Steinsland bygdemaraton blev lørdag arrangeret for 7. gang langt ude i skoven næsten i ingenmandsland mellem tre kommuner: Vennesla, Iveland og Birkenes. Bygdemaraton arrangeres hjemme hos maratonløberen Odd Gunnar Tveit sammen med Birkenes IL. Arrangøren er givetvis klar over at ikke alle er lokalkendt ”efter den syvende kartoffelrække” og havde derfor allerede udenfor Birkelands bygrænse opsat det første skilt. På vejen videre passerede man kendte steder, som Mollestad eika (ca. 1000 år gammel) og Svaland kendt for en andet løb før man endelig nåede frem til Steinsland. Her var flaget rejst i haven 200 m.o.h. og pindeflag markerede ruten sammen med små håndmalede skilte. Der følte man sig virkelig velkommen især, når man opdagede, at man via målporten, kunne komme til indtil flere parkeringsgræsmarker.  Herunder kommer der glimt fra en smuk dag, som jeg håber du har lyst til at læse om. Selve resultatlisten finder du her

IMG_5938OddGunnrTveitHagl.jpg
Odd Gunnar Tveit er primus motor for Steinsland bygdemaraton, som arrangeres hjemme på hans gårdsplads. Her er forbereder han starten med haglgevær, som måske nok er mere passende end en startpistol her i de indre bygder. 

Starten

10 minutter før start blev der ringet med gårdsklokken og løberne blev ført til start. Halvmaratonløberene gik 500 meter ned ad ruten, mens helmaratonløberne blev ført af Odd Gunnar Tveit og haglbøssebæreren ind ad en traktorvej til start. Efter lidt opvarmning gik starten præcis kl. 1100 med hr. Tveit i spidsen på trods af at haglgeværet strejkede i første forsøg.

IMG_5940Klokke.jpg
Der ringes til start 10 minutter før fællesstarten på hel-og halvmaraton kl. 1100. En del var dog allerede startet i timerne før, de første allerede kl. 0800. 

Helmaraton

IMG_5965MaratonStart.jpg
Fællesstart kl. 1100 for helmaraton for enden af en traktorvej. De håndskrevne startnumre var enten lave eller var det antal. som et fuldført maraton ville bringe dem op på. Jubilanten med startnummer 100 er Steinar Skår.  

Med en rute som stort set går nedad fra starten 200 m.o.h. til 60 m.oh. på 4 km var det det svært at gå forsigtigt ud.  

IMG_5999Vindeer5kmKimBertheussen.jpg
Sidste års vinder Kim H. Bertheussen i spidsen i fin stil ved 5 km. 

IMG_6157HornnesForaeldreMaal.jpg
Hvor andre steder i verden kan man sætte sig i målportalen og drikke kaffe, mens man venter på sin maratondebuterende søn? 

Efter at have fulgt deres maratondebuterende søn Morten Hornnes i bil til 30 km satte hans forældre sig under målportalen med kaffen og ventede i sikker forvisning om, at han nok skulle komme i mål. Og det gjorde han i tiden 3:59:47, som lover godt for hans kamp med sine søskende senere i år i Oslo maraton. Mortens baggrund var et væddemål og maratontræning siden januar – imponerende.

IMG_6200MortenHornnesDebutMaaraton.jpg
Mens forældrene venter i mål løber debuttanten Morten Hornnes afsted med et stort smil mod mål, her ved knapt 40 km. 

Per Audun Heskestad løb sit maraton nr. 135 i Bergen City Maraton (3:49:00) sidste weekend og benyttede kun en uge senere en hyttetur til Sørlandet til at snuppe maraton nr. 136. To weekender i træk synes Per Audun er lidt tæt, men det gik og tiden blev faktisk ikke så meget dårligere med 4:01:34 i dag.

IMG_6130TitinaBakkenMaraton285.jpg
En med mange løb bag sig er Titina Bakken, der som startnummeret indikerer løb i mål med et stort smil i sit maraton nr. 285.

Her ses det nyeste medlem af maraton 100-klubben efter 10 km i fin stil: Steinar Skår, som meget passende bærer startnummer 100. Steinar kom i mål på 4:02:31 og fik under præmieoverrækkelsen inkl. overrakt Kondis 100 maratonvase.   

IMG_6072SteinarSkar100Maraton.jpg
Steinar Skår godt på vej mod maraton nr. 100 og fuldt medlemsskab i netop 100-klubben administreret af Inge Asbjørn Haugen

IMG_6159VinderMaratonKimBertheussen.jpg
Kim H Bertheussen var helt suveræn og forbedrede sin vindertid fra 2018 3:18:31 til 3:03:53, som er ganske imponerende ruten taget i betragtning. 

IMG_6170VeraNystromMaal.jpg
Vera Nystad er ustoppelig i K70-74 og var igen i år med i Steinsland bygdemaraton, som hun i år klarede på 4:16:20 og dermed blev dagens hurtigste kvinde uanset alder! Bemærk skiltene bagved. 

IMG_6173TomHansenMaratonMaal.jpg
En glad og stolt maratonløber i målportalen efter en vel udført dåd: Tom R. Hansen

IMG_6176TerjeFurusethHelmarMaal.jpg
Terje Furuseth klarede den bakkede rute i udmærkede tid 3:30:36, som indebragte ham andenpladsen uanset alder. 

IMG_6180OddGunnarTveitMaalHelM.jpg
Chefen selv Odd Gunnar Tveit kom i mål kun 15 meter fra sit hus som nummer tre i tiden 3:31:46. Skiltet viser tydeligt Steinslands placering i verden. 

IMG_6190GisleHandegaardHelM.jpg
Gisle Handegård blev nummer fire i mål i tiden 3:43:19

Halvmaraton

IMG_5981Halv3ogtraktorstart.jpg
Hård kamp efter 3 km mellem de tre første på halvmaraton bag følgetraktoren, som faktisk kørte foran forreste løber hele ruten igennem. Det medførste en del støv til den første løber på de tørre grusveje. De tre løbere er bag fra Tor Olav Svaland, Anders Tveit og Gjermund Steinsland, 

Den nævnte nedadbakke gjorde sig også gældende for halvmaratonløberne, som virkeligt lagde hurtigt ud med Gjermund Steinsland holdt forspringet helt til mål, som han passerede i tiden 1:19:40 seks minutter foran nummer to. Gjermund Steinsland er opvokset et langt stenkast fra startstregen og havde naturligvis lyst til at vinde på hjemmebane. Og efter en god måneds løbetræning efter en sæsons satsning på ski klarede han netop det. Hans 1:19:40 fra Steinsland er nok vel så god som hans PR på 1:16 fra Sommerløbet i Kristiansand.

IMG_6014Halv5km3stkLillesand.jpg
Tæt kamp ved første væskedepot mellem nr. 62 Jarl Erling Andreassen, Halvard Juven (til højre) og Marius Both Topland bagerst. IMG_6016Halv5km5stkMtoDamer.jpg
Samlet flok efter 5 km, hvor det næsten ser ud som mændende er lidt overraskede over kvinde nr. 2 og 3 i mål: Nr. 34 er Anne Woldmo og nr. 69 er Lars Helge Fossdal IMG_6035GjermundSteinslandForanTraktor.jpg
Følgetraktoren er for et kort øjeblik blevet overhalet af Gjermund Steinsland halvvejs på ruten. 

IMG_6086HalvmLarsTry.jpg
Lars Try er en flittig konkurrenceløber. Her er han i gang med gruspartiet godt halvvejs på halvmaraton.

IMG_6107HalvNr1og2maalSteinslandSvaland.jpg
Træningskammerater på ski, her uden ski Gjermund Steinsland nr. 1 på 1:19:40 og Tor Olav Svaland (15) nr. 2 på 1:25:42 på halvmaratonIMG_6110AndersTveitMaal.jpg
Nr. 3 på halvmaraton efter hård kamp  med ovennævnte Tor Olav kom Anders Tveit i tiden 1:26:59. Anders kendte ruten særdeles godt som Odd Gunnar Tveits søn og opvokset på Steinsland IMG_6128EirinSangeslandVinderMaal.jpg
Første kvinde i mål blev Eirin Sangesland, som her på vej i mål på tiden 1:53:06 efter at have ført fra start til mål. 

IMG_6139KondisJUbelAnneWoldsmo.jpg
Kvinde nr. 2 i mål blev Anne Woldsmo i tiden 2:00:17. Hun var så glad for rute og menneskene at straks tilmeldte sig Steinsland bygdemaraton 2020.

IMG_6136HalvmNr3AntjeKallhovd.jpg
Kun 8 sekunder fra andenpladsen kom Antje Kallhovd i mål tiden 2:00:25

IMG_6141HalvmHalvardJuven.jpg
Halvard S. Juven kom i mål i fin stil i tiden 2:04:17

IMG_6149ForsideSvenskPige.jpgStort smil hele vejen fra svenske Sofie Viktoria Steinsland fra Falun og Kristiansand, som løb i mål til på 2:09:36.

IMG_6188AllanOgConnieSvendsenMaalHalvM.jpg
Allan Svendsen og Connie Svendsen tog parforholdet helt ud, ved at gå i mål hånd og hånd indtil de begge løftede hænderne i jubel over at fuldført.

 Charme

IMG_6166AnneWoldsmoSigrunnTveit.jpgAnne Woldmo (til venstre), Harestua læste om Steinsland bygdemaraton i Kondis sidste år, og bestemte sig for at dette måtte hun prøve. Som sagt så gjort. Afsted med toget, afhentning af Odd Gunnar Tveit på Vennesla station og så overnatning hos familien Tveit ved startstregen. Hun kunne efter løbet fortælle om en fantastisk oplevelse og lavede straks en aftale om ny overnatning i 2020 med husets frue Sigrunn Tveit. Anne har bestemt sig for at løbe 10 halvmaratonløb i år og klarede årets nr. to med glans på 2:00:17 og blev nummer to hos kvinderne.  

IMG_6034Delinsskilt12km.jpg
Håndmalede skilte som her ved deling mellem hel- og halvmaraton giver løbet helt sin egen charme.
IMG_6088Rally.jpg
Halmaratonløberne var så uheldige at møde disse veteranrallybiler ude på rutens grusparti. Det gav desværre nogle lidt farlige situationer og en masse støv. Desværre et uheldigt sammenfald. IMG_6154TveitOgSteinslandFamieMaal.jpg
De lokale håb fra gårde på Steinsland havde taget deres koner med, som endte med gode placeringer. Det nærmeste par blev nummer 1 og 4, mens parret bagerst blev nr. 3 og 1. I det hele taget var det stort lokalt engement både som aktive og hjælpere.IMG_6156OddarGlidjeFunktionae.jpg
Oddvar Glidje fra arrangørklubben Birkenes IL holdt fuld kontrol med start- og resultatlisterne, samt løbende uddeling af diplom og erindringspræmie. Senere var der endnu flere præmier og lagkage til alle.  

IMG_5946Ur.jpg
Tidtagningen er også charmerende, men tjener sit formål. IMG_6174Pokaler.jpgDer er mange præmier, som det ses herover. Nogen har det i benene, men andre har det i munden var måske tiltænkt Lillesands borgmester, Arne Thomassen som overrakte præmier.

IMG_5939TorOlavSvalandSkilt.jpgLangrendsløberen Tor Olav Svaland, G18, som her varmer op ved et af de håndmalede skilte havde et mål og en tid på 1:25 og håbede samtidigt på at slå ski-træningskammeraten Gjermund Steinsland fra nabobygden. Tiden klarede han med bravour og slog sin tid fra sidste år med fire minutter, men Gjermund, som i et år har satset 100 % på skiløb, blev for stærk denne dag, men der kommer flere løb.

Alt i alt et meget charmerende løb, som bør prøves.