- 218 er påmeldt til årets NM. Dette er rekorddeltakelse etter at forbundet begynte å registrere deltakelsen fra og med 2013, skriver leder i hovedkomiteen for NM, Terje Sliper, i en pressemelding. 

Til sammenlikning var det 143 påmeldte til fjorårets NM i Vik i Sogn og 177 da NM gikk i Rindal i 2016. I de fleste klasser har det vært en økning, og særlig i kvinner senior inkludert veteraner opp til 50 år, er økningen betydelig. I 2016 var det 19 påmeldte her mot 28 i fjor og 33 nå i år.

Kvinner senior
Karoline Bjerkeli Grøvdal, Kristine Eikrem Engeset, Runa Falch og Vienna Søyland Dahle mangler, men ellers stiller de fleste av landets beste langdistansekvinner. Det ligger an til å kunne bli et veldig jevnt oppgjør mellom Sigrid Jervell Våg, Pernilla Epland, Maria Sagnes Wågan, Heidi Pharo, Eli Anne Dvergsdal og Silje Fjørtoft. Evigunge Anne Nevin som vant sist gang det var NM på trøndersk jord, på Levanger i 2013, vil helt sikkert også gjøre alt hun kan for å henge med ungdommen.

Her er det så mange jevngode kandidater at det er nesten umulig å gjette hvem som ender på pallen, men vi tar likevel sjansen på følgende tips: 

Kondis' medaljetips
1. Silje Fjørtoft
2. Sigrid Jervell Våg
3. Pernilla Epland

3000m_damer_Silje_Fjoertoft_Live_Solheimdal_Vienne_Dahle_Tessa_Frenay_Emma_K_Moerk_A20G4519.jpgKondis gjør et dristig tips og gjetter Silje Fjørtoft (148) som NM-vinner. (Foto: Kjell Vigestad) 


Menn senior
Her er det 67 som er påmeldt inkludert veteranene opp til 50 år. Og som på damesida er det ingen klar gullkandidat som peker seg ut. Tjalves Senay Fissehatsion viste god form da han vant 10 for Grete i Oslo Maraton og vant NM for to år siden, er helt klart en mann å regne med. Ørjan Grønnevig vet en aldri helt hvor en har, men har en av sine gode dager, blir han vanskelig å slå. Konkurranseglade Marius Vedvik har den beste 10 km-persen på bane, og skulle han være i nærheten av 28.42-formen fra i vår, er det nok han som vinner. 

Men det er flere andre kandidater som kan blande seg inn. Erik Udø Pedersen, som vant NM terreng kort løype i vår, er en av dem. Han har også vist god langdistanseform i det siste med andreplass på 10 for Grete under Oslo Maraton. Det knyttes også høye forventninger til langrennsløper Didrik Tønseth som sjøl har uttalt at han satser på medalje. Andre medaljekandidater er Stian Øvergaard Aarvik, Trond Einar Moen Pedersli, Eivind Øygard og Audun Nordtveit. 

På herresida er det først og fremst brødrene Ingebrigtsen som mangler, men de vil vi til gjengjeld få se i fri utfoldelse under Hytteplanmila til neste helg

Kondis' medaljetips
1. Senay Fissehatsion
2. Erik Udø Pedersen
3. Marius Vedvik

Tet_menn_10_km_7km_Tjuvholmen_A20G2782.jpg
Alle de fire som var med å kjempa om seieren i 10 for Grete i Oslo Maraton, vil være medaljekandidater under NM terrengløp på samme distanse. Fra venstre: Audun Nordtveit, Erik Udø Pedersen, Eivind Øygard og Senay Fissehatsion. (Foto: Kjell Vigestad) 


I tillegg til seniormesterskap er det også NM for veteraner og juniorer samt UM for de yngste. Her er deltakelsen mer variabel, men det går mot en rekke spennende oppgjør når både medaljekampen og plasseringen videre bakover skal avgjøres på søndag. 


Video som viser løypa:
Mesterskapets heimeside