Pressemelding fra Sirdal Skimaraton

Årets store nyhet i skimaraton-miljøet er det nye systemet fra velkjente Worldloppet med skimaraton-kalender og et rangeringsystem for alle: Worldloppets «Global Skimaraton Calendar and Ranking». Dette er et internasjonalt og unikt system som gir noe utbytte til absolutt alle mosjonister som deltar. Sirdal Skimaraton er selvfølgelig med i systemet når det er noe for alle og ikke bare en "elite-ting".

Worldloppet?
Worldloppet er verdens størte system med populære skimaraton. Det er en serie av skimaraton som går i 20 land over hele verden, over 100.000 deltakere hvert år, grunnlagt i 1978. Deltakere får sine renndeltakelser stemplet i «stemplingspass», så det er status med mest mulig land og renn i passet. Over 20.000 skiløpere, mange av disse fra Norge, har sitt stemplingspass. Birken og Vasaloppet er to kjente renn i serien.

Det er Worldloppet og FIS som siden 1999 har hatt den offisielle verdenscupen i skimaraton. Det nye kalender- og rangeringsystemet som nå kommer er for alle typer skimaraton, flere per land, og ikke bare de største i Worldloppet som er stemplebare i «passene».

Lokale verdenskjendiser?
Det er faktisk en reell mulighet for at en sprek mosjonist fra Rogaland eller Agder vil havne på toppen av internasjonal ranking her. Hvordan? For det første er rangeringssystemet oppdelt i aldersgrupper. Som 60-64 årsgruppen. Vi har tusner av spreke nordmenn i alle aldersgrupper. Etter deltakelse i kun tre renn er man med i rangeringen og ekstra kult er det at bare dine beste tre renn teller for sesongen. En annen smart ting er at alle deltakende renn gir mye poeng. Fra de mest kjente til de ukjente lokale. Fin likebehandling vi ikke ser på andre rennserier. Så her kan ellers anonyme mosjonister klatre langt mot verdenstoppen. Vinnere av alle aldersgrupper får også premie fra selveste Worldloppet.

Det lokale skimaratonet
Sirdal Skimaraton har tro på dette konsept. I alle år har skimaratonet hatt deltakere på alle nivå. Med helmaraton, halvmaraton og trimklasse har terskelen vært lav for å delta, mens vinnere på helmaraton har vært på høyt nivå. Regel om at alle skal få noe har vært gjeldende. Gratis kurs i skiteknikk, kjendisforedrag og andre gratiskurs.

Rennleder Lars Vagle i Sirdal Skimaraton har hatt et spesielt forhold til Worldloppet i mange år. Han har siden 2011 vært leder for Den Internasjonale Foreningen for Worldloppet-deltakere. Det har ført til flere møter med Worldloppet og mye dialog med rennene og deltakerne. Erfaring hvor det beste er tatt inn i Sirdal Skimaraton.

Det finnes andre serier av skimaraton. Som Euroloppet, Russialoppet, SkiClassics og andre. SkiClassics er mye på TV og ble vurdert av skimaratonet. Rennet kunne lett blitt med, men det passet ikke inn. Deltakelse her hjelper ikke renndeltakerne, hjelper ikke renntraseen og det koster mye. I praksis blir deltakerrennet en reklameplakat for SkiClassics og ikke seg selv. Det er noe for verdens toppelite og fint for de få der.

Det vil bli en spennende vinter for Sirdal Skimaraton. Suksessen fra tidligere år fortsetter. De gode detaljer beholdes og noe blir justert bedre. Med Worldloppet nå på laget har rennet tro på at lokale deltakere her kan gjøre det stort internasjonalt. Kjempespennende. Rennkalenderen lokalt er også god i år. I fire helger på rad kommer Vasaloppet, Sirdal Skimaraton, Sesilåmi og Birken. Ingen kollisjon.

Renndato for Sirdal Skimaraton 2020 er lørdag 7. mars. Påmeldingen er allerede åpnet.

Sirdal Skimaraton sin nettside

Worldloppets nettside

Lars Vagle og Worldloppet lederen  Corradini.jpg
Rennleder i Sirdal Skimaraton, Lars Vagle, sammen med lederen i Worldloppet, Angelo Corradini. (Foto: Sirdal Skimaraton)