I november 2015 fikk vi en rapport fra Erik Sterud som hadde løpt både i Newcaste i England og i Edinburgh og St. Andrews i Skottland. Den gang fantes det Parkruns på 374 forskjellige steder. Snaue to år senere har antallet øket til 467. Tilsammen har disse arrangert 91831 løp.

Du kan lese reportasjen til Sterud her: Park Run i Storbritannia – lavterskeltilbud til løpsglade turister
16.august i år kunne så kondis.no gledelig meld:  Parkrun endelig i Norge!
 

Hva er Parkrun?

Kort forklaring:
- 5 km i parkområde, det er gratis å delta og starten går 09.30 på lørdag.
- Det hele drives av frivillige arrangører. Det startet  i England i 2004 og har siden spredt seg til 14 land verden over.
- Per dags dato finnes det parkrun i 1195 parker, med nesten 2,5 millioner registrerte deltagere. Etter at Sverige lanserte sin første parkrun i Stockholm høsten 2016, har allerede tre andre parker fulgt etter.
 

Hvordan delta?

Får å delta må du registrere deg på nett. Der får du barcode som du så må skrive ut og ta med deg hver gang du skal løpe. (Registreringen på nett gjør du kun før ditt første løp).

Når du har løpt i mål, får du en "token" og leverer denne og barkoden til en av funksjonærene som skanner det inn i systemet. (NB: Skanneren leser ikke mobiltelefon, så du må ha barkoden med på papir. Vi traff på folk som hadde laminert barcoden og folk som hadde den på et gummibånd rundt armen.) En trenger ikke å ha på seg barkoden under selve løpet, om en ikke vil.

Uten barkode, ingen tid
Hvis en ikke har barkode vil en ikke få tid. Dette så vi også under det aller første Parkrun på lørdag, nr.2 i mål hadde ikke det og ble da oppført som nr.2 men "Unknown" i alt var det fire slike. De kommer med i tallet på hvor mange som har løpt men får ikke registrert løpet sitt.  

Resultater på E-post

Resultatene blir lastet opp til en sentral server og dette kan ta noe tid når så mange løp skal lastes opp omtrent samtidig.
 
Jeg fikk e-post med min tid kl.12.43, litt over to timer etter at løpet var ferdig. I e-posten sto det også min plassering totalt, kjønnsplassering og klasseplassering. Og min aldersgradering! Det lå også inne peker til å melde seg til å stå på en frivillig-liste.

Det var også peker til hele resultatlista som du også finner her.
 

Nivå

Fordi som lurer på om det er veldig høyt nivå, så kan vi fortelle at he er det plass til alle og gjennomsnittstiden for det første Tøyen Parkrun var 28.42 Raskeste løper brukte 18.19 mens siste løper i mål brukte 44.36.

Forøvrig løpes det flere runder for at det skal blir 5 km, og på den måten blir det hele en lang, lang rekke løpere etterhvert.
 

Løype

Det er ikke til å komme utenom at løypa i Tøyenparken er tøff. Du setter ikke pers på 5 km her. Men om det ikke er den letteste løypa så er det kanskje den gladeste! Dette er et løp hvor smilene sitter løst, hvor det er god trening og hyggelig samvær som står i sentrum. Og tenk hvor god du blir i en flat 5 km løype når du har konkurrert i den harde Tøyenpark-løypa! Ingen kommer til å løpe forbi deg i motbakker i andre 5 km løyper!
Få løp (som ikke er motbakkeløp) gir deg så god motbakketrening som Tøyen Parkrun.
 

BILDER


Men nå over til bildene fra den historiske begivenheten. Mer info blir å finne i bildetekstene. For det meste er bildene tatt av Aasmund Bie Aalvik som stilte opp frivllig og som også sørget for en av videoene du finner nederst. 

Før du går løs på bildereportasjen minner vi om at det er nytt Tøyen Parkrun #2 førstkommende lørdag 2.september med start kl.09.30 i Tøyenparken. NB: Husk å registrere deg og å skrive ut barkoden og bringe den med deg.  HER finner du hjemmesiden til Tøyen Parkrun hvor du kan registrere deg og lese mer om Parkrun.


Instruksjoner_IMG_20170826_093205.jpg
Før det aller første Parkrun var det instruksjoner til løperne.  Foto: Aasmund Bie Aalvik

Det ble hele 132 som fullførte det første løpet, noe arrangøren var meget fornøyd med, og det  var omtrent like mange som det var i det første svenske Parkrun, som gikk for ett år siden, i Stockholm en by med noen flere innbyggere enn Oslo.

77 menn og 55 kvinner fullførte Tøyen Parkrun #1 . Hvilket tilsvarer 40 % kvinner, noe som er en meget høy andel kvinner for løp i Norge.

Daz_Harding_instruerer_IMG_8321.jpg
På hvert Parkrun er det en "Run Director" og Daz Harding fikk æren av å være den aller første i Norge og gir her forklaring på hvor starten går.

Klart_for_start_IMG_8325.jpg
Rett før start kommer solen frem etter en ganske frisk morgenstund med overskyet vær. 

Startet_baklengs_IMG_8337.jpg
En av deltakerne valgte å starte med å løpe baklengs

Sykkel_foran_IMG_8372.jpg
På alle Parkrun er det ledersyklist noe som ytterligere forhindrer at noen løper feil.

Oliver_Craggs_IMG_8340.jpg
Ungdommen gjør det: Oliver Craggs i 11-14 årsklassen tar en klar ledelse på første runden og får High FIve av ung gutt i arrangørstaben. Oliver har allerede løpt 13 Park Run hvorav fire junior Parkruns, som det også finnes i UK.

Neil_Dryland_IMG_8345.jpg
Neil Dryland velkjent for mange Kondis-lesere tok en flyvervariant istedenfor Hig Five. Men smilet er like godt mellom Run Director Daz Harding og Dryland.

High_five_rosaoransj_IMG_8370.jpg
Ingen startnummer i ParkRun, men smil og High Five.

Hig_Five_Jump_IMG_8367.jpg
Det er mange måter å  High Five på

High_five_sort_IMG_8361.jpg
Traff de eller ikke på High Five´n ? Speller det non rolle á? I bakgrunner ser du uansett barnehagen i Tøyenparken.

Kjersti_Lerkeroed_Vemund_Aker_IMG_8348.jpg
Til venstre Kjersti Lerkerød, som tross dårlig form, (i følge henne sjøl) ble nr.,2 av kvinnene. Rett bak i blått ser vi Vemund Aker, velkjent Treningscamper blir nr. 9. Lengre bak til høyre ser vi at løping med barnevogn også er til stede her. Lerkerød var der med Jon Henry Strupstad og datteren Alma. 
- Neste gang skal jeg løpe, sa Strupstad, for dette var et bra opplegg!

Oliver_Craggs_i_maal_IMG_8440.jpg
Engelske Oliver Craggs fra Reading vinner suverent det aller første Parkrun i Norge og kommer her løpende etter 3 hele runder og en halv (starten) og vinner på 18.19 Det er en god tid av en så ung løper, ikke minst med tanke på at en løper opp en ganske bratt (og kort) motbakke hele fire ganger.

Anna_Hjortaas_raskeste_kvinne.jpg
Anna Hjortaas sørger for at det blir norsk seier i det aller første Parkrun i Norge i kvinneklassen. Det gir en 20. plass totalt.

Lang_bukse_IMG_8490.jpg
Ikke bare vinneren i kvinneklassen som stilte i lang bukse. Personlig var vi ikke i tvil om at langbuksa får vente, men vi er alle forskjellige!

Med_barnevogn_IMG_8502.jpg
Far med barnevogn knipser en annen i familien i mål.  Foto: Heming Leira

Engelskmennene_IMG_8528.jpg
Engelskmennene, som for 13 år siden dro i gang det hele, var godt representert i det aller første Parkrun i Norge. nr. 2 fra venstre, Mark Thompson, hadde tatt turen fra Leicester på sjølveste bursdagen sin for å få med seg det første Parkrun i Norge!   Foto: Heming Leira

Australia_IMG_8503.jpg
Som vi ser var også Australia representert ved løper fra Parkrun i Australia. Faktisk var minst 10 nasjoner representert utenom de norske:  Storbritannia, Australia, Sverige, Danmark, Nederland, Belgia, Canada, Mexico, USA og Frankrike! Det fortelles at det finnes Parkrun-turister som reiser rundt og deltar på Parkrun.

Glad_Gjeng_som_kommer_igjen_IMG_8516.jpg
Denne norske gjengen jubler over innsatsen og var veldig godt fornøyd med Parkrun og hadde absolutt tenkt til å komme tilbake for å stille i flere løp.

Skiltet_IMG_20170826_103913.jpg
I Tøyenparken er det mange veivalg og arrangøren hadde vært nøye med skiltinga. Undertegnede var ikke i tvil om hvor han skulle løpe noengang. Her er vi på løypas høyeste punkt hvor vi heldigvis slapp å løpe helt opp.

Se_opp_For_loeperer_IMG_20170826_103942.jpg
Ved inngangsveiene til Parken var det merket med at her foregikk det løping. 

Parkrun_Cookies_foto_Runar_Saether_640.jpg
Vi vet ikke om kjeks er noe som dukker opp i hvert Parkrun. Vi heller vel til at dette var for å feire det aller første arrangementet. Vi kan nevne at det er ingen servering av type bananer og heller ingen drikke. Det må en ta med sjøl. Men hva kan man forlange når løpet er gratis? Foto: Runar Sæther.

Handwerk_Botanisk_Hage_IMG_8538.jpg
Noe av det gode med Tøyen Parkrun er at en etter løpet møtes på Handwerk kaféen i Botanisk Hage. Med det praktufulle været ble dette en flott avslutning på løpet.  Når det bli høst og kjøligere, så har kaféen plass innendørs.  Foto: Heming Leira

Arrangoergjengen_opplasting_av_resultater_IMG_20170826_121909.jpg
Arrangjørgjengen med dagens TimeKeeper Runar Sæther i midten laster opp resultater. Foto: Heming Leira


Aasmund Bie Aalvik hadde med seg videostativ mens han fotograferte, og under ser du filmen fra start og til nr. 22 Morgan Adolfsen går i mål.

I video nr. 2  ser vi målgang til nr. 40 Terje Gangås og helt til alle har gått i mål.

I den nederste videoen er vi med på litt instruksjoner før vi får et intervju med Runar Sæther, en av initiativtakerne bak Tøyen Parkrun. (etter ca. 1.30)