Etter 24 utgaver av EM i terrengløp sitter Norge igjen med 13 medaljer. Den første kom først i den trettende utgaven, dvs, i 2006 da Karoline Bjerkeli Grøvdal tok sølv for junior i San Giorgio i Italia som 16-åring. 12 år etter er hun fortsatt en av de store favorittene og har tatt bronse for senior i de tre siste mesterskapene. I 2008 ble det to norske sølv i juniorklassen. Sondre Nordstad Moen ble nr. 2 individuelt og vi tok sølv for lag i juniorklassen. I 2009 kom vår første gullmedalje. Karoline vant da individuelt i juniorklassen.

Flere medaljehåp i år
I år har vi flere medaljesjanser enn noen sinne. Jakob Ingebrigtensen vant juniorklassen allerede som 16-åringen og gjorde det igjen i fjor. Selv om han er årets doble seniormester på 1500 og 5000 m i Berlin, så sier reglene at han må stille i U20-klassen både i år og neste år. Og vinner han begge ganger så vil han bli historisk som den eneste som har vunnet fire junior-gull. Først etter det kan han sammen med brødrene jobbe mot et laggull i seniorklassen.

Jacob_Ingebrigtsen_vinnergest.jpgSeiersgest: Jakob Ingebrigtsen tok sitt andre EM-gull i terrengløp i Samorin i fjor. Blir det seier også i år, og kan junior-gutta også ta medalje for lag? (Foto: Mark Shearman)

Vi har flere sterke U20-gutter enn Jakob. Først og fremst er det Simen Halle Haugen som i VM for U20-junioree i Finland i sommer var tredje beste europiske deltaker på 5000 m med Jakob Som den beste. Klarer de første og tredjeplass i Tilburg ligger vi godt an til medalje for lag i juniorklassen, kanskje også gull.

Vi ble nr. 5 i lagkonkurransen i fjor etter en regelandring om at det nå er tre og ikke fire som teller i lagkonkurransen. Det gjør det lettere for små nasjoner å hevde seg i juniorklassen. Simen Halle Haugen og Håkon Stavik deltok også i fjor og ble nr. 18 og 32. Med 51 plassifferpoeng var Norge på femteplass på samme poengsum som nr. 4 og bare to poeng unna bronsemedaljen. I år alle disse tre blitt langt bedre, men Jakob kan ikke gjøre mer enn å vinne. Men både Simen og Håkon kan avansere mye. Simen er også blant kandidatene som kan vinne en medalje individuelt.

Han har både bestefar Per Halle og mor Gunhild Halle Haugen med seg til Tilburg. Han har så absolutt en del familieære å bringe videre. Bestefaren hadde sitt aller beste år i 1972 da han deltok i OL i München og ble nr. 7 på 5000 med 13.34. Persen er på 13.27. Simen har et stykke igjen til det. Gunhild har også vært i finalen i internasjonake mesterskap og har vunnet kongepokalen på et resutat fra 5000 m. Og hun har en 11. plass i seniorklassen fra EM i terrengløp i år 2000.

Karoline_B_Groevdal_Staale_Jan_Froeynes_AZ3T4086.jpgI god form: Karoline Bjerkeli Grøvdal varmet opp i dag rett ved EM-arenaen med trener/manager Ståle Jan Frøynes sin side. Han rapporterte om stigende form og optimisme foran morgendagen. (Foto: Kjell Vigestad)

Etter tre strake bronsemedaljer i terreng-EM jakter Karoline Bjerkeli Grøvdal gull. Det er minst fem favoritter seks favoritter til: I første rekke Yasemin Can, Tyrkia (opprinnelig fra Kenya) som har vunnet to år på rad. Hun viste god form i Istanbul Maraton for tre uke siden hvor hun løp fort på 15 km. Hjemmefavoritten Susan Krumins, sveitsiske Fabienne Schlumph som overbeviste i løypene i Tilburg i Warandeloop for 14 dager siden og som slo Karoline i EM-finalen på 3000 m hinder i sommer. I tillegg må vi regne med Jessica Augusto og Sara Moreira fra Portugal og rumenske Ancuta Bobocel. 

Norge stiller også med lag hvor Sigrid Jervell Våg og Silje Fjørtoft begge kan plassere på beste halvdel av resultatlista og dermed også få en lagplassering blant de fem-seks beste,

Henrik Ingebrigtsen-1_640.jpgFlott 11. plass: Slik skrev vi om Henrik Ingebrigtsen i fjorårets EM i terrengløp. I år er forventligene høyere både til han og bror Filip i seniorklassen. (Foto: Mark Shearman)

Vi er usikker på hva vi kan forvente av det norsk herrelaget. Hva kan Henrik og Filip Ingebrigtsen klare i en over 10 km hard løype på vått gress, sand, tømmerstokker og mange svinger. Henriks 11. plass er tidenes beste plassering for en nordmann i herreklassen i EM i terreng. Vi håper og tror, men aner ikke hvordan det går. De to øvrige på laget er Ørjan Grønnevig og Tom Erling Kårbø. 

Hele 21 nasjoner stiller lag. Skulle Norge klare en plass blant de seks beste er det sterkt.

ingebrigtsen_brothers_25P2797.jpg
På plass og i form: Team Ingebrigtsen fikk en natt på hotell på flyplassen i Amsterdam etter at flyet de hadde bestilt, ble kansellert. (Foto: Per Inge Østmoen)

Tidsskjema for EM terrengløp 2018
Starttider

U20 Women Race     10:45  4300 m - 3 runder i svart løype
U20 Men Race       11:05  6300 m - 2 runder rød løype og 3 runder svart løype  
U23 Women race     11:35  6300 m - 
2 runder rød løype og 3 runder svart løype
U23 Men race       12:05  8300 m - 1 runder rød løype og 5 runder svart løype
Senior Women Race  13:35  8300 m - 1 runder rød løype og 5 runder svart løype
Senior Men race    14:10 10300 m - 7 runder i svart løype
Mixed Relay        14:55  5800 m - 4 runder i svart løype 

NRK direkte NRK2 fra kl. 11.00 til 11.30 direkte fra U20 junior og fra 13.35 til 14.55 direkte fra seniorklassene.

Streaming fra alle løpene på European Athletics
 Starter kl. 10.30.

Startlister

​Fjorårets reportasjer fra EM i terrengløp i Slovakia:
Kald Jakob Ingebrigtsen forsvarte gullet i EM terrengløp
Henrik Ingebrigtsen imponerte med 11. plass i EM terreng
Ny bronse til Karoline Bjerkeli Grøvdal i terreng-EM


Reportasjer fra NM i terrengløp - lange løyper - i Bratsberg
Senior 
Junior menn
Junior damer og UM

Pressekonferansen
_25P2560_cut_960.jpg
Terrengløp inn på OL-programmet? Europa-president Svein Arne Hansen innledet med å fortelle om arbeidet med å få terrengløp inn på OL-programmet, og da i vinter-OL. Håpet er det kanskje kan komme på programmet i 2028. På bildet er han sammen med Eric van der Burg, president i det kongelige friidrettsforbundet i Nederland. (Foto:Per Inge Østmoen)

Svein Arne Hansen konkluderte med at årets EM i friidrett ble tidenes mest vellykkede og at EM i terrengløp i Tilburg har rekorddeltakelse med rundt 600 påmeldte fra 38 nasjoner.

Arrangøren hadde ikke klart å lokke de største favorittene til pressekonferansen. Team Ingebrigtsen skulle ikke reise før lørdag og ville derfor ikke rekke fram tidsnok, så det endte opp med tre nederlendere som noen av dem neppe blir bedre enn rundt nr. 10. Spanske Adel Mechal er definitivt blant favorittene. Han ble nr. 2 i fjor og nr. 3 i 2015, året hvor Spania tok et suverent laggull med andre-, tredje-, fjerde - og femteplass i herreklassen.

For damer representerte Jessica Piasecki Storbritannias suverene kvinnelag gjennom de 24 mesterskapene hittil. De har vunnet seniorklassen for damer 11 ganger og tatt søvmedalje 14 ganger enten som lag eller individuelt. Det blir minst ett gull eller ett sølv i hvert mesterskap. For kvinner junior har de vunnet 22 gull, dvs. nesten halvparten av de 48 junior-gullene som er delt ut på 24 år.

Jessica_Piasecki_pressekonf_25P2579.jpg
På pressekonferansen: Jessica (Coulson) Piasecki, Storbritannia, vant U23-klassen i 2012, men tar neppe medalje individuelt i år, men hun får ganske sikkert en medalje for lag. (Foto: Per Inge Østmoen)

Vær og vind
Flagg_Great_Britain_toemmerstokker_25P2403.jpgI løypa: Storbritannia er den store terrengløpsnasjonen i Europa og spesielt i EM i terrengløp. De har tatt hele 149 medaljer siden det aller første mesterskapet ble arrangert i Storbritannia (i Alnwick) i 1994. 38 nasjoners flagg vaier i vinden, og vind vil det ganske sikkert bli også søndag. Det er flere naturlige bakker i løypa, men også to oppbygde pukler av sand og noen tømmerstokker som skal passeres. (Foto: Per Inge Østmoen)
 

Yr.no varsler følgende vær for EM:

I morgen, søndag 09.12.2018
Tid Varsel Temp. Nedbør Vind
kl 0–6
Regnbyger.
2,2 mm Frisk bris, 9 m/s fra vestFrisk bris, 9 m/s fra vest
kl 6–12
Regn.
2,1 mm Frisk bris, 8 m/s fra vestFrisk bris, 8 m/s fra vest
kl 12–18
Regnbyger.
1,0 mm Laber bris, 7 m/s fra vestLaber bris, 7 m/s fra vest
kl 18–24
Lette regnbyger.
0,9 mm Laber bris, 7 m/s fra vest-nordvestLaber bris, 7 m/s fra vest-nordvest

Kjell_Vigestad_i_regnvaeret_i_Tilburg_25P2330.jpg
Vått: Slik så det ut da kondis.nos to fotografer kom til Tilburg i går. Det regnet og det var dammer i løypa. I dag var været bedre, men vinden var frisk. I morgen er det også meldt regn og frisk bris. (Foto: Per Inge Østmoen) 

Bilde_fra_2012_snublet_i_soela_640.jpg
Det har vært verre I Warandeloop i 2012 så det slik ut. EM arrangeres i samme løyper som som Warandeloop, som hvert år går den tredje søndagen i november. (Foto: arrangøren) 

EM har vært arrangert en gang før i Tilburg. Det var i 2005, men da et annet sted i byen. I år går EM i Bekse Bergen, en safaripark som er BeNeLux-landenes største dyrepark. Deltakerne er innkvartert i hytter etter inspirasjon av afrikanske hus. Løperne får likevel ikke direkte nærkontakt med ville afrikanske dyr som løver, elefanter og sjiraffer uten å ta seg en tur rundt om i parken, noe de færreste rekker på drøye to døgn i parken.

Da EM i terrenløp gikk i Tilburg i 2005 hadde Norge to deltakere: Øystein Sylta ble nr. 63 i seniorklassen og Thomas Stave Gabrielsen nr. 53 i juniorklassen.

Les mer om årets Warandeloop med forhåndsstoff om EM i terrengløp

Alle tiders statistikker for EM
29 land har klart å ta medalje i EM. Storbritannia topper foran Frankrike med 82 medaljer, Spania 68 og Portugal 54. Norge er best av de nordiske landene på 12. plass med 5 gull og totalt 13 medaljer. Sverige har også tatt 13 medaljer, men bare vunnet ett gull. Finland har tatt 5 medaljer og Danmark 3.

Ukrainas Serhiy Lebed er terreng-EM store legende. Han har deltatt 19 ganger og vunnet seniorklassen for menn 9 ganger. På damesida topper Karoline Bjerkeli Grøvdal medaljestatistikken med fem medaljer på fem forsøk. Ett juniorgull og juniorsølv pluss bronse for senior tre ganger er faciten hennes. 

karoline_bjerkeli_groevdal_25P2771.jpgFem medaljer på seks forsøk: Karoline Bjerkeli Grøvdal er terrengløps-EMs mestvinnende kvinne etter å han deltatt seks ganger og å har tatt medalje i fem av dem. Første gang var i 2006 som 16-åring. Da ble hun nr. 2 tre sekunder etter vinneren Stephanie Twell. I 2009 vant hun juniorklassen og tok med det Norges første gull i EM i terrengløp. I 2013 ble hun nr. 5 for senior for så å  ta tredjeplassen de siste tre årene. (Foto: Per Inge Østmoen)

EM terrengløp Ingebrigtsens startnummer-[1].jpg
Blir det Team Ingebrigtsens dag søndag?