Bilde-07.jpgEven Northug bidrog sammen med sprintkollega Sindre Bjørnstad Skar på  flere måter under årets vellykkede arrangement på Helgeland. (Foto: Janne Helen Moen)

10 km

Wågan vant på 34:23 foran Helene Sæterøy fra Løparlauget 4x4 og Henriette Aas fra Sandnessjøen. I herreklassen var det et sterkt felt der hele fem løpere slo fjorårets løyperekord på 32:59. Fissehatsion løp inn på sterke 28.55, tross en god del vind. Deretter fulgte Thomas Fremo fra Fjellørnen og Lasse Blom fra Sømna IL.

Bilde-23.jpgMaria Sagnes Wågan i kjent innbitt stil inn til en suveren seier i Sømnamile. (Foto: Janne Helen Moen)

Bilde-16.jpgSennay Fissehatsion løp trolig historiens raskeste 10 km på Helgeland noensinne med 28.55 til tross for motvind de 4 første kilometerne. (Foto: Janne Helen Moen)

ALLE RESULTATER

Bilde-32.jpgSeierspallen for kvinner (fra venstre): Helene Sæterøy, Maria Sagnes Wågan og Henriette Aas. (Foto: Janne Helen Moen)

Bilde-34.jpgMennenes seierspall ble besteget av (fra venstre) Thomas Fremo, Senay Fissehatsion og Lasse Blom. (Foto: Janne Helen Moen)

5 km

Også på 5 km ble det løyperekord i herreklassen, der Sebastian Reinertsen fra Bratsberg IL løp på 16:12. Han vant foran Theo Øyan Uthaug, Sømna IL, og Cornelius Grøtheim Olsen, Tjalg IL.

Bilde-21.jpgDen suverene vinneren på 5 km, Sebastian Reinertsen, mot mål på 16:12. ​(Foto: Janne Helen Moen)

I dameklassen gikk seieren til 14 år gamle Dagmar Delie, Sømna IL, som vant på 23:41, foran klubbvenninnene Frøya Baustad og Oda Baustad.

Bilde-30.jpgAlle klassevinnere på 5 km samlet på et brett! (Foto: Janne Helen Moen)

Over 100 barneløpere

Sømnamile lyktes godt med å rekruttere barn og ungdom til løpet. Dagen ble åpnet med treningsseminar for ungdom. Alle mellom 11 og 17 år var invitert til lunsj, foredrag og trening med Even Northug og Sindre Bjørnestad Skar fra skisprintlandslaget.

Bilde-03.jpg101 løpere under 11 år deltok i barneløpet. (Foto: Janne Helen Moen)

Her stilte også de to skistjernene opp og løp sammen med barna og maskoten Turbo fra barnas turlag. Turbo var svært populær blant de aller minste. 5-kilometeren hadde 108 deltakere der de aller fleste var ungdom mellom 11 og 15 år. Alle skoleklasser i distriktet konkurrerte om å stille med flest deltakere i løpet, der 2. og 3. klasse på Berg skole deltok med 15 elever hver og vant 5000 kr til klassekassa.

Bilde-35.jpg2. og 3. klasse på Berg skole sikret seg en skikkelig bonus til klassekassa. (Foto: Janne Helen Moen)

På 10 km var det ny deltakerrekord med 104 løpere. Underveis i løpet var det underholdning av kor og musikere fra kulturskolen. Løypa avsluttes med en sløyfe gjennom sentrum der publikum heiet løperne fram.