Skotske Callum Hawkins gjorde seg bemerka allerede i fjorårets Great Scottish Run da han ble nummer to på 1.02.42. I vår tok han et nytt stort steg da han løp London Marathon på 2.10.52 og kvalifiserte seg til OL. Der markerte han seg virkelig og ble nummer ni med 2.11.52.

Foran årets Great Scottish Run hadde han veldig lyst til å få revansje på fjorårsvinneren, Moses Kipsiro fra Uganda.

- Å løpe for å bli nummer to var ingen opsjon i dag. Jeg gikk ut for å vinne - det var målet mitt, fortalte Callum Hawkins til arrangøren etter løpet. Gleden da det gikk bra, var desto større:

- Jeg kan ikke beskrive det med ord. På denne tida i fjor prøvde jeg å komme med på laget til OL - for så å bli topp ti i OL og etterpå løpe en halvmaraton på 1.00.64. Jeg tror det bare viser at Tokyo 2020 vil bli en god opplevelse for meg.

Underveis passerte Hawkins 10 km på 29.18, noe som var bedre enn 10 km-persen hans. Han måtte gjøre flere rykk for å bli kvitt fjorårsvinner Kipsiro, men til slutt lykkes han, og i mål var avstanden på 30 sekunder.

Vinnertida til Hawkins var skotsk rekord, og han er den nest beste briten gjennom alle tider på distansen. Bare Mo Farah har løpt fortere. Det var også første gang at en skotte vant Great Skottish Run, og en må helt tilbake til 1993 for å finne sist gang en brite vant dette løpet. Den gamle løyperekorden på 1.01.09 ble satt av Haile Gebrselassie i 2013.

Callum Hawkins kommer fra en løpefamilie, og også hans eldre bror, Derek, løp maraton i OL. Han har maratonpers på 2.12.57 og halvmaratonpers på 1.03.53. Også brødrenes far, Robert Hawkins, har vært løper på høyt nivå og er nå trener for både Callum og Derek. Callums banetider er ikke bedre enn 8.13 på 3000 m og 14.11 på 5000 m, og halvmaratonløpet nå forteller både hvor stor framgang han har hatt, og at hans store styrke nok ligger på de lengre distansene.

Også i kvinneklassen i Great Scottish Run gikk det fort unna. Betsy Saina vant på 1.07.22 og var halvannet minutt foran sin kenyanske lagvenninne, Helah Kiprop, på andreplass.

9280 løpere fullførte halvmaratonløpet mens 8338 løp 10 kilometeren. Vi har funnet fire norske deltakere på halvmaraton og to på 10 km.