Kraftig regn og vind gjorde forholdene under helgens VM i hinderløp ekstremt krevende. Bergensbaserte Jonathan Albon (UK) vant både 3 km og 15 km. De norske deltagerne leverte flere sterke prestasjoner.

Av Christine Meklenborg Salvesen

For sjette år på rad var det Albon som kom hjem med to gullmedaljer fra VM i OCR – obstacle course racing, eller hinderløp på godt norsk. Briten er bosatt i Bergen, men konkurrerer for Storbritannia. Nærmere 80 utøvere representerte Norge under VM, som gikk av stabelen på Kelvedon Hatch utenfor London. Totalt var det omlag 3000 deltagere fordelt på gruppene elite, aldersklasser og såkalte journeymen (entusiaster som ikke har kvalifisert seg for selve VM). Øvelsene i mesterskapet var 3 kilometer, 15 kilometer, sprint og lagstafett.

ocrwc_Kondis - 18 (1280x850).jpg
Veggen var det aller siste hinderet på begge dagene. (Foto: Christine Meklenborg Salvesen)

Den beste norske plasseringen sto Jørgen Otto Tresselt for, som tok sølv på 15 km i klassen M 35–39. Dagen før, på 3 km, fikk han 6. plass. Også Kristoffer Adolfsen leverte en solid konkurranse, med bronse på 15 kilometer i klassen M 18–24.

BRONSE
Den sterkeste norske prestasjonen på kvinnesiden var det Signy Karoline Kolstø som sto for. 26-åringen fra Rogaland kom på 3. plass i sin klasse på 15 kilometer og 10. plass på 3 kilometer. 

– Det var veldig gjørmete, med tekniske og morsomme hindre. Da jeg kom i mål på 3 kilometeren, følte jeg at jeg hadde mer å gi, men etter 15 kilometeren hadde jeg ingenting igjen. Det var utfordrende både fysisk og psykisk. Litt over halvveis på 15 begynte jeg å fryse, og det var umulig å få igjen varmen, sier Signy. 

– Hvordan svarte mesterskapet til forventningene?

– Dette var mitt første store mesterskap og jeg hadde ikke så store forventninger. Jeg visste at jeg var i god form, men ante ikke hva som ventet meg eller hvem konkurrentene var. 3. plass på 15 kilometer gir blod på tann, og jeg får veldig lyst til å fortsette.

ocrwc_Kondis - 8 (1280x850).jpg
Signy Karoline Kolstad løp inn til bronse i klassen K 24–29 år på 15 kilometer. Her fra Stairway to heaven. (Foto: Christine Meklenborg Salvesen)

KREVENDE FORHOLD
Mens fjorårets VM på Kelvedon Hatch var en solfylt affære, var værgudene i et helt annet humør i år. Med frisk bris og regn ble utøverne satt på store prøvelser. Hindre som normalt skal være enkle, ble til store utfordringer på grunn av vannet og gjørma som la seg på grepene. Aller verst var det under 15 kilometeren lørdag, da ikke flere enn 22 % av alle startende i aldersklassene fikk godkjent resultat. På kvinnesiden var det litt over 8 % som beholdt armbåndet, som er tegnet på at man har klart alle hindrene. I OCR gjøres det ingen forskjell mellom kjønnene i løpet, og alle må gjennom de samme hindrene. 

ocrwc_Kondis - 14 (1280x850).jpg
Sleipe og glatte forhold ga ufrivillige bad. (Foto: Christine Meklenborg Salvesen)

GLATT, VÅTT OG KALDT
På herresiden var det flere gode resultater. Britiske Luke Cambridge bor i Haugesund og løper for Northman OCR. Med sluttiden 26:26 på 3 kilometer holdt det til fjerdeplass i klassen M 30–39. Dagen etter ble det 9. plass på 15 kilometer.

– Jeg er superfornøyd, sier Cambridge, som hadde topp 40 som mål for konkurransen.

– I fjor fikk jeg 69. plass på 15 kilometer, så dette gir absolutt godfølelse.

– Hva synes du om forholdene?

– Jeg elsket det! At det var glatt, vått og litt kaldt var absolutt til min fordel. Jeg håper alltid på slike forhold under løp.

ocrwc_Kondis - 3 (1280x850).jpg
Tommy Kvakkestad Nordvang på vei gjennom en low rig. Eliteløperen kom på en sterk 29. plass under 3. kilometeren. (Foto: Christine Meklenborg Salvesen)​

STREPTOKOKKER
I eliteklassen gjorde Tommy Kvakkestad Nordvang det bra på fredag, da han løp inn til 12. plass i eliteklassen. Det var over all forventning etter en ugrei start på uka.

– Jeg startet uken før mesterskapet med å få streptokokker, og det var veldig skuffende. Jeg valgte allikevel å reise siden jeg skulle være med i lagkonkurransen søndag, forteller Nordvang. 

– 3 kilometeren skulle derfor bare være en gjennomkjøring for å se om kroppen responderte – og det gjorde den. Jeg er superfornøyd med resultatet med tanke på oppladningen.

Norvangs beste øvelse er i utgangspunktet sprint, som var ny av året. 100 meter med teknisk krevende hindre ble også en publikumsvinner på VM-området. Nordvang deltok lørdag og måtte konkurrere mot tidene fra dagen før, da det var oppholdsvær. Lørdag øste det ned.

– Det viste seg umulig å slå tidene fra fredag. Jeg er veldig fornøyd med å ha klart tredje beste tid lørdag, fastslår Nordvang, som til tross for forholdene kom på topp 30. 

LAGKONKURRANSE
Lagkonkurransen søndag gikk også veldig bra for de norske utøverne. Denne delen av konkurransen er delt i fire deler – henholdsvis fart, styrke og teknikk og samarbeid. Den største utfordringen er å få hele laget over en 4 meter høy, svakt tiltet vegg uten hjelpemidler. For å få godkjent resultat må alle på laget klare alle sine hindre. Det var det mange norske lag som gjorde. Aller best resultat fikk laget Norway mix med Nikolai Handle Jensen, Marcus Megrund og Anette H. Jokstad, som løp inn til 9. plass i eliteklassen. Team OCR Norway Elite med Nordvang, Jørgen Otto Tresselt og Johan Ingemarsson ble nummer 11 i elite herre. Signy Kolstø sammen med to danske utøvere ble nummer 3 i dameklassen.

I kvinnenes åpne klasse i lagkonkurransen kunne Katrine Haaland Leveraas på Team Strong and Confident hente hjem gullet. Hun var den eneste norske på laget og sto for den tekniske delen av løpet. 

- Vi kom inn som fjerde lag til veggen, men løste den best og vant, oppsummerer hun. 

ocrwc_Kondis - 24 (1280x850).jpg
Karoline Weider var med sine 14 år Norges yngste deltager under VM. Hun beholdt armbåndet både på 3 kilometer og under lagkonkurransen. (Foto: Christine Meklenborg Salvesen)​

IDRETT I VEKST
OCR er en relativt ny idrett i Norge, men den har hatt stor vekst de senere årene.

– Spesielt de siste to årene har sporten eksplodert i Norge, sier Mari Weider, primus motor i Team OCR Norway.

– Sporten har plass til alle, nettopp fordi man kan vokse i den. Man kan starte som vennegjeng og så utfordre seg til å klare mer og mer.

Bredden i den norske troppen ble til fulle demonstrert under mesterskapets tre dager. Mange overvant seg selv i de krevende forholdene, og med eller uten armbånd kunne idrettsutøverne være godt fornøyd med seg selv. 

ocrwc_Kondis - 20 (1280x850).jpg
Mari Weider – OCR queen – er en av ildsjelene i det norske OCR-miljøet. (Foto: Christine Meklenborg Salvesen)​

DE BESTE NORSKE PLASSERINGENE UNDER VM
(ELITEKLASSE OG TOPP 10 I ALDERSGRUPPER)

3 KILOMETER

ELITE, MENN

29. Tommy Kvakkestad Nordvang 26:39

K20–29
10. Signy Kolstø 42:10

K 30–39
7. Floriana Alija 59:54

M30–39
4. Luke Cambridge 26:26
6. Jørgen Otto Tresselt 28:07

15 KILOMETER

ELITE, MENN

29. Johan Ingemarsson 1:46:10

K 25–29
3. Signy Kolstø 2:33:32
9. Katrine Haaland Leveraas 3:53:06

M13–17
10. Åsmund Meklenborg Salvesen 2:46:21

M18–24
3. Kristoffer Adolfsen 1:48:10

M30–34
9. Luke Cambridge 1:49:17

M 35–39
2. Jørgen Otto Tresselt 1:44:11

M50–54
10. Petter Normann Andresen 03:05:02

Fullstendige resultater

ocrwc_Kondis - 15 (1280x850).jpg
Åsmund Meklenborg Salvesen fra Team OCR Norway løp inn til en 10. plass i M13–17 på 15 kilometer. (Foto: Christine Meklenborg Salvesen)​

Se flere bilder i bildekarusellen øverst i denne saken