Rallarvegsløpet har et tak på 100 påmeldte, og det ble nådd et par uker før årets løp. 40 av de påmeldte er kvinner, og en kvinneandel på 40 prosent er høyt i ultrasammenheng. Meget mulig er det løpets sosiale profil med samvær fra fredag kveld til søndag ettermiddag som særlig appellerer til kvinnene. 

I kvinneklassen må Gloria Vinstedt, som har vunnet løpet tre ganger før, finne seg i å være favoritt. Men hun har slitt med en kneskade tidligere i år, så det er litt usikkert hvor god form hun er i.

Fjorårsvinner Therese Falk stiller også, og sjøl om hun har hatt et tøft konkurranseprogram inn mot Rallarvegsløpet, så kan hun fort ta sin andre seier. Andre sterke løpere er Nicoline Baartvedt som nylig vant Nordmarka Skogsmaraton. Åslaug Golf Kaardal har løpt og løpt fort i Rallarvegsløpet flere ganger før, og hun er påmeldt på nytt i år. Det er også med flere løpssterke debutanter, som Aud Stuhr, Kaja Stabursvik og Petra Jacoby. 

På herresida er det enda mer åpent. Fjorårsvinner Sven Ove Risa stiller ikke. Til gjengjeld er det en gammel storhet som har begynt å røre på seg og som nå gjør en svært så spennende ultradebut. Ørjan Lunde kan blant annet skilte med en 12. plass fra London Marathon da han løp  på 2.20.21 i 2007. Han har også så sterke tider som 29.33,08 på 10 000 m og 14.12,35 på 5000 m. Nå er Ørjan blitt 37 år, og etter flere år uten konkurranser har han trent bra og er klar for debut i Rallarvegsløpet. 

- Jeg har fått trent bra de siste sju-åtte månedene og er i bra form. Den er ikke like god som da jeg løp maraton på 2.20, men jeg har ikke problemer med å løpe ned mot 3 blank-fart på trening, forteller Ørjan til Kondis. Da han var i sitt livs form i 2007, hadde han planer om å fortsette løpskarrieren, men skader gjorde at han falt ut av det - inntil han nå gjør comeback som konkurranseløper 10 år seinere. 

- Jeg stiller til start fordi jeg har lyst å prestere for meg selv og vise at jeg fremdeles kan. Så får vi se hvor på listen jeg kommer. Selv om det er et ultraløp, så er jeg ikke med for å være listefyll, sier den blide bergenseren. 

Oerjan_Lunde_2007_foto_Runar_Gilberg_IMG_7429.jpg
Ørjan Lunde var en av landets beste løpere for ti år siden. Nå debuterer han som ultraløper. Her ser vi han løpe E-cup i terrengløp for Vidar i 2007. (Foto: Runar Gilberg) 


Hvem som blir Ørjan Lundes hardeste utfordrere, er vanskelig å gjette. Her er det med mange nokså unge og umeritterte løpere som fort kan vise seg å ha talent for et langt og kupert fjelløp som Rallarvegsløpet. Så spørs det om ungdommelig sprekhet vil matche rutinen til mer erfarne travere som f.eks. Frode Johansen, Kjetil Myklebust, Peter Tubaas og Petter Kragset. 

For de aller fleste handler det imidlertid mest om å fullføre de 80 krevende kilometerne. Løypa starter på havnivå i Flåm, og en skal opp til 1343 moh før det går slakt nedover til Haugastøl som ligger på knappe 1000 moh. Førsteetappen med sine 54 km og mye motbakke er den klart tyngste, men andreetappen på 27 km krever også sitt når en stiller til start på slitne bein. 

To av de som er påmeldt - Peter Tubaas og Arne Gilberg - har fullført Rallarvegsløpet hele tolv ganger tidligere. Faktisk er fem av de sju som stilte til start i den første utgaven av løpet i 2003 påmeldt denne gangen.

Det gjenstår imidlertid å se hvor mange som kommer til start - og videre til mål. Deltakerrekorden med 80 fullførende begge dager ble satt i 2013, og med normalt "svinn" så blir den antakelig ikke slått i år. 


Startfeltet i førsteutgaven av Rallarvegsløpet i 2003. Vi ser fra venstre: Arne Gilberg, Tim Bennett, Emily Miazga, Runar Gilberg, Bård Lyngnes, Jan Helgesen og Knut Skjeldal. (Foto: Per Lind)  


Kondis.nos samleside for Rallarvegsløpet 

Rallarvegsløpets heimeside


Det er mye vatn langs Rallarvegen. (Foto: Tron Krosshaug)

12_Adele-gruppa_IMG_2912.jpg
Noen ganger har vatnet også etablert seg i en fastere form. (Foto: Runar Gilberg)

loper_i_orange.jpg
Men det er helst slik Rallarløperne husker helga. (Foto: Espen Ringom)