På terminlista til det internasjonale ultraløpsforbundet (IAU) er det planlagt med ett VM og to EM i ultraløp i 2024. VM-løpet på 100 km i indiske Bengaluru er tidfestet til 7. desember, mens de andre løpere ennå ikke har fått bekreftet arrangør og dato.

Arrangøren sør i India er den samme som arrangerte VM 50 km i november 2023, der Ebrahim Abdulaziz løp inn til en flott 4. plass i kvelende varme. Varmt kan det nok også bli i desember i år.

Foreløpig finner vi to norske resultater som tilfredsstiller kravet til å bli uttaksvurdert på 100 km: Det er Annette Velde Sandes 7:54:40 i Bergen Ultra og Ingrid Lid's passering på 100 km i Centurion Track på 7:59:25, begge løpene i april 2023.

Neste mulighet til å kvalifisere til VM i et norsk 100 km løp er NM / Bergen Ultra 6. april. Senere kommer det også en mulighet i Hell Løpefestival (6-timers) 15. juni . Norske Ultraløp 2024.

Det er også muligheter utenfor Norge, i løp med minimum Bronze Label, se DUVs løpskalender 100 km og 6-timers.

Annette Velde Sande er ultraløperen som sliter med dørstokkmila - KONDIS -  norsk organisasjon for kondisjonsidrett
Det er gode muligheter for at vi får se Annette Velde Sande i VM 100 km i desember. Hvor mange får hun eventuellt med seg? (Foto: Marianne Røhme)
 

Ultraløpsutvalget (NFIF) uttakskriteriene for 2024:

​Kvalifiseringskriterier (gjelder alle distanser)

  • Hovedkriterier for uttak vil være oppnådde resultater på tilsvarende distanser i løp med IAU-label. Dersom resultat er eldre enn 12 mnd., må utøver bevise form.
  • Norge forholder seg til internasjonale A-krav som prinsipp på alle distanser. Kan avvikes i særskilte tilfeller.
  • Ved oppnådd resultat tilsvarende minimum nivåene (IAU A-krav) og kvalifiseringskrav, er man med i vurderingen, men ikke automatisk uttatt.
  • IAUs øvre grense for antall deltagere – og ultraløpsutvalgets økonomiske forhold vil kunne påvirke troppens størrelse.            
  • For mesterskap som arrangeres utenfor Europa må man forvente at troppen blir mindre enn ved mesterskap i Europa.
     

Uttakskriterier tabell.jpg

Rammebetingelser:

  • Alle utøvere skal gjøres oppmerksom på at det må forventes å betale en egenandel. Hovedregelen er at størrelsen på egenandeler er de samme som Forbundets. Det vil si kr. 8000,- utenfor Europa og kr.3000,- innen Europa.
  • Større egenandeler kan avtales med utøverne, i situasjoner der alternativet er ingen deltakelse.
  • Utgifter til støtteapparatet er også en del av totalkostnaden som påvirker egenandelens størrelse.
  • Løpere som er i landslagsdiskusjonen og som er varslet om dette, må holde ultraløpsutvalget orientert om alle skader. Ved unnlatelse av å melde inn skader som i neste omgang forårsaker unødige kostnader vil løperen bli bedt om å dekke disse selv. Det forventes at løpere som er tatt ut til mesterskap avstår fra lange konkurranser den nærmeste tiden før mesterskapet (jmf. profesjonalitet). Det må være en dialog mellom løper og utvalg rundt disse punktene.
  • For å representere Norge i internasjonale mesterskap må den som tas ut være medlem i en norsk friidrettsklubb tilsluttet NFIF og ha tegnet helårslisens.
  • Kursene «Ren utøver» og "I run Clean" må være gjennomført, og helseattest/helsesertifikat må være gyldig, før uttak. Aktuelle løpere vil bli orientert om tidsfrister.
  • Utøvere som har gitt foreløpig eller endelig ja til å delta i mesterskap, forplikter seg til å lese, og sette seg inn i, informasjonen de mottar om mesterskapet. Når de blir bedt om et svar innen en gitt frist skal fristene overholdes.