– Løypetraseen for Skarverennet går gjennom Hallingskarvet Nasjonalpark, og som arrangør har vi derfor et spesielt ansvar for å sørge for at rennet gjennomføres uten at området utsettes for miljøgifter funnet i fluorbaserte skipreparater, heter det i en pressemelding fra Skarverennet.

Siden konsekvensene av fluorforbruk er kjente og dokumenterte, har Skraverrennet altså kommet frem til at det er naturlig å ikke vente helt til neste år med et forbud mot bruk av fluor. Isteden innføres fluorforbud i alle klasser allerede for årets utgave av rennet - som går 18. april. 

– Skarverennet blir da, så vidt vi vet, det største skirennet i verden som innfører et totalforbud mot fluor i alle klasser. Samtidig vil vi invitere Norges Skiforbund og FIS til å bruke Skarverennet som et prøverenn for testing av forbudet, uttaler arrangøren seg videre. 

Det opplyses derimot at det ikke vil bli sanksjoner hvis noen skulle bli tatt, men at deltakerne selv må stå for om de ønsker å trosse forbudet eller holde seg til regelverket.

Samarbeidspartner i Skarverennet, Swix, legger ned betydelige ressurser for å møte en fluorfri fremtid og vil i den nærmeste fremtid lansere flere fluorfrie nyheter. Det har i den siste tiden blitt testet og benyttet nye, fluorfrie produkter fra Swix i både Norges Cup, verdenscup og Tour de Ski. Swix ser positivt på fluorforbudet og garanterer deltakerne raske, fluorfrie ski.

Og for de som ikke har meldt seg på til Skarverennet enda, så er det fremdeles gode muligheter for å gjøre det her via arrangementets nettside