MaxiRace (bildet) i Frankrike blir terreng-VM 2015, Doha i Qatar får arrangere VM 50 km i flere år. 24 timers arrangeres i Taiwan i år og i Italia neste år.

IAU (International Association og Ultrarunners) har jobbet mye med å få på plass bedre struktur for de ulike ultraløpsmesterskapene. De siste årene har det vært en del avlysninger og endringer som selvsagt skaper frustrasjon for både løpere og lokale forbund.

VM på 50 km
Nå er det besluttet at 50 kilometer fra 2015 skal bli et fullverdig VM etter at det i mange år har vært en løpsserie der de beste har blitt invitert til "IAU 50 km World Trophy Final". Vinnerne av Bislett 50 km har de siste årene blitt invitert til finalen, og årets vinnere Rita Nordsveen og Jarle Risa er invitert til finalen i Doha, Qatar 31. oktober. For to år siden løp John Henry Strupstad inn til en sterk 9.plass i finalen.

Doha i Qatar har ønsket - og fått innvilget - mesterskapet for flere år framover. I utgangspunktet skulle 50 km og terreng alternere annet hvert år, men slik det ser ut nå blir det 50 km hvert år og det er også krefter i sving for å få terreng-VM hvert år.

Risa og Nordsveen vant Bislett 50 km
9. plass til Strupstad i "VM" 50 km

100 km og 24-timers annethvert år
Når det gjelder de tradisjonelle distansene 100 km og 24-timers skal disse alternere annethvert år. For 2015 er det allerede utpekt arrangør til 24-timers (Torino, Italia), mens neste VM 100 km antagelig blir i 2016.

Etter mye fram og tilbake er det nå klart at årets VM 100 km går i Doha Qatar bare en måned etter at de arrangerer 50 km World Trophy finalen, og at 24-timers arrangeres ved Soochow University på Taiwan.

MaxiRace blir VM-arena i 2015
De som skal representere Norge i neste års terreng-VM kan bare begynne å se seg om etter de tøffeste fjellultraløpene. 30.mai skal arrangøren av dette gedigne fjellultraløpet være vertskap for terreng-VM, og den 86km lange løypa med 5 300 høydemeter er av det tøffe slaget.

MaxiRace hjemmeside
Terreng-VM hjemmeside

Kondis skrev om mulighetene for terreng-VM i MaxiRace i okt. 2013: VM terrengultra 2015 i fjellterreng?

Uttak til terreng-VM 2015 vil bli foretatt 1. november i år, men med siste mulighet for å komme med ved ekstra uttak 1.mars neste år.

Fra Hornindal Rundt 2013

Et veldig aktuelt løp for å kvalifisere seg er Hornindal Rundt på 75 km og 5 600 høydemeter. Det er egentlig det eneste norske løpet som tåler sammenligning med MaxiRace og mange andre europeiske fjellutltraløp som f.eks. Zugspitz Ultra, UTMB, TransGrancanaria mv. Nettopp det siste av disse løpene som går tidlig på året er grunnen til av ultraløpsutvalget holder døren på gløtt til1.mars neste år. Mange av de store søreuropeiske trailløpene er fullbooket for 2014, men det er mange tøffe løp å velge mellom, let opp aktuelle løp på DUV's race calendar.

ULTRALØP = LØP LENGER ENN MARATON
Ultraløp er betegnelsen på alle løp som er lenger enn maraton, 42,195 meter. Både i Norge og internasjonalt brukes denne betegnelsen. Likevel har det norske ultraløpsutvalget inntil nå bare tatt med løp 50 km eller lenger på sine oversikter og statistikker.
Med mange nye terrengultraløp er det naturlig likevel å ta med alle løp lenger enn maraton. 43 kilometer i terreng er jo uansett en mye tøffere utfordring enn drøye 42 kilometer på veg. Ultraløpsutvalget bestemte derfor i sitt aprilmøte at alle løp lenger enn maraton heretter skal være med i ultraløpsteminlista - men det får foreløpig ingen innvirkning på utmerkelsene "Hytteplanken" og "Ultraløperen".