- Været er ofte den store spenningen her oppe i Østerdalen. I juli sto vi på o-løp i dunjakke, og i forrige uke var det 30 grader – som er i varmeste laget for o-løp – også her. Dermed er det perfekt slik det ser ut nå, at det blir rundt 20 grader, sier Mar Schjølberg.  

Lederen av Hovedkomiteen for Hovedløp og O-landsleir – som innledes på Tynset i morgen – kan smile når hun ser på værmeldingene for helgen og den kommende uken i Østerdalen. 
Og det er mye å glede seg til for orienteringsungdommen som inntar sentrumsskolene i Tynset på fredag, for en snau uke med orientering, moro og sosialisering på tvers av klubb og krets.

- Langdistansen på Ripan blir en opplevelse for deltakerne. Aktivitetsdagen blir artig og jeg er sikker på at ungdommene vil glede seg over det kompakte opplegget med overnatting, bespisning og aktivitetsmuligheter som er ved skolene, sier Mari på utfordring om hva ungdommen bør glede seg mest til.

Også arrangøren ser frem til at en endelig skal gå fra plan og teori til utførelse i praksis:

- Skolene er klar til å ta imot ungdommene, deltakerposene er pakket og i dag kommer forbundet oppover.
- Nå har vi vært 3 år på Hovedløp og O-landsleir hvor vi har notert hvordan og hva vi skal ha under vårt arrangement, og hva vi ikke ønsker å kopiere. At vi ser frem til å endelig sette dette ut i livet, bør være et godt tegn.

Som tidligere nevnt er også – om ikke værtegnene – så i hvert fall værmeldingene gode:

- Vi var en stund redd for at det skulle komme regn før langdistansen, for da blir det veldig glatt i mosen oppe på Ripan. Men nå er det ikke meldt en dråpe frem til helgen.
- Dermed er det bare å løpe det en er god for.

Erfaringene tilsier at det ofte er o-teknikken som avgjør under Hovedløpet, men den største feilnavigeringen må uansett være om en som ungdomsløper velger bort Hovedløpet når en har mulighet til å få løpe i det innbydende terrenget i Østerdalen.

Kilde: Norsk orientering

Hovedløpet og o-landsleieren

Følg Hovedløpet live