Skal du til London på shopping, til Liverpool for å se fotball eller til Skottland for å spille golf? Og liker du samtidig lavterskelmosjonsløp som Sognsvann Rundt Medsols, eller andre løpskaruseller i Norge? Da skal du vite at det hver eneste lørdag morgen arrangeres et kontrollmålt 5 km mosjonsløp, med tidtaking, på 374 forskjellige steder på de britiske øyer. Disse såkalte Park Runs er gratis lavterskeltilbud som passer alle.  Det er lett å melde seg på og lett og hyggelig å delta. Du er ferdig trent omtrent klokka 10 på en lørdag, og du har resten av dagen til shopping, fotballkamp, golf eller hva som enn er intensjonen med besøket.

Tekst: Erik Sterud
 

Selv har jeg nå tre Park Runs bak meg, i hhv. Newcastle, Edinburgh og St. Andrews (sist lørdag). De to sistnevnte i Skottland altså.  Tre ganger er jo jevngodt med tradisjon, og denne tradisjonen sprer jeg gjerne. Og bare så det er sagt – Park Runs arrangeres også i en lang rekke andre land. I Europa først og fremst i Danmark og Polen.  Her kan man altså samle land så vel som byer.

 

Bilde_1_640.jpg
 

Enkle forberedelser
Før din debut må du registrere deg på nett, men når det er gjort én gang, skal du aldri gjenta det uansett hvilket land eller by du vil løpe i neste gang. Magien ligger i siste trinn i registreringsprosessen, som er å printe ut en side med din egen strekkode. Den er utformet så du kan klippe ut en lapp i kredittkortstørrelse (se bilde). Du kan enten printe ut en ny hver gang du skal løpe, eller laminere en og ha den i lommeboka sammen med alle andre kort.

Med denne lappen i lomma kan du delta på Park Run hvor du vil, når du vil, og uten å melde fra til noen på forhånd. Utrolig fleksibelt. Ulike løp (events) finner du på nettsiden til Parkrun UK, eller du søker ”park run + byen-du-er- i”. Det er som sagt 347 Park Runs i UK alene, så sannsynligheten er meget stor for at du befinner deg svært nær ett av dem om du er i UK en lørdag. I London og alle de andre store fotballbyene er det eksempelvis flere forskjellige arrangementssteder. Hvert løp har sin egen nettside.

 

Løpsdagen (en hvilken som helst lørdag)
Lørdag morgen (sjekk starttidspunkt) tar du med deg lappen med strekkoden din, finner fram til løypa, varmer opp, prater med mange hyggelige mennesker og løper. Du trenger ikke startnummer og ingen tidtakerchip. Systemet funker slik: Alle starter på likt. Når du kommer i mål, for eksempel som nr. 43, registreres tiden din og du sluses inn i en kø der du får en plastbrikke med en strekkode i hånden. Som nummer 43 får du da brikke nr 43.

Deretter puster du ut og melder deg så til arrangørteamet - akkurat som på SRM for eksempel. De skanner nå både strekkoden på plastbrikken og strekkoden på ditt eget medbrakte registreringskort. Slik kobles altså tiden til løper nr. 43 i mål, med ditt navn. Resultatet kommer på arrangementets nettside i løpet av dagen. Her ligger også statistikken for alle dine løp. Plastbrikken beholder arrangøren til neste løp, men du stiller med samme kode neste gang. Enten det er samme sted og samme tid uka etter, eller det er et annet land, eller en annen by, ett eller to år senere. Genialt!
 

 

Noen tall hentet fra Park Runs hjemmeside

 

Antall løpssteder

374

Antall løpsdager totalt

53.153

Totalantall løpere

 828.600

Gjennomsnittlig antall deltakere

163

Gjennomsnittstid

27.29

Kvinnerekord

15.56

Herrerekord

13.29

 

Bilde_3_640.jpg