Årets utgave av Sahara Marathon var den tjuende utgaven av løpet til støtte for Saharawi-folket.

Lehsen Sidahmed, Vest-Sahara, gjentok seieren fra Sahara Marathon 2018, solidaritetsøvelsen i Tindouf’s flyktningleire. Sidahmed løp inn til 2:48:40. Dermed forbedret han tiden fra 2019 med over 6 min. Da han kom han inn til andreplass og ble slått av svenske John Jonatan Fahlén, som ble klokket inn til første plass på tiden 2:52:46. I 2018 vant Lehsen på tiden 2:59:47.

Sverige stilte også i år med en stor gruppe deltakere. Moa Kjellstrand gjorde en strålende innsats og vant maratondistansen på 3:32:39. God flyt hadde også Örjan Ahnoff som kom inn til 3:32:10. Det holdt til en 10. plass for herrer. 9 svensker løp maraton, 1 halvmaraton, 2 på 10 km og 2 på 5 km. 

ph_winners2.jpg
Lehsen Sidahmed på hjemmebane, med svenske Moa Kjellstrand som gjesteløper. Begge vinner hver sin maratondistanse. Foto: Sahara Marathon

Tjue år har gått siden en gruppe frivillige fra flere land lanserte et av de mest spennende sportsinitiativene i verden. Den ugjestmilde algeriske ørkenen ble en gang i åstedet for et magisk løp der alle løpere deltar i en solidaritetssak og hvorpå emosjonell opplevelser er viktigere enn det sportslige. Sahara-maratonet har feiret tjue års arbeid for rettferdighet og støtte til det saharawiske folket som har bodd langt fra sitt land i 44 år.

Logo_1280.jpg

Lehsen Sidahmed førte an i kampen mot mål. Han skal ha startet hardt fra begynnelsen for å prøve å kvitte seg med de beste rivalene. Den baskiske Joel Aubeso Barrio og den østerrikske Rainer Predi. Strategien var god. Blant annet følte den østerriske ultra-marathoner Predl seg uvel ved passering Auserd-leiren, halvveis i traséen. Begge rivalene måtte slippe seieren.

Den lokale løperen viste sin entusiasme etter å ha krysset målstreken:
- For meg er dette det beste, komme og møte folket mitt og kunne vise min støtte og kjærlighet til mine med en seier.

Lehsen Sidahmed RASD 2:48:40
Joel Aubeso Barrio ESP 2:53:58
Rainer Predl  AUT 3:03:19

Moa Kjellstrand skal ha satt et imponerende tempo fra begynnelsen og oppnådde en sterk seier med mer enn tjue minutter over den tyske Pusch og baskiske Ainhoa ​​Lendinez.

Moa Kjellstrand  SWE 3:32:39
Claudia Pusch  GER  3:52:30
Ainhoa Lendínez Gárate  ESP 3:57:03

ph_Moa_Kjellstrand.jpgBedre kunne det ikke blitt. Moa reiste ned til Vest-Saharas flykningleire, startet i El Ayoun, passerte 21 km i Auserd, holdt trykket helt inn til mål og seiret i Wilaya Smara. Foto: Juan Obregón, Stockholm.

Hjerteskjærende er det å lese at belgiske Daniel Dekkers, med tårer i øynene ble tvunget til å bryte løpet på grunn av den sterke varmen. Med sine 85 år hadde nok han den tøffeste utfordringen med en halvmaraton i ørkenen. I det andre ytterpunktet var de saharawiske barna som løp barbeint.

Så kan vi legge til de hundrevis av solidaritetsgrupper som år etter år drar til leirene i Sahara med bagasje lastet med hjelp. Gjennom deltakernes smil og støtte til lokale familier som med sin gjestfrihet, gjør denne sportslige solidaritetsopplevelsen uforglemmelig. For alle som opplever den.

ph_vinner_Moa_Kjellstrand.jpgMoa Kjellstrand    SWE   03:32:39   Foto: Juan Obregón, Stockholm.

Resultater
PODIUM (Topp 3 liste, alle distanser)
5K DAMER
5K MENN
10K DAMER
10K MENN
21K DAMER
21K MENN
42K DAMER
42K MENN

Sahara Marathon http://www.saharamarathon.org/en/home-en/