Daniel Cotanas Salvesen (48) fra Risør, nå bosatt i Gjerstad i tidligere Aust-Agder fylke, ser muligheter der de fleste andre ville gitt opp. Når du er langt til havs på en oljeplattform, og det er store restriksjoner på grunn av korona-situasjonen, er det kun lugaren på 3x3 meter som er lovlig arena for et maratonløp, og på den lugaren er det også et skap og ei seng som tar opp plass.

"Etterpå syns jeg det var skuffendes å se at gulvbelegget ikke var mer slitt"
 

 

startnummer.jpg

For en ting var sikkert: Han skulle løpe maraton på Oslo Maratons virtuelle 17. mairaton på nasjonaldagen

Daniel valgte det som var eneste muligheten, og løp drøyt 5000 runder i 8-tall på lugaren. 
- Løp til å begynne med i sirkel men da ble man fort svimmel og kvalm. Så derfor 8-tall, sier Daniel til kondis.no og bekrefter at han var litt forberedt på det som ventet.

- Jeg hadde testet det et par ganger tidligere, hver på 7 km på under 1 time. Desverre var det vanskelig å få opp farten på så kort avstand og i 8-talls mønster, nærmest beklager Daniel.

Ultraløperen jobber som ROV Supervisor på oljeplattform i Nordsjøen. Hva er det, lurte vi på? 
- Remote Operated Vehicle er en fjernstyrt undervannsfarkost. Kall det drone om du vil. Det er vel tøffere, ler Daniel som har jobbet offshore siden 1998 og som stadig opplever at de mest spennende konkurransene sammenfaller med ukene til sjøs. 

Daniel_på_jobb.jpg
Daniel i jobbmiljø. (Privat foto)

For mange offshore arbeidere så har det vært en utfordring å få trent. Noen plasser er det tillat å løpe i trapper både i boligmodulen eller i trappene i søylene (beina på riggen/platformen). Noen plasser er det også tillatt å løpe på helidekk. 

- Her er det ikke tillatt. Det begynte med at jeg brukte trappene i Boligmodulen og "gikk" raskt opp og ned trappene. 90 trinn opp og 90 trinn ned. Har kjørt alt fra 15 serier til 25. Men så ble dette også forbudt på grunn av smitteverntiltak. Pusting og pesing i felles trappegang ønsker man ikke, sider Daniel som forteller at han nå er offshore på en rigg som heter West Hercules. 

OK, så da ble det løping i 8-tall på lugaren og runder på ca 8 meter, der var det vel ikke langt mellom drikkestasjonene?

- Det var perfekte forhold! Alt var tilrettelagt hva det gjelder fasiliteter. Bevertningen var ganske så enkelt med potetgull, eplejuice og en boks med cola som var tiltenkt på slutten, men fikk ikke behov for. Heldigvis lite do-kø også, smiler Daniel, som vet hvordan akkurat det kan være når man løper på innedørsbanen på Bislett

Arena_Lugar.jpg
Lugar arena. (Foto: Daniel Cotanas Salvesen)

-Neida, det var egentlig ikke rare forberedelsene. Men hentet meg en kartong med eplejuice og et par pappbeger som jeg hadde fylt opp og plassert i vinduet i forkant før jeg startet. Spotify på pcn var klar. Toalettet var 1 meter unna hvilket som jeg fikk bruk for da det ble akutt etter 17 kilometer. 

Ingen andre problemer underveis?

- Det er god ventilasjon og temperaturregulering i lugaren,og når tempoet gikk såpass lavt så ble man aldri gjennomsvett. Jeg må innrømme at det ble veldig tøft halvveis og ble mer og mer ør, men uten å trøkke i seg fast føde men kun med drikke så hjalp det å stoppe opp noen ganger med drikkepauser.

- Etter "stuntet" så syns jeg det var skuffendes å se at gulvbelegget ikke var mer slitt, sier 48-åringen og ler.

Daniel avsluttet stuntet med noen salsa-steg.
- Jeg kaller det seiersdans, sier han.

Vi tar med at Daniel Cotanas Salvesen fullførte sitt 17. mairaton på 5:17:21 og antall høydemeter var 0.

Strava-data.jpg
Etter 17 km var han på et akutt toalettbesøk.... ellers gikk det jevnt og trutt i drøye fem timer.

Klokka.jpg
Klokka viser fullført maratondistanse.

Hvordan målte du distansen?

- På min Garmin Fenix3 så er det en sensor som registrerer armutslag. Har testet sonaren på mølla og med normal armutslag så er det nokså likt fotpod. Hvor nøyaktig distansen er tar jeg ikke ansvar for, sier han, men slik er det jo med virtuelle løp og bruk av GPS og sensorer, det blir litt omtrentlig.

Det er forøvrig flere enn skribenten som lot seg imponere:
- Veldig imponert, skrev bl.a. Jack Waitz, som kommenterte stuntet på facebookprofilen til Daniel, der ultraløperen første gang la ut videoen fra maratonløpet.

 

Kondis trenger din støtte
Bli medlem eller støtt oss med en gave hvis du ønsker at Kondis skal fortsette å spre treningsglede, skrive reportasjer, lage terminlister, kontrollmåle løyper, føre statistikker osv. På grunn av koronakrisen har store deler av annonseinntektene våre falt bort, og vi er i enda større grad avhengig av medlemskap og støtte fra våre lesere.

Bli medlem og få mange medlemsfordeler!

Gi en gave:
Vårt kontonummer er: 1503.35.18541
Vipps: 125957