Video på NRK fra det aller første Femundløpet i 1967:Les mer om det første Femundløpet på på nrk.no: - Som å løpe over høyslettene hjemme i Etiopia!

Femundtrollet.jpg

Det første Femundløp i 1967 ble arrangert
sammen med BUL, Oslo. Olympiamester i maraton Abebe Bikila fra Etiopia vant det første Femundløpet. I 1968 stilte Ron Clarke fra Australia til start, man han var redd for beina så han løp bare en kort strekning. Clark hadde på den tida verdensrekord på hele fem forskjellige distansen.

Uansett det mest imponerende er at i årets løp stiller Bjørn Tvedt og Magne Martinsen opp. De to har deltatt i alle 50 løpene, og arrangøren vil hedre disse to spesielt.

Traseen har forandret seg gjennom årene, og nå går den i lettløpt terreng med liten høydeforskjell. Det er distanser på 5, 10 og 21 km og alle kan delta. Flere har gjennomført løpet på krykker, så dette er et tilbud for alle. Alle som stiller får en spesiell premie i forbindelse med jubileet.

Småtroll-løpet er for de aller yngste og startes av Femundtrollet som også underholder før løpet starter. Her får alle spesielle medaljer dette året. Etter løpet underholder Knut Klovn.

Det ville vært hyggelig for om mange av de som har deltatt tidligere kommer og løper årets løp. Foruten løpet er det mye som skjer i Engerdal og FIK Ren-Eng ønsker hjertelig velkommen til ei hyggelig helg i Engerdal.

Bildet: Femundtrollet har ikke forandret seg mye med årene...


For Kondis' lokalredaktør begynner også turene til Femundsenden ved St.Hans-tider å få et lite snev av nostalgi over seg. Selv om jeg bare har vært med de to siste tiårene, er det blitt mange gode minner siden debuten i 1996. Dessuten var det nettopp fra Femundløpet jeg som nyutnevnt distriktskontakt for Kondis i Østerdalen tillot meg å sende inn en sak til nettstedet kondis.no i 2001. Det skulle ikke bli den siste...


Her er rapporten fra Femundløpet i 29. juni 2001:


Egil Skarpsno, Ren-Eng vant Femundløpet
- for kondis.no i Østerdalen Rolf Bakken -

Årets Femundløp ble avviklet under gode forhold lørdag. Egil Skarpsno brukte dagen til å teste formen før neste helgs NM i helmaraton i Tromsø. Han vant halvmaraton med to minutters margin til Ole Petter Ringnes, Mogutten. Vinnertiden ble 1.12.14 etter å ha løpt mesteparten av løpet i ”ensom majestet.” Beste kvinne på 21 km ble Sigrun Kolstad, Moss maratonklubb.
For tredje år på rad vant Oddvar Siksjø, Nord-Østerdal Friidrett 40-49 årsklassen og tok Trond Nordbergets minnepokal til odel og eie. Denne ble overrekt av Kari Strand Nordberget og satt opp til beste løper sammenlagt i Tronds klasse i de tre årene som har gått siden han så brått forlot oss. De øvrige deltageren i denne klassen fikk også et varig minne om den gode og trofaste Femundløperen fra Mogutten i Nord-Odal.
På 10 km ble henholdsvis Ragnhild Bolstad, Rena og Nils Dompidal, Veldre beste dame og herre.
169 deltagere koste seg i naturskjønne omgivelser ved Femundsenden. Neste år blir vi mange flere!
 


PÅMELDING OG STARTLISTE
FIK Ren-Engs nettsider
FIK Ren-Eng på facebook
Femundløp-statistikk 1995-2016
Samleside for Femundløpet med fyldige reportasjer, bilder og alle resultater de siste 15 årene
Tidligere forhåndsomtale: Femundløpet feirer 50 år lørdag 24. juni
 

Bo_Gjermund_Jo.jpg
Fra 40-årsjubiléet for Femundløpet i 2007 med Bo Berndtsson sammen med Engerdals store sønner, Gjermund og Jo Eggen.