175 bilder med hundrevis av løpere fra Oslos Bratteste

Det blåste litt og varmegradene var mindre enn 10, men det er jo flotte forhold for et motbakkeløp. Vi så ingen løpere på vei oppover som frøs - men så skulle de også forsere 2,7 km med 15 % snittstigning. Etter målgang ved Tryvannstårnet som lå 407 meter høyere enn starten nederst i Wyllerløypa i Sørkedalen, var det derimot friskt i vinden og godt å få på seg mer klær.

Deltagelsen i de aktive klassene var ganske lik fjoråret med 1908 fullførende i år mot 1935 i fjor, men i trimklassen var det en nedgang fra 1933 til 1447 fullførende. Likevel var det en gigantisk mosjonsmønstring som pågikk i Wyllarløypa to timer lørdag ettermiddag.

Det var 9 startpuljer i tillegg til fleksistarten for trimklassen, her er vi midt i en av puljene for kvinner. (Foto: Olav Engen)

3 sekunder fra løyperekord i herreklassen
I herreklassen var det litt ekstra spenning knyttet til løyperekorden. Kunne Johan Bugge eller noen andre slå Sindre Buraas' løyperekord fra 2014. Bugge var 9 sekunder bak i fjor da han løp på 14:30, i år vant han på 14:24 - og fortsatt 3 sekunder etter Buraas' rekord som ble satt før løypa ble lagt om i nedre del (litt lenger, ikke like bratt).

Johan Bugge 700 meter opp i bakken. (Foto: Olav Engen)

Johan Bugge, som nå løper for Mosvik IL, vant altså for andre år på rad. Løperne som ble nummer to og tre i fjor falt en plass ned i år. Erik Udø Perdersen fra Kristiansand Løpeklubb ble nummer tre på 15:07, og Øyvind Heiberg Sundby fra Tjelve kom på 4. plass med 15:24, nøyaktig ett minutt etter vinneren. Det var hele 7 løpere under 16 minuitter (5 i fjor).

Håkon Skarsholt fra Andebu IL åpnet friskt og hadde en liten luke til Bugge 7-800 meter opp i løypa, men etter hvert ble Bugge for sterk og vant 15 sekunder foran Skarsholt som på side hadde solide 28 sekunder avstand til tredjemann.

Håkon Skarsholt åpnet hardt, og har en liten luke på Bugge etter 700 meter. (Foto: Olav Engen)

Øyvind Heiberg Sundby foran Erik Udø Pedersen. I mål var rekkefølgen byttet om. (Foto: Olav Engen)

Even Brøndbo Dahl foran David Thorvik, de kom på 6. og 5. plass. (Foto: Olav Engen)

Skitalent vant kvinneklassen
For mange er det kanskje er ukjent navn, men 17-åringen Helene Marie Fossesholm fra Vestfossen er Norges beste skiløper i aldersklassen, og også en glimrende syklist. At skiløpere også er gode i motbakkeløp er forøvrig ikke noe nytt. I lørdagens motbakkeløp løp hun fra konkurrentene rett etter start, og vant på 18:31 uten å være presset av noen. Tiden er 56 sekunder raskere enn tiden hun hadde på fjorårets løp (5. plass).

Drammens Tidende 12. april: Helene Marie Fossesholm (16) forbløffer og begeistrer Therese Johaug: Minner om meg

Helene Marie Fossesholm i suveren ledelse allere etter den første bratte bakken opp mot 700 meter. (Foto: Olav Engen)

Ida Flaaten fra SK VIdar var eneste veteran (K35-39) i topp 25 i kvinneklassen - i ungjentenes motbakkefest. Men hun holdt unna for alle andre enn vinneren, og løp inn til en klar 2. plass på 19:07, 36 sekunder etter Fossesholm og 14 sekunder foran Ingjerd Myhre fra Kongsberg OL.

Ida Flaatten går opp på 2. plass som hun beholdt til mål. Her passerer hun den sterke 13 år gamle motbakkeeksperten Malin Hoelsveen, som hadde åpnet i hardeste laget og måtte ta seg en pust i bakken. Det var fire jenter 12-13 år blant de åtte første ved spurten etter 2,5 minutter. I mål var Malin nest best av dem med 13. plass. (Foto: Olav Engen)

Martine Ek Hagen i grønn trøye kom på 7. plass. Lengst til høyre med nr 4728 ser vi Ingjerd Myhre som kom på 3. plass. (Foto: Olav Engen)

Astrid Stigen i hvit trøye ble nummer 8, mens BUL's løper Delphine Poirot ble nummer 10. (Foto: Olav Engen)

KONDIS samleside for Oslos Bratteste

Vi lot oss imponere av denne blide damen. Vi ser ikke startnummeret, men OCR-jakken tyder på at hun utfordrer seg selv på mer enn motbakkeløp! (Foto: Olav Engen)

På toppbildet viste vi at det var bratt for tøffe jenter, og jamen var det like bratt for gutta. Ikke mange rette rygger her! (Foto: Olav Engen)

2000 meter og 300 høydemeter til toppen. (Foto: Olav Engen)

En smilende Sofia Johansson fra Team glade gutter (!) er først i sin pulje, og ble nummer 30 av kvinnene. Men, kyrne på beite i bakgrunnen ser ikke ut til å bry seg om det. (Foto: Olav Engen)

Oslos Bratteste 2018På plass igjen: F.v.: Trine Kullerud og Gunn Astrid Jakobsen deler ut deltakerposer i målområdet under Oslos Bratteste. De har hatt denne jobben i alle de ti åra løpet har vært arrangert. Foto: Marianne Røhme

Oslos Bratteste 2018
Rikholdig meny: Det er en flott meny som møter deltakerne på toppen av Tryvann. Her presenteres menyen av kokken Steinar. Det ryktes at han har smakt seg gjennom alle rettene opptil flere ganger før start. Foto: Marianne Røhme

Oslos Bratteste 2018Til stede: Kondis var på plass og delte ut blader og tilbød medlemskap til deltakerne. Foto: Marianne Røhme