Toppbildet: Thomas Andersen er en av flere sterke norske løpere som trives i bratt fjellterreng - og som nå er tatt ut til neste års VM (foto: Runar Gilberg).

NFIFs ultraløpsutvalg har i sitt siste møte tatt ut en foreløpig tropp på 7 løpere, kun herreløpere i denne omgang. Etter den siste kvalifiseringsmuligheten på Transgrancanaria 7. - 8. mars vil utvalget vurdere å ta ut ytterligere et par herreløpere og eventuelle kvinnelige løpere. Det er etter hvert mange gode kvinneligere terrengultraløpere i Norge, men fortsatt hevder ikke de seg like godt som herrene våre.

Se tidligere omtale: Mange aktuelle kandidater til å løpe VM

Løypa i Maxi Race / VM terrengultra er 85 kilometer med 5300 høydemeter - og like mange utformeter. I mesterskapet forventes det deltagere fra mer enn 50 nasjoner, mens det i Maxi Race totalt er 6000 deltagere.

VM's hjemmeside
Maxi Race hjemmeside

PRESSEMELDING:
NFIFs ultraløpsutvalg har i møte 24. oktober tatt ut følgende løpere til IAU Trail World Championships i Frankrike 30. mai 2015:

Thomas Andersen, Bergen Løpeklubb

Troppen kan bli supplert med ytterligere løpere etter siste kvalifiseringsmulighet i Transgrancanaria 7. - 8. mars 2015.

NFIFs ultraløpsutvalg
Sharon Broadwell

Sterke herreløpere til VM terrengultra:

Didrik er den tidligere elitespilleren i håndball (Elverum) som tok konkurransepause mens han studerte til naprapat i Stockholm,og som for få år siden kom tilbake som maraton og ultraløper. Didrik ar nok vår mest allsidige ultraløper som behersker flatløping over 100 kilometer like bra som fjellultra. Han har vunnet NM 100 km og ble også nr 15 i EM 100 km i 2013. Om to uker løper han VM 100 km i Doha Qatar. Han vant Lidingø Ultra i år og ble nr 4 i UltraVasan. I forrige VM i terrengultra var han vår bestemann med en flott 10. plass.

10. plass til Didrik i VM terrengultra

Didrik suveren vinner av Lidingö Ultra

Sverre Morten var "han som vant Styrkeprøven Rett Vest" hvert år, før han etter hvert dukket opp - oftest som vinner - i ulike norske terrengultraløp. Han ble nummer 2 i det første UltraBirken (da løpet gikk over fjellet) men revansjerte seg med seier året etter. Han kom på en imponerende 10. plass i VM terrengultra 2011. I år kan han blant annet vise til en 10. plass på 80 kilometeren i Mont Blanc Marathon, som også var VM i Skyrace.

10. plass til Sverre Slethaug på 80 km i Mont Blanc Marathon

4.plass til Ludvigsen og 10.plass til Slethaug i VM

Sondre har på få år utviklet seg til å bl den kanskje mest ekstreme fjellultraløperen vår. Han bor nå på Gran Canaria der han daglig trener i VM-likt fjellterreng. Hans største prestasjon er nok 7. plassen i årets UTMB (168 km 9600 høydemeter) - og senere på året sikret han seg 3. plass i årets Utra-Trail World Ranking. Ellers har han vunnet terreng ultraløp i bland annet Spania, Norge og Skottland.

Sondre Amdahl på knallsterk 7. plass i Ultra-Trail du Mont-Blanc ...

Sondre Amdahl på 6. plass i Ultra-Trail World

Seier til Sondre Amdahl i Skottland

Eirik er spesialist i fjellterreng, både på ultradistanse og motbakkeløp. I årets ekstreme Trømsø SkyRace fikk han kombinert dette da han vant løpet foran Ola Hovdenak. Også Tromsø Mountain Ultra har han vunnet to ganger. I årets Mont Blanc marathon kom han på en imponerende 6. plass, og i internasjonale motbakkeløp har han en mengde flotte plasseringer.

Haugsnes nr. 6 da Jornet vant Mont Blanc

Thomas har allerede testet VM-løypa der han imponerte med å løpe inn til 19. plass i årets MaxiRaxe. Ellers er nok styrken hans de enda lengre løpene - så kondisjonen er upåklagelig. Han vant Hornindal Rundt (norges svar på MaxiRace) i 2012 og ble nr 7 i TDS-løypa i UTMB i fjor. I år har han blant annet vunnet det 150 kilometer lange XREID med målgang på Gaustatoppen. Thomas var med på det norske VM-laget i terrengultra også i 2011 (33. plass) og 2013 (btutt).

Storm stoppet ikke ultraløpere over Hardangervidda
Thomas Andersen imponerte i MaXi Race

Lars Erik og Ola har begge vunnet Hornindal Rundt, Norges kanskje tøffeste fjellultraløp og det som ligner mest på VM-løypa. Ola vant i 2011, Lars Erik vant i år på suveren løyperekord foran blant annet Sondre Amdahl og Didrik Hermansen. Lars Erik og Ola er ellers mest kjent som norges beste randonee-utøvere, med blant annet dobbeltseier i siste NM.

Lars Erik Skjervheim satte ny rekord i Hornindal Rundt
Kongepokal til Lars Erik Skjervheim

Noen savner kanskje vår bestemann fra VM 2011 i uttaket, men Torbjørn Thorsen Ludvigsen prioriterer de litt kortere og mye brattere utfordringene neste sesong.

Sverre Morten Slethaug løper inn til 10. plass i årets Mont Blanc Maraton 80 km (foto: Sharon Broadwell).