Backyard Ultra har blitt den nye store slageren innenfor ultraløp, og er da også en flott inngangsbillett til ultraløping for de som ikke har prøve dette tidligere. Med 6,7 kilometers runder i terrenget og litt pause mellom hver runde oppleves dette "ufarlig" å prøve seg på, og svært mange har løpt sin første ultradistanse på et backyard ultra de siste årene. De som klarer 7 runder har løpt 46,9 km - og hele 162 av 184 startende i Backyard Ultra Sandefjord løp ultradistanse (lenger enn maraton).

En god del av backyardløpene - blant annet de fem løpene til Backyard Norge der Sandefjords løp inngår - har en begrensing på 12 runder, altså 6,7 km med start hver time i 12 timer og en total distanse på 80 km. Dermed er det farten på den 12. og siste runden som gir løpets vinner. I tillegg er det resultatlister for totaltid på 12 runder.

Den grunnleggende varianten av backyard ultra er "last man standing"... der man løper til bare en løper står igjen, en variant som det osgå er noen av i Norge, og der det ble satt verdenrekord med 75 runder forrige uke. Se oversikt over norske ultraløp.

I backyard ultra er ikke rundene lenger enn at man kan få en fin sosial tur, time etter time. (Foto: Nikita Solenov)​

Dersom man holder ut lenge nok må hodelykta fram.  (Foto: Nikita Solenov)​

72 løpere kjempet på den 12. og siste runden

Kristin Aastad fra Team ActionFrank og Sebastian Conrad Håkansson fra Svorkmo N.O.I. løp inn til seier både på den siste runden, og til best i totaltid på 12 runder (80 km) da Backyard Ultra Sandefjord ble arrangert for 7.gang lørdag 24. oktober. Det var 184 løpere på start, og hele 72 av dem fullførte alle 12 rundene (80 km).

Noen løpere satser nok mest på totaltiden, mens andre løper mer taktisk for å kjempe om seieren på den siste runden. To av taktikerne i Sandefjord var Frank Løke og Kine Gulliksen som ble henholdsvis 11 og 5 på totaltid, men som begge suste inn til 2. plasser på sisterunden.

Totalvinnerne var derimot suverene også på den siste runden, og både Kristin og Sebastian vant med over 2 minutters margin. Tidene 31:57 og 25:22 tyder på at de hadde hatt krefter til å løpe betydelig lenger enn de 12 rundene de løp denne gangen.

De tre raskeste i kvinneklassen på den 12. runden. (Foto: Nikita Solenov)

Topp3menn-siste-runde.jpgDe tre raskeste i herreklassen på den 12. runden.  (Foto: Nikita Solenov)

Pallen med de tre beste kvinnene, totaltid etter 12 runder. (Foto: Nikita Solenov)​

Pallen med de tre beste herrene, totaltid etter 12 runder. (Foto: Nikita Solenov)​

Høst i skogen på fine stier. (Foto: Nikita Solenov)​

Mellom rundene får man tid til å hvile, pauselengden er avhengig av hvor fort man løp den forrige runden. (Foto: Nikita Solenov)​

Løperne legger ut på ny runde...  (Foto: Nikita Solenov)​

Her ser vi Allan Hovda foran Mads Berge, de ble nummer to og tre på totaltid.  (Foto: Nikita Solenov)​