Kondis.no kommer også med rapport fra de fem løpsdagene.
Lenger ned i denne saken kan du se beskrivelseog video fra alle etappene - videoer som Peter Tubaas laget før fjorårets festival.

-Eventyret starta eventyrleg! Opningsseglasen med "Solholm" vart ei magisk ferd frå Kulleseidkanalen til Hiskjo, der me henta medaljane frå smeden Jørgen! Undervegs delte med ut prisen til årets ultraløparar 2018, Therese Falk og Bjørn Tore Kronen Taranger (se egen sak, red anm) og fekk Kenneth Sivertsen viser framført av Joakim Vikanes 🤩 For ei opning av festivalen, skriver Peter Tubaas på facebook kvelden før det hele starter med løping som forrett, lokalmat som hovedrett og konsert som dessert. 

Joakim_Vikanes_visesanger.jpg
Joakim Vikanes underholder løpergjestene på MS Solholm. (Arrangørfoto)

Sunnhordland for dine føter
- I Bømlo ultrafestival spring me heile øykommunen, 300 km, på fem dagar. Deretter får me nye krefter av lokalmat frå Sunnhordland og levande musikk på terrassen. Dette er eit av Noregs lengste og mest eksklusive løp og kanskje verdas einaste løpe-, lokalmat- og musikkfestival. Undervegs kan ein kan sjå langt til fjells, med isbrear og høgfjell på rad og rekkje. Ein kan sjå langt til havs, ja, heilt til Shetland, om ein er sliten nok. Ja, ein lyt vel óg nemna at ein får sjå og tråkka på ein heil del fin asfalt, cirka 296 kilometer i talet, reklamerer Tubaas med.

20 løpere var satt som deltagergrense for denne herligheten, og det ble selvsagt fullbooket med Peter selv i spissen samme med Norges to mest profilerte ultraløpere, Therese Falk og Bjørn Tore Kronen Taranger. 

Starten_dag_1.jpg
Her er løperne på 5x60 km klare til første dags løp. Vi ser blant annet Peter Tubaas med nr 12, Therese Falk med nummer 2 og Bjørn Tore Taranger med nummer 7. (Arrangørfoto)

Peter Tubaas
Peter Tubaas, som for en del år siden flyttet til Bømlo, har virkelig forelsket seg i denne øya, og er åpenbart stolt av naturen og kulturen her ute. - Målet med denne ikkje-kommersielle festivalen er å promotera springing, friluftsliv og den flotte regionen me bur i, sier han.

Peter er en rutinert ultraløper med blant annet 237,527 km som pers på 24-timers (Bislett 2010), og han har noen løp han er spesielt glad i der det ene gikk to dager før ultrafestivalen og det andre uken etter. Sist helg løp han Rallarvegsløpet (81 km) for 15. år på rad, og en uke etter ultrafestivalen står Møkster Ultra for tur, et meget spesielt løp på ei lta øy utenfor Bergen. Det blir en hektisk to-ukersperiode med tre løp, 8 konkurransedager og 440 kilometer med løpende opplevelser for bømlingen.

Bømlo Ultrafestival på facebook

Filmen fra Bømlo Ultrafestival 2018: 


De fem dagsetappene

Dag 5 (28. juli) - HISKJO - 55 km - 600 hm: Siste dag byr, passende nok, på den korteste og flateste etappen. Fra Steinsvåg følger vi den vanlige veien forbi Kulleseidkanalen og Gilje til kommunesenteret Svortland. Her tar vi av sørover mot Stavland, blant annet forbi konserveringsfabrikken, kjent for sine tomat- og honningprodukter. Veien går videre forbi avkjøringa til Øklandsvåg hvor laksegiganten Bremnes Seashore holder til, mens vi springer videre sørover over flata på Meling og til venstre ned mot Halleråker og opp igjen på hovedveien ned mot Hiskjo. Vi passerer Sekk og snart den flotte brua over Tuvesundet med utsikt sørøstover mot Siggjo og Steinsvåg hvor ferden startet 20 kilometer tidligere. Herfra følger vi veien gjennom et steinete og litt goldt kystlandskap, forbi smeden Jørgen, som har laget medaljene og premiene til festivalen, og helt ut til Hiskholmen, et fredet handelssted med historie tilbake til 1700-tallet. Vi snur her og springer samme vei tilbake, bortsett fra at vi ikke tar avstikkeren til Halleråker. Etter 55 km er ferden over og løperne har gjort seg fortjent til den ekstremt eksklusive Bømlo ultrafestival-medaljen!

Dag 5 video: 


Etappe 4 (27. juli) - Langevåg med Lykling - 60 km - 900 hm: Festivalen går mot slutten, men dag 4 er en skikkelig godbit! Turen går denne gangen sørover fra Steinsvåg og gir litt innlandsfølelse helt til vi tar av gamleveien forbi Grutle. Med en flott utsikt til Grutlefjorden starter også den beryktede Grutlebakken, som gir litt ekstra puls, helt gratis. Derfra følger vi hovedveien videre sørover før vi tar av på gamleveien igjen og følger den forbi Holmesjøen. Vi kommer ut på hovedveien igjen noen få kilometer lenger ned. Turen går videre på gamleveien forbi Vika og deretter gjennom det velkjente “løvegapet”. Derfra følger vi grusvei langs med nyveien før vi nok en gang entrer gamleveien for den siste strekningen til skiltet der det står “Langevåg”. Straks springer vi forbi Bømlo kirke og de siste meterne ned til Langevåg sentrum. Her tar vi til høyre og løper helt til Eidesvik hvor man kan ta båt til ufo-øya Espevær (ikke gjør det denne dagen). Eidesvik er også et kjent rederi som har gått foran i bruk av batterier i sine offshorefartøer. På kaia i Eidesvik snur vi og løper tilbake til sentrum og sørger også for å få med oss avstikkerne til Kallevåg, Bømmelhamn og til vendepunktet som er fyret ved innseilingen til Langevågen. Returen følger samme trasé nesten hele veien tilbake, men vi tar av på Lykling og springer inn i gullgruveområdet. I 1862 fant en gjetergutt gullklumpen som ble starten på gruvevirksomheten som pågikk fra cirka 1880 til 1910. Her løper vi altså med gull under beina og flott utsikt vest mot havet i noen kilometer til vi snur ved områdets egen versjon av “stonehenge” - soluret på Helvik. Returen går tilbake til Lyklingesjøen og vi følger veien fra puben og opp på hovedveien igjen. Derfra er det kun fem kilometer tilbake til Steinsvåg.

Dag 4 video:
 

Dag 3 (26. juli) - MOSTERHAMN MED SIGGJO - 63 km - 1200 hm: Etappen starter som vanlig på Steinsvåg og følger samme trasé som dag 2 i 12 kilometer, hvor man i stedet for å løpe mot Rubbestadneset løper gamleveien som går sørover på øya. Her løper man en enda eldre vei via Folderøyhamn også. Man følger den gamle hovedveien forbi Siggjarvåg, hvor ferja i sin tid gikk til og fra Stord. Like etter begynner man på stigningene opp til toppen av Siggjo (474 moh) hvor det er spektakulær utsikt til alle kanter over hele regionen. Her kan man se absolutt hele Bømlo ultra! Opp hit er det ikke lettløpt… Vi følger samme vei nedover og løper ned til Gassasundet, hvor Trekantsambandet som i dag binder Stord og Bømlo sammen begynner. Men vi løper ikke over brua mot Stord, og følger heller veien derfra ned mot Mosterhamn. Vi passerer den velkjente Røyksund-kanalen som skiller Moster fra resten av Bømlo, men som sammen med Kulleseidkanalen ved startområdet på Finnås/Steinsvåg utgjør snarveien mellom inner- og yttersida av kommunen. På vei mot vendepunktet har vi lagt løypa på en grusvei gjennom en skog noen få kilometer, før vi springer over Grindheim og Notlandsvåg og tar av mot Mosterhamn. Moster er stedet Olav Tryggvason gjorde strandhogg da han kom fra England for å kristne Norge i 995. Av den historia har også Mostraspelet utviklet seg, et klassisk skuespill som spilles i Moster Amfi, som er en gammel kalkgruve. Oppfølgeren “I slik ei natt,” tar for seg historia om hvordan Olav Haraldsson presenterte kristenretten på Mostratinget i 1024. I 2018 er det Evita som står på programmet i Moster Amfi. Amfiet er opprinnelig et gammelt kalkbrudd. Moster er også kjent for sin store marmoreksport på 1700-tallet. Etter å ha løpt østsida av Siggjo på vei nedover, så løper vi sør- og vestsiden av Siggjo tilbake igjen, den idylliske gamle veien til Langevåg. Her passerer vi den vesle bygda Håvik før springer ned mot Grønnevik og forbi gården som har gitt navnet til stedet Finnås.

Dag 3 video:


Dag 2 (25. juli) - Rolfsnes - 56 km - 700 hm: De første kilometerne av etappe to er identisk med starten fra etappe én, men fra Thormodsæter tar vi av mot øst langs Erslandsvatnet og passerer den splitter nye hovedveien til Svortland og sikter oss inn på Rubbestadneset. Stedet er blant annet kjent for å være hovedkvarteret til Wärtsilä Norge. Det hele startet med oppfinneren Haldor Haldorsen som utviklet en forbrenningsmotor for fiskebåter i 1903 og etablerte Wichmann-fabrikken. Den tok fiskeindustrien i Norge med storm og ble også et internasjonalt navn. Fra Rubbestadneset går veien videre nordover forbi avkjøringene til idylliske Aga og Agasøster, forbi en rekke små innsjøer og lave åser med fjell blankskurt av isen under siste istid. Som på vei ut til Brandasund er det relativt lite skog, spesielt når man nærmer seg vendepunktet, Rolfsnesvikjo. Rolfsnes er kjent for tresnekka kalt Rolfsnesbåten, som det i hvert fall ble bygget 600 av fram til 80-tallet. Returen går samme vei!

Dag 2 video:


Dag 1 - Brandasund - 65 km - 1000 hm: Øyhopping er stikkordet for første etappe, som strekker seg over syv øyer mot Brandasund som er vendepunktet helt bord på Bømlo. Fra starten på Steinsvåg går turen over Kulleseidkanalen via Gilje og til kommunesenteret Svortland (Bremnes). Derfra svinger veien mot Urangsvåg hvor den virkelige fine delen av etappen begynner. Denne veien, som primært ble bygget på grunn av fiskemottaket på Brandasund, og var den som sørget for at stedet ble en del av Bømlo kommune (tidligere Fitjar). De siste 14 kilometerne før vending, går over små og store øyer og tallrike bruer, med spektakulær utsikt til alle kanter. Vending skjer utenfor landhandleren på vestsiden av Brandasundet. Dette har vært et handelssted i minst 400 år, og er i dag blant annet viden kjent for sine skillingsboller. På returen gjør vi en liten vri og løper på østsiden av Svortland før vi kommer inn på opprinnelig løype ved Thormodsæter.

Dag 1 video: