Dagen etter at Eliud Kipchoge brøt 2-timersgrensa på maraton for menn, knuste Brigid Kosgei 2.15-grensa for kvinner. Men mens Kipchoges tid ikke blir godkjent som verdensrekord, tyder alt på at Kosgeis resultat får rekordstatus - siden det skjedde i et ordinært løp i ei godkjent løype. De seinere åra er vi blitt vant med at det er i Berlin Marathon det blir satt verdensrekorder, men nå var det Chicagos tur igjen, 17 år etter at Paula Radcliffe satte verdensrekord i samme løype. I 2002 løp hun på 2.17.18, ei tid hun senere forbedra til 2.15.25 i London et halvår senere. 

Nå ble både løyperekorden og verdensrekorden slått med soleklar margin. At det skulle skje, var ikke direkte forventa sjøl om Brigid Kosgei hadde vist forrykende form med å vinne London Marathon i vår på 2.18.20. Da løp hun siste halvdel på uhyre sterke 1.06.42, noe som viste at hun hadde mer inne. Tidligere i høst løp hun Great North Run Halvmaraton på 1.04.28 og viste at formen var ytterligere forbedra sjøl om løypa i Newcastle er ei A til B-løype som følgelig ikke er godkjent til rekordformål. 

Men at hun skulle løpe så fort som 2.14.04, var det knapt noen som hadde trodd. På forhånd snakket hun om å gjøre et forsøk på å slå Radcliffes løyperekord på 2.17.18. Allerede ut fra start viste hun at det var bare beskjedent snakk. Den første 5 kilometeren gikk så fort som 15.28, noe som er fart til 2.10.31 på maraton. Spørsmålet var om hun hadde åpna alt for hardt og at hun dermed ville gå på en klassisk maratonsmell. Men etter de første 5 kilometerne roa 25-åringene - og de to mannlige harene foran henne - farten noe, og resten av løpet var utrolig jevnt. 5 km-passeringene hennes var som følger: 

15.28 - 16.00 - 15.58 - 16.01 - 16.09 - 15.45 - 15.57 - 15.58 + 6.53

Første halvdel gikk på 1.06.59 og den andre på 1.07.03. Seiersmarginen var på nesten 7 minutter - ned til Ababel Yeshaneh fra Etiopia som løp på 2.20.51, bare 4 sekunder foran Gelete Burka, også hun fra Etiopia. 

Emma Bates ble beste amerikaner på fjerdeplass med 2.25.27 og Fionnuala McCormack fra Irland beste europeer med 2.26.47 på femteplass. Den antatt beste amerikanske jenta, Jordan Hasay, som bare dager før start fikk sin trener Alberto Salazar utestengt for dopinganklager, brøt tidlig etter å ha pådratt seg en strekk før 2 km var løpt.
 

Chicago_Kosgei_Radcliffe.jpg
Tronskifte: Paula Radcliffe var til stede og gratulerte Brigid Kosgei som tok ifra henne verdensrekorden. (Foto: arrangøren) 

Kvinner elite
Chicago_res_kvinner_elite.jpg

Spurtoppgjør i herreklassen

Herreklassen ble vunnet av meritterte Lawrence Cherono fra Kenya på 2.05.45. Her var det fire mann - to kenyanere og to etiopiere - som spurta om seieren, og bare 8 sekunder skilte de fire første i mål. 

Mo Farah skuffa stort og løp i mål på 2.09.58. Enda dårligere gikk det for hans tidligere lagkamarat i Nike Oregon Project, Galen Rupp som brøt med ca. 5 km i gjen - etter å ha fått problemer med den ene leggen. Dette var Rupps første løp etter operasjon for haglunds hæl i fjor høst, og han var på forhånd meget usikker på hvordan det ville gå. 

45 761 løpere fullførte årets Chicago Marathon, noe som var ny deltakerrekord. 21 243 av dem var kvinner. 

Menn elite
chicago_res_menn_elite.jpg

19 norske under 3 blank

Av de 103 fra Norge som fullførte, løp hele 19 under 3 timer. Fem av dem løp under 2.40 og to under 2.30. Raskest av de norske var Marius Ruth som løp på 2.22.33 etter å ha passert halvveis på 1.10.01. Dermed plasserte den 26-år gamle Skjalg-løperen seg på en sjuendeplass på den norske årsstatistikken. Tida hans var 4 minutter bedre enn den han løp på i København i vår. 

Nest best av de norske herrene ble Morten Urdal Bakke som løp på 2.25.22 etter en kraftig negativ split (1.14.04 + 1.11.18). Medlem i redaksjonskomiteen i Kondis, Andreas Grøgaard, ble fjerde best av de norske gutta med 2.34.51. Musiker Sondre Lerche imponerte med å springe på 3.02.22. 

Karoline Skatteboe var klart best av de norske kvinnene, og 2.46.54 er den nest beste norske maratontida i år. Bare Hilde Aders med 2.44.50 har løpt fortere. Skatteboe har vært en sterk løper på kortere distanser, men nå forbedra hun den tre år gamle maratonpersen sin med nesten 16 minutter - etter et veldisponert løp. 

Janicke Bråthe som også har vært med i redaksjonskomiteen for Kondis, tok et nytt jafs av persen og kom i mål på 3.07.50. Hun rapporterte på følgende vis på Strava etter løpet: 

"The windy city leverer igjen! Startet nok litt for tøft i drøm om 3:05 og måtte kjempe en del fra 30 og inn, spesielt ettersom vinden da hadde tatt seg opp og i perioder slo heftig midt imot. Men jeg nektet å gi slipp på ønsket om sub 3:10, tenkte på Kipchoge og bet tenna sammen. 😂 Fantastisk by, fantastisk stemning, rått arrangementet og mange gode tider. Det BLIR feiring i kveld!"

Kari Langerud vant klasse 60-64 år på 3.20.23. Jenny Midbjer, som er svensk, men bor i Oslo, var en av dem som hadde en stor opplevelse i Chicagos gater og på Facebook beskrev hun opplevelsen slik:

"YES - I DID IT! Chicago Marathon 2019. Flat asfalt hele veien. Foten holdt, hamstringen holdt, selvsagt var det vondt i perioder. De siste 7 kilometerne var seige, og jeg måtte innom fasilitetene et par ganger underveis, men for en opplevelse! Holdt en ganske rolig pace hele veien med god flyt og var egentlig overrasket over hvor godt det gikk. Så stolt over meg selv! Husker selvsagt ikke tiden min, men det har null og si - jeg hadde en fantastisk runseeing i Chicago med den heiagjengen hele veien. Grein rett før start da de spilte A-ha - det var så sterkt!! Men så var det bare smil - mil etter mil."
 
103 norske norske fullførende er langt flere enn det det har brukt å være i Chicago Marathon. Løpsforholdene var gode - en kan ikke klage for mye så lenge det blir satt verdensrekord. Det var kjølig med ca. 5 varmegrader og en bris som økte noe utover dagen. 

Groegaard_Lerche_Braathe.jpg
Andreas Grøgaard, Sondre Lerche og Janicke Bråthe kunne glede seg over fullført løp, gode tider og flotte medaljer. (Foto: privat) 

Jenny_Midbjer_Chicago_Marathon.jpg
Med Chicago skyline i bakgrunnen jubla Jenny Midbjer for å ha fullført høstens store maratonmål på 4.49.00. (Foto: privat) 


Norske resultat 
Chicago_res1.jpg
Chicago_res2.jpg
Chicago_res3.jpg

Alle resultat