Fra en forsiktig start med utspring i orienteringsmiljøet i Gjøvik 2014* har Stolpejakten vokst til det største organiserte gratis turtilbudet i Norge. Oppslutningen har vokst for hvert år, og i år nærmer man seg 200.000 deltagere.

app.jpgStolpejakten går ut på å finne stolper som er plassert ut i byer, boligområder og terreng - gjennomgåene tilrettelagt som et lavterskel trimtilbud der alle har mulighet til å delta, enten de sitter i rullestol, sykler, løper eller går. Stolpene har koder som kan skrives ned, eller scannes. Selv om det trykkes opp papirkart, eller det kan lastes ned kart fra nettet, er det appen som er suksessfaktoren for Stolpejakten. Her kan man laste ned kartene, se hvor man befinner seg underveis på turen, registrere stolpene, se besøkslister og mye mer.

Illustrasjonen til høyre viser et utsnitt av stolpekartet på Bygdøy der stolpene står ute til nyttår. Som de fleste steder er det her både urbane stolpeplasseringer og stolper i terrenget.

Stolpejeger'n

At denne suksessen å også har ført til et eget magasin skulle jo bare mangle. O-løper og journalist i Oppland Arbeiderblad, Tommy Gullord, er redaktør for magasinet som kom med sitt første nummer for få dager siden. Magasinet er digitalt, det er gratis, og du kan lese det her: Stolpejeger'n utgave 1

- I lys av et samfunn satt på prøve er det gledelig at Stolpejakten bidrar til en hverdag med fysisk aktivitet, frisk luft og iver etter nye turmål, nemlig stolper! Disse hverdagsmålene betyr mye for mange. Dette bekreftes ved at 185.000 stolpejegere har jaktet over 9,3 millioner stolper rundt om i vårt herlige land! Våre arrangører, hele 105 i antallet i år, gjør en formidabel  dugnadsinnsats. Min påstand er at dette er Norges største aktivitetsarrangement fra Risør i sør, til Sørreisa i nord, skriver styreleder i Foreningen Stolpejakten, Bernt Bjørnsgård, i første utgave av magasinet.

Hvis du vil vite mer om stolpejakten kan du også gå inn på stolpejakten.no og/eller laste ned appen "stolpejakten" til din mobiltelefon.

I 2017 var undertegnede på stolpejakt sammen med daglig leder i Kondis, Marianne Røhme, reportasjen hennes i papirutgaven kan du lese her: Stolpekongen (pdf)

IMG_6122.JPG
Her er undertegnede tilbake på Gjøvik sommeren 2019. Anledningen er stolpepost nummer 10.000, rett ved der den første stolpen ble registert fem år tidligere. (Foto: Jørgen Pedersen, Oppland Arbeiderblad).

Hverdagsmosjonistene dominerer

Etter en hjerteoperasjon i 2014 var det en i Gjøviks orienteringsmiljø som tipset undertegnede om Stolpejakten. Det ble starten på noen hektiske stolpejaktår, og selv om det har blitt mye mindre de siste årene rundet jeg 10.000 stolper i fjor sommer - selvsagt på Gjøvik der det hele startet. Da hadde jeg gleden av å hilse på både redaktøren av det nye magasinet, Tommy Gullord, og ikke minst spise lunch med stolpegeneral Arnfinn Pedersen i en pause i dagens jakt. 

Noen jakter tusenvis av stolper som meg, men det er likevel hverdagsmosjonistene som utgjør den store gruppen av stolpejegere: Unge, gamle, familier på tur, skolebarn, barnehagebarn. De fleste besøker stolpene på hjemstedet, men tusenvis reiser også rundt omkring i nabokommuner - og for de ivrigste "landet rundt".


Fortsatt er noen 2020-stolper ute (Oslo, Moss, Sarpsborg, Larvik, Stavern, Bergen, Fitjar), men fra april-mai 2021 er det igjen full fart med stolper på over 100 steder i Norge. Følg med her: https://stolpejakten.no/omraader



* I Sverige startet Stolpjakten opp tidligere enn i Norge, med et lignende konsept. Noen norske arrangører var også med, blant annet Sarpsborg Idrettsråd som i årene 2013-2016 satte ut 1000 (!) stolpeposter i byen og terrengene rundt i forbindelse med byens 1000-årsjubileum 2016. Undertegnede besøkte forøvrig alle disse stolpepostene. Også Sarpsborg er nå med i den norske Stolpejakten.


 

Kondis trenger din støtte
Bli medlem eller støtt oss med en gave hvis du ønsker at Kondis skal fortsette å spre treningsglede, skrive reportasjer, lage terminlister, kontrollmåle løyper, føre statistikker osv. På grunn av koronakrisen har store deler av annonseinntektene våre falt bort, og vi er i enda større grad avhengig av medlemskap og støtte fra våre lesere.

Bli medlem og få mange medlemsfordeler!

Gi en gave:
Vårt kontonummer er: 1503.35.18541
Vipps: 125957