Oppdatert lørdag morgen

Thomas Øderud (38) fra Kristiansand ble den andre nordmannan til å fullføre The Spine Race - britain's most brutal race - da han gikk i mål som 15. herreløper (16 totalt) 09:15 norsk tid i dag i skotske Kirk Yetholm. Nonstop-løpet har fulgt The Pennine Way National Trail som er  en 268-mile (429km) lang turrute i fjellene fra Edale i Derbyshire til Kirk Yetholm. 

Inkludert en 10 timers stopp der løperne ble holdt igjen på grunn av uvær (natt til torsdag, se lenger ned i oppdateringene) brukte Thomas 144 timer 15 minutter og 57 sekunder, altså 6 døgn og 15 minutter. Deadline for målgang et 7 dager, dvs søndag 09:00 norsk tid.

Video fra målgangen til Thomas
videobilde_Thomas_Øderud.png


Den eneste nordmannen som har fullført tidligere er Leif Abrahamsen, som i 2016 kom inn til en 10. plass, men som i år stoppet etter ca 250 km - se hvorfor i forrige oppdatering nedenfor.

I tillegg til de 18 løperne (inkl 1 kvinne) som er i mål kjemper fortsatt 38 løpere for å rekke fram i løpet av det neste døgnet. Mange av dem vil neppe klare det, men de gir seg ikke før de evt blir stoppet av arrangøren. 63 løpere har gitt seg underveis.

 


HER KAN DU FØLGE LØPERNE LIVE

LØPETS HJEMMESIDE

Det legges ut løpende smånytt og mange bilder på løpets facebookside Montane Spine Race
Bla litt nedover til "innlegg"

Løypa: Montane Spine Race 2018   
 


Oppdatert fredag kveld 5,5 døgn etter start

De første deltagerne har kommet til mål i The Spine Race, og vinner ble tsjekkiske Pavel Paloncy på 4 dager, 13 timer og 50 minutter. Det gir en snittfart inkl sovestopp på 3,9 km i timen for den suverene vinneren. Da kan man bare tenke seg hvor hardt der er foløperne bakover i feltet - og de som følger live-trackingen kan vanskelig forstå at det kan gå så sakte. Men, dette er brutale saker i et  svært værhardt britisk fjellterreng. Under slike forhold er 428 kilometer og 16.230 høydemeter veldig langt og veldig tungt!

Thomas Øderud nærmer seg mål
Litt før midnatt fredag har 9 løpere, inklusive Carol Morgan fra Irland som vant kvinneklassen, kommet til mål. I løpet av natten er ytterligere 13 løpere ventet til mål, og en av dem er Thomas Øderud fra Kristiansand Løpeklubb. Når dette skrives nærmer han seg høyeste punkt i fjellkjeden Cheviot Hills, ca 16 kilometer fra mål. Under normale omstendigheter løper Thomas den strekningen på 1 time, men her er det snakk om å slite seg fram i vinterfjellet i mange timer ennå. Sammen med tre andre kjemper han om plassene 14-17 i herreklassen.
 

HER KAN DU FØLGE LØPERNE LIVE
Det legges ut løpende smånytt og mange bilder på løpets facebookside Montane Spine Race


Langs_Hadrians_Wall.jpg
Det ser ut som en hyggelig tur i fint vær her ved Hadrians Wall, men det var det ikke for de som var der et døgn tidligere enn denne karen. Etter 5 døgn er man selvsagt også ekstremt sliten. (Arrangørfoto)
 

62 av 118 løpere har foreløpig brutt. For mange av de som er igjen er det nok tidsfristen med mål senest søndag 08:00 som blir det vanskeligste.

Hva skjedde med Leif Abrahamsen?
Leif Abrahamsen var nok den mest uheldige av deltagerne. Han var nesten 5 timer forbi sjekkpunkt Middleton da løpet onsdag kveld ble stoppet i 10 timer på grunn av uvær i fjellet. Når løpet restartet ble han ikke kjørt tilbake til der han hadde vært, og rutinerte Leif kalkulerte da med at han ikke ville rekke mål innen fristen. Les hva han skriver på bloggen sin: The Spine: Så var eventyret slutt


Mye_snø.jpg
Det er ikke bare i Norge det er vinter! (Arrangørfoto)

 


Oppdatert torsdag formiddag, 4 dager og 2 timer etter start

Etter at The Spine Race ble stoppet av uvær i går kveld, kom løpet i gang igjen 06:00 onsdag morgen. Løperne fikk en lang hvil, men for svært mange av de som ligger i bakre halvdel av feltet betyr det at de neppe vil klare målgang innen tidsfristen på 7 døgn. Leif Abrahamsen er en av dem som ble hardt rammet. Han var nesten 5 timer forbi CP3 i Middleton (240 kilometer) da han ble hentet og kjørt tilbake pga uværet. Når han så ikke ble kjørt tilbake der han var da løpet ble restartet i dag morges, og løpernes målgangsfrist heller ikke ble endret innså han at han umulig kunne komme til mål slik han klarte i 2016 (10. plass). Dermed er løpet over for hans del. De fleste som ble stoppet i Middleton valgte å fortsette, men skal ikke ha realistisk mulighet til å fullføre. Kanskje de bare vil komme så langt som mulig. De blir nok stoppet på et senere CP.


Thomas_Øderud_Alston.jpg
Thomas Øderud (i blå jakke) og Jens Wackerhagen  i Alston før løpet ble stoppet i går kveld. Det var snøstorm i fjellene. (Arrangørfoto)
 

Thomas Øderud er derimot med fortsatt, og han ligger i øyeblikket på 13. plass bare 1,5 km etter løperen på 8. plass. Selv om han nå har mindre enn 100 km igjen av totalt 426 km er det ingen selvfølge å komme til mål. Tre av de fremste løperne har gitt seg langt ut i løpet, to av dem "bare" 50 km fra mål. Det har kommet masse snø, og forholdene er svært utfordrende - men vi krysser fingrene for at han er en av de som kommer helt til mål. 


Jens_Wackerhagen_Thomas_Øderud_etter_Alston.jpg
Thomas Øderud (i blå jakke) og Jens Wackerhagen ankommer lavlandet i Alston etter å ha kommet over løpets høyeste fjelltopp før løpet ble stoppet i går kveld. (Arrangørfoto)


FRa_fjellet.jpgSelv der det er lite  snø er det tøffe forhold i de britiske fjellene nå. Andre steder er snødybden betydelig, og mange løpere har truger med seg, bl.a. Thomas Øderud. (Arrangørfoto/Racing Snakes)

 

HER KAN DU FØLGE LØPERNE LIVE

LØPETS HJEMMESIDE

Det legges ut løpende smånytt og mange bilder på løpets facebookside Montane Spine Race
Bla litt nedover til "innlegg"
 


Oppdatert onsdag kveld, 3,5 dager etter start.

The Spine Race foreløpig stoppet pga uvær

Begge de norske er fortsatt med i løpet, Thomas Øderud i øyeblikket på en imponerende 14. plass (ca 310 km) og Leif Abrahamsen på 57. plass (ca 250 km). Foreløpig har 43 av 118 løpere gitt seg, og akkurat nå er spenningen stor på om løpet kan fortsette.

Tidligere i kveld ble løpet avbrutt på grunn av svært tøffe forhold med snø og storm i fjellet. Vi så blant annet at en av topp 3-løperne ga seg etter å ha slitt med snø til livet.

OFFICIAL ANNOUNCEMENT:
Due to a severe weather warning, the Spine Race is on temporary hold with immediate effect. The decision has been taken because the safety of both the runners and the support staff is likely to be seriously compromised. The forecast includes persistent and heavy snow fall, 45mph winds and extreme wind-chill.

Racers are being held at CP3 (Middleton in Teesdale), Dufton, Greg’s Hut, CP4 (Alston), CP5 Bellingham) and CP5.5 (Byrness). The race clock will not stop, however. The situation is being monitored closely and the race will restart as soon as it is safe to do so.

Arrangørvideo:  Race leader Pavel Paloncy battles with the snowRace_leader_Pavel_Paloncy_battles_with_the_snow.jpg

 


Tidligere nyhet:
OMTALEN NEDENFOR HAR VI SAKSET FRA HJEMMESIDEN TIL ROMERIKE ULTRALØPERKLUBB:

Leif og Thomas løper The Spine Race - begge fortsatt med etter 3 døgn!

The Spine Race er en brutal britisk utfordring over 426,2 km og 16.230 høydemeter, på en årstid der regn, snø og dårlig vær er en selvfølge i de britiske fjellområdene. Dette er hva  Leif Abrahamsen og Thomas Øderud har gitt seg i kast med.

 

 

Dette er et non-stop løp over 7 dager (kan sove noen steder underveis), og etter drøyt tre døgn er begge de norske gutta fortsatt med.

Værmeldingen er brutal. De neste 5 dagene skal det komme nedbør. Dette betyr regn i lavlandet, og snø i høyden. Det er meldt opp mot 1 meter snø enkelte steder, i tillegg til sterk vind, skriver Anita Kråkmo Abrahamsen på bloggen "Ultraløperne".

Debutanten Thomas - som løper for Kristiansand Løpeklubb - er helt oppe på 21. plass med 208 kilometer tilbakelagt når dette skrives. Over halve distansen og den tøffeste delen gjenstår!

Leif (Romerike Ultraløperklubb) tar seg en blund i sjekkpunkt Hawes etter 183 kilometer, der han kom inn som 50. løper i herreklassen (55 totalt). "Fullføringsmaskinen" Leif har deltatt tidligere og vet godt hva som venter ham senere, så vi er spent på hvor han ender til slutt og om han kan nærme seg Thomas som virker veldig sterk.

Leif Abrahamsen på 10. plass i The Spine Race 430 kilometer (2016)

35 av totalt 118 løpere (30 %) har allerede gitt seg i årets løp.

Løperne må være i mål senest søndag 21. januar 08 britisk tid, men flertallet av de som fortsatt er med vil nok gi seg før de kommer til mål

 

Leif (foto: Ron Harper)

 

HER KAN DU FØLGE LØPERNE LIVE

LØPETS HJEMMESIDE

HER KAN DU LESE OPPDATERINGER PÅ LEIF/ANITAS BLOGG

HER KAN DU SE STATUSOPPDATERINGER PPÅ FACEBOOKSIDEN "NORSK ULTRA"
 

Løypa: Montane Spine Race 2018   


MONTANE® Spine® Race

Har du vurdert å delta?

Les dette først: - Widely regarded as one of the world’s toughest endurance races. A truly epic challenge that will test your physical resilience and mental fortitude. Racing non-stop along the most iconic trail in the UK, you will experience the full intensity and ferocity of the British Winter. Prepare yourself for the biggest challenge of your life.