overkommelig enn flere av de andre lange løpene, og med en uhøytidelig ramme der vennskap og mestringsfølelse stod i fokus.

Første året ble 100 startplasser revet vekk og flere av norges beste ultraløpere stilte til start, i tillegg til de som var helt nybegynnere. Alle var svært begeistret og med det vokste arrangementet til 2022. Dette åpnet opp også for en 50 kilometer distanse i 2022. Nok en gang ble fjoråret en suksess. Flere løpere til start fra flere land.

Årets utgave hadde vokst ytterligere. Nå var det mulig å løpe både 100 kilometer, 50 kilometer og 21,1 kilometer i perfekte løpeforhold. Tørt, lite vind, men kanskje noe varmt da sola var framme.

I år som i fjor var løpet innlemmet i den nasjonale serien til Golden Trail som bestyr av åtte løp, der finalen går i Hemsedal i september.

100 kilometer

Det ble raskt stor spredning i feltet. Den suverene vinneren, Finn Isaksen fra GTI Friidrett løp på sterke 11.29.56 og var med det 1,5 time foran nummer to i løpet. Espen Berg kjempet hardt og krysset målstreken etter 13 timer 3 minutter og 34 sekunder. Jan Riksrad Olafsen ble nummer tre på 13.42.02.

Nummer tre i løpet totalt ble Anna Louise Astad som hele tiden plukket løpere og tid i forhold til herreløperne mot slutten. Hun løp inn på den imponerende sluttida 13.26.57 og var med det et godt stykke foran nummer to i mål. Her løp Kristin Lome inn på tida 15.14.01 og nummer tre ble Inga Rybak på 17.28.20.

50 kilometer

Åsmund Skatvedt satte standarden tidlig og stakk fra resten av feltet på den halve distansen. Farten var høy i de lettløpte partiene og han ble klokket inn på den suverene tiden 5 timer 6 minutter og 9 sekunder. Nummer to og tre kom relativt tett, men det var Erlend Brandsnes som hadde mest futt i beina de siste kilometerne i relativt bratt nedoverbakkeløping der han klokket inn på 5.33.44. Nummer tre ble Jamie Ellis på 5.35.52.

For damene var det tettere i toppen og Aleksandra Narkowicz løp raskt siste halvdel. Hun så nevneverdig preget ut mot slutten av løpet og tok en fin seier på 5.53.51. Mari Wetterhus er en god skiskytter og tok helt sikkert turen i terrenget som en solid og tøff treningsøkt. Hun klokket inn på 6.04.59. Nummer tre ble SK Vidar sin løper Vilde Moser.

21,1 kilometer

Årets nye distanse ble raskt populær og dette har helt sikkert åpnet opp for flere deltakere i mosjonistsegmentet. Løypa hadde solide stigninger, men allikevel var løypa overkommelig for de fleste. Terrenget var flott der du får litt av alt med flott fjellutsikt mot slutten av løpet.

Liv Richter Melby viste seg å være den starkeste dameløperen. Hun løp inn på gode 1.57.00. Nummer to ble Karoline Wisløff Rud som har vist veldig god form på kortere distanse på asfalt tidligere i år. Hun kom inn på tida 1.58.59. Nummer tre ble Ingeborg Treu Røe på 2.01.49.

I herreklassen skilte det seg raskt ut en duo i front som løp fort. De knivet seg i mellom, men det skulle vise seg at Anders Kjærevik var den sterkeste. Han løp på tida 1.35.40. En god tid i en løype med mange høydemeter. Nummer to ble Eivind Klokkehaug på 1.36.18. Tredjeplassen totalt gikk til Espen Roll Karlsen.