- Jeg hadde nok ikke noen superlett dag, men jeg fikk tatt ut det jeg hadde og er veldig godt fornøyd med løpet og mesterskapet. Det har vært skikkelig artig og inspirerende. Bare å kjenne på atmosfæren inne på stadion i kveld var en utrolig opplevelse, fortalte Tom Erling Kårbø da vi møtte han i mikssonen etter løpet. 

Siden åpningsfarten var så rolig, la han seg langt framme for ikke å komme på etterskudd dersom noen plutselig skulle sette fart. 

- Kanskje gjorde det at løpet mitt ble litt urolig i starten, men jeg klarte i alle fall å ta meg godt sammen og ta ut alt jeg hadde på de to siste rundene, sa stordabuen som har vært med i EM to ganger før, men nå løp sin første finale.

Det inspirerer 29-åringen til videre satsing, og han mente det er realistisk med både VM-deltakelse til neste år og OL-plass i 2020. 

- VM-kravet har jeg allerede vært under flere ganger, og med litt forbedring vil jeg også ha OL-kravet inne. 

- Har du lært noe av å være på samlinger med Team Ingebrigtsen? 

- Ja, det har vært både inspirerende og lærerikt å trene med dem. Jeg ser hva som skal til, sa mannen som har vært lærer for Jakob Ingebrigtsen på flere av treningssamlingene hans. Så slik sett formidles det kunnskap begge veier. 

Trener for Kårbø er imidlertid Nils Hetleflåt, som har fulgt både Tom Erling og hans tre år yngre bror, Harald Kårbø. 

- Harald er på veg tilbake etter en langvarig hamstringsskade, men planen er at vi begge skal satse for fullt og trene i lag på Stord fram mot neste sesong. Nils kunne ikke være her i Berlin da han har ansvar for Stordleikane som går nå til helga, men vi har daglig kontakt på telefon, forteller 29-åringen som har fått et fint løft i år.

I den høyst uoffisielle innlagte nordiske landskampen ble Tom Erling Kårbø nest best, bak finske Topi Raitanen på åttendeplass, men foran svenske Napoleon Solomon på tolvte- og danske Ole Hesselbjerg på femtendeplass. 

- At jeg så Napoleon foran meg på oppløpet, fikk meg nok til å ta i litt ekstra for å komme forbi, smilte nordmannen. 

Sølvet gikk til spanske Fernando Carro og bronsen til italienske Yohanes Chiapinelli som var den som etter hvert satte fart i feltet. Men på sisterunden var Mekhissi Benabbad akkurat så uimotståelig som han bruker å være. 


Noen punkt

1: En franskmann i form

Mahiedine Mekhissi-Benabbad er blitt 33 år, men er fremdeles en klasseløper som nærmest leker med sine europeiske konkurrenter på 3000 m hinder. Han er også påmeldt 5000 meteren i EM, og med den formen han viste i dag, kan han bli en farlig konkurrent for Ingebrigtsen-brødrene. Han er ikke bare kondisjonssterk, men også en avslutter av rang. Mange vil huske at han i EM i Zürich for fire år siden ble diskvalifisert fra hinderseieren for å ha vranget av seg singleten på oppløpet. Da kom han fryktelig tilbake og vant 1500 m-finalen foran nettopp Henrik Ingebrigtsen. Henrik må ha en meget god dag om han skal få revansje på lørdag. 

2: En seier for lokalmiljøet og de som holder ut
I formiddag hadde Ull/Kisa to mann i 800 m-forsøket. Et annet godt friidrettsmiljø finner vi på Stord. Der er Kårbøs trener, Nils Hetleflåt, en av ildsjelene som har stått på i en årrekke. Ut av dette miljøet har gode løpere som Tom Erling og hans bror Harald kommet, og takket være tålmodigheten og evnen til ikke å gi opp, ble det nå finaleplass i EM på Tom Erling. God trening over mange år gir gjerne resultater, og derfor var det veldig artig å se Kårbø i finalen i kveld. 

3: Fire nordiske i hinderfinalen
Opp gjennom åra har Norden hatt mange store hinderløpere. Svenskene har hatt sin Anders Gärderud og Norge sin Jim Svenøy. Nivået på de nordiske er ikke like høyt nå, men i hinderfinalen var både Sverige, Finland, Danmark og Norge representert. Napoleon Solomon var lenge med helt framme, men et fall på sisterunden gjorde at han måtte nøye seg med tolvteplass. Finske Raitanen på åttendeplass hadde ikke mer enn drøye fire sekunder fram til bronseplassen. Kanskje kan en nordisk løper ta over når Benabbad om noen år begynner å merke alderen? 

hinder-benabbad-vanngrav-tet_D4N7071.jpg33 år gamle Mahiedine Mekhissi-Benabbad har i en årrekke vært Europas klart beste hinderløper. Dette var hans fjerde hindergull i EM pluss at han var klart først i mål i 2014 da han ble diska for å ha løpt med singleten i handa og vinka til publikum. (Foto: Bjørn Johannessen) 


3000 m menn finale

1 720 France MEKHISSI-B. M 8:31.66 +
2 623 Spain CARRO F 8:34.16 +
3 894 Italy CHIAPPINELLI Y 8:35.81 +
4 713 France KOWAL Y 8:36.77 +
5 771 Great Britain & NI SEDDON Z 8:37.28 +
6 620 Spain ARCE D 8:38.12 +
7 1025 Poland ZALEWSKI K 8:38.59 +
8 684 Finland RAITANEN T 8:40.11 +
9 661 Estonia KIVISTIK K 8:40.32 +
10 694 France BEDRANI D 8:41.83 +
11 979 Norway KÅRBØ TE 8:42.91 +
12 1116 Sweden SOLOMON N 8:43.66 +
13 883 Italy ABDELWAHED A 8:44.77 +
14 637 Spain MARTOS S 8:46.76 +
15 616 Denmark HESSELBJERG O 8:48.48



hinder-start_D4N7007.jpgSiden 3000 m hinder gikk samtidig med en spydfinale med flere tyske medaljekandidater, var det ekstra mye folk på de gigantiske tribunene på Olympiastadion denne kvelden. (Foto: Bjørn Johannessen) 

hinder-hesselbjerg-kaarboe-tet-forste-runde_50D2198.jpgDanske Hesselbjerg og norske Kårbø var de to første over vanngrava første gang de passerte den. (Foto: Bjørn Johannessen) 

hinder-kaarboe-benabad-hselbjerg_50D2223.jpgSå sklei Hesselbjerg og Kårbø bakover i feltet mens Mekhissi-Benabbad var på tur framover. (Foto: Bjørn Johannessen) 

hinder-solomon-kaarboe-hesselbjerg_50D2232.jpg
Fire løpere fra fire forskjellige nordiske land var med i hinderfinalen. Han som ikke er å se i dette bildet, Topi Raitanen, var til slutt best. (Foto: Bjørn Johannessen) 

hinder-raitanen-solomon_50D2264.jpgDet kan se ut som finske Raitanen drar i shortsen til svenske Solomon, men det gjør han nok ikke, og uansett var ikke det grunnen til at finnen var først i mål. Solomon lå best an til han fikk et fall på sisterunden. (Foto: Bjørn Johannessen) 

hinder-kaarboe-vanngrav_50D2270.jpgTom Erling Kårbø har god hinderteknikk og finaleløpet i EM inspirerer han til videre satsing. (Foto: Bjørn Johannessen)