PRESSEMELDING:
Onsdag ettermiddag mottok RollerSafe og Soon Design den prestisjefylte designutmerkelsen Merket for godt design på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA).
 
Utdelingen fant sted på Transform 2016 – DOGAs arkitektur- og designdag, som er Norges viktigste møteplass for inspirasjon, nettverksbygging og faglig påfyll.
 
– Design er ofte viktig når gode produkter rettet mot idrettsutøvere blir til, men når det gjelder rulleski har utviklingen vært moderat i mange år. Rulleski med velfungerende trådløse skivebremser er en real nyvinning, og er i tillegg god industridesign basert på brukeerfaringer over lang tid, sier Thea Mehl, prosjektleder for designutmerkelser i Norsk design- og arkitektursenter.
 
RollerSafe: Brems med rulleski
Skiglade nordmenn kjøper 30.000 rulleski hvert eneste år. Dagens rulleski skiller seg lite fra dem som ble solgt for 20 år siden, og nå som da har skiene en fundamental mangel: Bremser. Hittil har det i praksis ikke eksistert en funksjonell og trygg metode for å kontrollere farten i trafikken, ned bakker og inn mot rundkjøringer. RollerSafes løsning er rulleski med trådløse skivebremser.
 
– Vi har flere ivrige skiløpere og rulleskibrukere i teamet, og har erfart på kroppen usikkerheten og faren for skader som er forbundet med rulleski. Selv ikke i rulleskiløyper er det trygt uten bremser. RollerSafe ble etablert for å utvikle en teknologi som er like enkel og trygg som sykkelbremser, sier Jon Ricaurte Aasen, salgs- og markedsansvarlig i RollerSafe.
 
Design har vært helt essensielt i prosessen, som er gjennomført sammen med Soon Design.
 
– Funksjonalitet, vekt, størrelse og kostnader stiller betydelige krav til design og utforming. Design er viktig for å skape et avansert, høyteknologisk og samtidig  brukervennlig produkt, sier han.
 
Utviklingsprosessen har vært tidkrevende - den har faktisk pågått i mer enn seks år - noe som illustrerer kompleksiteten i produktet.
 
– Vi har brukt kjente komponenter fra andre sportsprodukter, nyutviklede komponenter, trådløs teknologi og tilpasset software. Alt skal fungere sammen og oppfylle krav til vekt, størrelse, materialstyrke, slitasje, fuktbestandighet og sikkerhet. Et annet element har vært tilpasning av bremsenes egenskaper til brukerens preferanser, slik at brukeren via en mobilapp kan forhåndsjustere bremsekraften, sier Aasen.

Se presentasjon av RollerSafe
 
Satser utenlands
Brukere kan oppdatere programvaren til rulleskiene i en egen app. I appen er det også mulig å stille inn ønsket bremsestyrke for ulike personer, slik at både små og store familiemedlemmer kan bruke skiene.
 
RollerSafe er verdens første rulleski med funksjonelle og brukertilpassede bremser. Det forklarer de gode resultatene av satsingen hittil. Lanseringen i 2015 var vellykket og salget i 2016 var positivt. Selskapet selger rulleski til kunder i Europa, Asia og USA.
 
– Målet er å ta en ledende posisjon innen rulleski internasjonalt. Vi venter at eksportandelen over tid vil utgjøre 50 prosent av vår omsetning. Responsen i markedet har vært svært positiv. Vi ser på "Merket for god design" som en anerkjennelse av den jobben teamet har lagt ned over mange år, og det gir motivasjon til jobbe videre, sier han.
 
Teknologien kan brukes på andre produkter enn rulleski, og nettopp dette vil selskapet gjøre.
 
– Vi har som ambisjon å ta i bruk bremseteknologien på andre produkter innen sport, fritid og helse, for eksempel på rulleskøyter, sykler og barnevogner. Vi går for flere tildelinger av "Merket for god design", sier Aasen.