I bildekarusellen ovenfor er det masse bilder fra Baksjøløpet, de fleste fra første bakken.... med aktive og trimmere, firbente og litt til...  (Alle foto: Olav Engen)

I den lille grenda Åbogen mellom Kongsvinger og Magnor arrangerte Åbogen IL det tradisjonsrike Baksjøløpet for 39. gang søndag 7. april. Det var nesten 800 påmeldte, og 691 av dem startet og fullførte 11 eller 6 km i fint vårvær på helt snø- og isfrie veier. Med et hundretalls funksjonærer og mange tilskuere var det sikkert tusen mennesker i området rundt Grendehuset som er bygdas samlingspunkt.

Baksjøløpet ble arrangert første gang i 1981 og løpet ble umiddelbart en suksess med over 1000 deltakere første året. Deltaker-rekorden er i fra 1987 med 1466 deltakere på startstreken. Det er ikke like mange med nå, men fortsatt er dette et av de store vårløpene på Østlandet. Faktisk var årets løp det nest største etter årtusenskiftet, bar slått av fjorårets deltagertall på 710.

Det er folksomt i "sentrum" med 10 minutter igjen til start. I(Foto: Olav Engen)

Løperne i konkurranseklassen løper 11 km, og i år var det 168 deltagere som løp på tid. Trimklassen som kan velge mellom 11 og 6 km, og der var det 523 som løp, jogget, gikk eller satt i bæremeis eller barnevogn, og noen få på sykkel var det også pluss mengder av firbente uten startnummer. En skikkelig folkefest - og nok en gang i flott vær som det gjerne har vært under Baksjøløpet.

Forhåndsomtale: Baksjøløpet for 39. gang 7. april

Kristian Monsen løper inn til seier, i år som i fjor. (Foto: Baksjøløpet)

Monsen vant igjen
Kristian Monsen fra Ull/Kisa IL vant herreklassen nok en gang, men fikk hard konkurranse fra Henrik Nilsson, Magnus Salberg og Herman Tronbøl. I fjorårets løp skilte det over to minutter til de samme løperne som da la beslag på 3.-5. plass med tider litt over 40 minutter. Monsen som løp på 37:57 i fjor måtte opp i 38:52 i år, mens altså de nevnte tre forbedret seg ca ett minutt alle mann og var 11-36 sekunder etter Monsen.

Bildet kan inneholde: en eller flere personer, snø, utendørs og natur- Jeg skal jo prøve, sa Monsen da vi før start spurte om han gikk for en ny seier. - Jeg er ikke helt sikker på formen og har ikke helt oversikt på hvem som er på start, sa han før vi litt forsiktig antydet at han jo etterhvert begynte å bli en gammel mann (42 i juli). Han svarte bare med et smil. Vi tror nok heller han er tidlig i løpsforberedelsene til en ny sesong, det er jo ikke så mange uker sikkert han avsluttet vintertriatlonsesongen med deltagerelse i EM (Romania) der veteranen løp inn til en flott 13. plass, se bildet til høyre (foto: Cecilia Frascaroli).

Tetkvartetten i den lange åpningsbakken på Baksjøløpet. Magnus Salberg, Henrik Nilsson, Kristian Monsen og Herman Tronbøl. (Foto: Olav Engen)

20 148   Ted Sæter Team Comfort Kongsvinger M45-49 45:47

Henrik Mobakk Nilsson løper inn til 2. plass. (Foto: Baksjøløpet)

Eira Rapp seiret i kvinneklassen. (Foto: Baksjøløpet)

Eira Rapp vant kvinneklassen
I fjorårets løp kom hun på 5. plass, men i år gikk Eira Rapp fra Magnor Ungdomslag til topps med tiden 47:57 som er 43 sekunder raskere enn hun løp i fjor. Den som kom nærmest var  ei sprek ungjente fra nabogrenda til Åbogen, 14 år gamle Ingeborg Rosager fra Granli IL.

10 174   Emma Fjeld   K15-17 56:34

De tre raskeste i kvinneklassen er fortsatt samlet ca 500 meter etter start. Fra venstre Cathrine Andersen, Eira Rapp og Ingeborg Rosager. (Foto: Olav Engen)

ALLE RESULTATER I KONKURRANSEKLASSENE

Baksjøløpets hjemmeside
Baksjøløpet på facebook
Baksjøløpet på Instagram

Kondis.no: Samleside for Baksjøløpet

IMG_7991 (1280x937).jpgBaksjøløpet for alle
Selv om konkurranseløperne får mest fokus akkurat mens løpet pågår, er det jo folkefesten i trimklassene som virkelig skaper Baksjøløpet. Her er det en herlig blanding av unge og gamle, med og uten staver, med og uten hund, med og uten barnevogn. Noen barn sykler, noen sitter i bæremeis, men imponerende mange små løper og går på egne ben.

De fleste trimmerne velger 6 kilometer, men mange tar hele runden på 11 kilometer i forvissning om ar arrangørene verken fjerner drikkestasjon eller merking før siste løper har passert. De siste i mål rekker til og med vaffelsalget i Grendehuset.

Det er bare å merke seg at 40-årsjubilumet til denne folkefesten i Eidskog finner sted søndagen før Palmesøndag neste år.

Baksjøløpet er gøy! (Foto: Olav Engen)

Trimmerne strømmer på, over 500 i tallet. I(Foto: Olav Engen)