Etter å ha fulgt lysharen som holdt fart til 31.50 i 22 runder, begynte Therese Johaug å løpe fortere enn "lysets hastighet". Med en sisterunde på 71 blank stansa klokka på meget sterke 31.40,67. Etter målgang fikk vi et skikkelig Johaug-brøl, noe som fortalte mye om hvor glad hun var for å ha klart målet sitt. 

- Det var et fantastisk løp. Jeg hadde ikke trodd jeg skulle tatt kvalifiseringstiden (31:50) med så mye, fortalte hun til Kondis etter løpet. 

- Planen var å ligge med lysharen, men så kjente jeg mot slutten at jeg hadde veldig mye mer å gå med. Jeg er veldig fornøyd med at jeg klarte det. De sier at om du underveis føler du kunne sprunget fortere, så har du truffet på farten. Det var først de fire siste rundene, da jeg begynte å gi på, at jeg kjente det i låra. Ellers gikk det lett og fint, jeg pustet jo nesten ikke, strålte Johaug. 

For henne er løping en motiverende variasjon til langrenn.

- Det er vanskelig å si hvor mye bedre jeg kunne blitt om jeg satset et år på løping. Jeg har hatt fire økter på bane i år. Sammenlignet med før NM i fjor, da jeg ikke hadde noen, så jeg var bedre forberedt i år. Jeg hadde en bedre løpsdisposisjon, og så droppet jeg tretimersturen i myra i går, ler Therese, som også kan tenke å prøve seg på lengre distanser. 

- Jeg har lyst til å løpe maraton og halvmaraton, men det blir når jeg har lagt opp som langrennsløper. 

Nå i kveld hadde hun veldig god flyt i løpet sitt. Bortsett fra en første 100 m der hun fikk ei god luke til lysharen, lå hun hele vegen kontrollert på skjemaet. Før hun altså på de tre siste rundene viste at hun hadde mer å gå på. Om og hvor mye fortere hun kunne løpt i et felt, er ikke godt å si, for få er så vant med å ligge alene i tet og styre farten som det Therese er. Nå fikk hun en snillere start enn under NM-løpet sist sommer, og det bidrog nok til at sluttida ble mye bedre. 

Forholdene på Bislett var også en god del bedre enn under NM på Hamar, og Therese utnytta muligheten som Impossible Games gav henne, til å få til et virkelig godt løp. Det er nok aldri noen kvinnelig skiløper som noen gang har vært i nærheten av å ha den løpskapasiteten som den Therese Johaug har. I fjor var det ikke mer enn sju europeiske kvinner som løp 10 000 m fortere enn 31.40,67. I siste EM, i Berlin 2018, var vinnertida 31.43,29. Hadde ikke EM i år blitt avlyst, ville Therese Johaug vært en av medaljekandidatene. 

Bare tre norske kvinner - Ingrid Kristiansen, Susanne Wigene og Karoline Bjerkeli Grøvdal - har noen gang løpt 10 000 m fortere enn det Therese Johaug nå gjorde. Bak seg på lista har hun sterke navn som Gunhild Halle Haugen, Stine Larsen, Brynhild Synstnes og Kirsten Marathon Melkevik. Therese Johaug hadde rett og slett grunn til å juble. 

Therese Johaug_feiring_DSC5147.jpg
Therese Johaug var jublende glad etter målgang. Forventningene ble overgått med god margin. (Foto: Samuel Hafsahl)


10000 m kvinner

1 1 NOR
 
31:40.67
WLPB 
  32:20.86


Therese Johaug_Publikum_DSC5073.jpgTribunene var ikke helt tomme, men publikum under Bislett Games har vært mer entusiastisk tidligere år. (Foto: Samuel Hafsahl) 

03-finish-10000m_kvinner_SC_8628.jpg
For ett år siden var det vel ingen som trodde at Therese Johaug kunne løpe mila på 31.40 og kvalifisere seg til VM. Nå har hun gjort det. (Foto: Sylvain Cavatz) 

Oversikt over alle Kondis-sakene fra Impossible Games 2020

Start-/resultatlister
 

Kondis trenger din støtte
Bli medlem eller støtt oss med en gave hvis du ønsker at Kondis skal fortsette å spre treningsglede, skrive reportasjer, lage terminlister, kontrollmåle løyper, føre statistikker osv. På grunn av koronakrisen har store deler av annonseinntektene våre falt bort, og vi er i enda større grad avhengig av medlemskap og støtte fra våre lesere.

Bli medlem og få mange medlemsfordeler!

Gi en gave:
Vårt kontonummer er: 1503.35.18541
Vipps: 125957