Pressemelding fra arrangøren

Frank Løke har på mange måter bygd et nytt image som Action-Frank Løke etter at han ga seg som håndballspiller i 2016. Han kunne da se tilbake på en karriere som utelandsproff i Danmark, Tyskland og Sveits, samt deltagelse i tre EM og tre VM.       

–  Jeg har fortsatt det samme konkurranseinstinktet og den samme driven til å pushe grenser etter at jeg la opp som håndballspiller. Jeg liker utfordringer, og trigges av konkurranse. Derfor er jeg med på en del forskjellig, forteller Løke.

Fra merittlisten nevner han blant annet deltagelse på ekstremtriatlonet Norseman, 24-timersløpet på Bislett, Bergen City Maraton (i boratkostyme!), sykkelrittet Jotunheimen rundt (også i boratkostyme – med temperaturer ned til minus fire grader), The Viking Challenge, Geilo-Oslo på sykkel, svømt Horten-Moss, Amundsen-ekspedisjonen og flere ultraløp.

– Jeg er nok i bedre form nå enn da jeg var toppidrettsutøver. Jeg veide rundt 115 kilo som håndballspillere. Nå er jeg 93, og skal komme med ned til rundt 85 kilo til løpet i Norddal. Og det er ingen over 80 kilo som slår meg, smiler frank Løke på sitt sedvanlige vis.          

24,4 km – 1851 høydemeter
Løke er altså blant de påmeldte til 1851 Opp-Ned Nordal, også omtalt som Torvløysa opp og ned. For det er nettopp det løpet handler om: Å ta seg raskest mulig fra start på kaia i Norddal, via Rellingsetra og Daurmålsfjellet, opp på toppen av Torvløysa – hele 1851 meter over havet – og samme vei ned igjen.

– Det gir en total lengde på 24,4 kilometer. Men det er for hovedløpet. Vi har i tillegg et løp som går til Daurmålsfjellet og ned igjen, på 14 kilometer. I tillegg blir det rene turløp for dem som bare vil ha seg en tur i godt selskap. Disse vil ha start og mål på Rellingsetra, og gå via til henholdsvis Daurmålsfjellet og Torvløysa, forklarer Ole Magnus Melchior, som er blant arrangørene av løpet

– Tror ikke han klarer rekorden
Det er ventet at Frank Løke kommer til Norddal for å bryne seg på rekorden til Lars Åkernes Rimreit fra i fjor. Han tok seg opp og ned Torvløysa på smått utrolige 2.44,16!

– Det høres ut som ei vanvittig bra tid. Nå kjenner jeg ikke løypeprofilen i detalj, men håper det ikke er altfor bratt. Håper det er slakt oppover, for det er da jeg er best. Jeg har rundt 1.50 på Viking Challenge, som er 1600 høydemeter fra Rjukan og opp på Gaustatoppen. Jeg er nok i bedre form nå enn da jeg løp den. Skal gjøre et forsøk på å slå rekorden, men rekorden er ikke å kimse av, sier Løke.

Til arrangøren sier rekordholder Rimreit at det blir artig å se om Løke klarer å slå rekorden.      

– Jeg tviler sterkt, men håper at han klarer det. Om rekorden ryker, så skal jeg nok ta den tilbake igjen i 2020. Jeg får dessverre ikke med Torvløysa i år fordi, siden det krasjer med det siste løpet i norgescupen i Tromsø. Slår han rekorden, så er han i hvert fall i kanonform!, sier Rimreit.

Aktivitet hele helga
1881 Opp-ned Nordal ble første arrangert for første gang i 2017, og samlet rundt 100 deltagere. Den raskeste herretiden i den første utgaven var 2.56,20, mens raskeste dame gjorde unna opp- og nedturen på 5.25.10.  Løyperekorden ble altså slått i fjor.

Til årets utgave av løpet legger arrangørene lista enda høyere – både med tanke på det sportslige og for det som vil bli ei opplevelseshelg for dem som tar turen til Norddal 

– Dette er jo egentlig bygdeutvikling i praksis. Vi bruker dette til å sette Norddal på kartet. Både med tanke på hva vi har å tilby av natur, kultur, næring og som verdensarvområde. I tillegg til løpet har vi lagt opp til ei helg med opplevelser basert på det bygda har å by på av lokal mat, bygdevandring, dyr, gardsbesøk, tur til Herdalsetra, kafé, og mye mer, opplyser Melchior.

– For alle
I år legger også Barnas turlag i Aalesund-Sunnmøre Turistforening et av årets familiearrangement til den samme helgen.

– De skal ha familiecamp hele helgen, der det blir ulike aktiviteter for både barn og voksne. Én av aktivitetene vil være deltagelse i turløpet som går til Daurmålsfjellet. Så her er det altså muligheter for både dem som er drevet av konkurranseinstinktet og mestringsfølelsen, så vel som dem som ønsker naturopplevelser og vekt på det sosiale. Og så er det jo altså en mulighet til å måle krefter med Action-Frank Løke, smiler Ole Magnus Melchior. 

Frank Løke tar sikte på å tilbringe konkurransehelga i Norddal, for å få med seg litt av det som skjer rundt løpet. Og han kommer ikke til å ligge på latsiden frem til dagene i august. I tillegg til å være med på den ekstreme utfordringen Last man standing i Østmarka i Oslo, skal han blant annet til Himalaya for å legge første brikke på plass for bestigning av Mount Everest. I år skal han opp til Everest Basecamp, og får med seg en topp på cirka 6000 meter. Så står toppforsøket på programmet for neste år.

– Det også er en av de tingene jeg bare må gjøre – sette bena på toppen av Mount Everest. Men først er det Torvløysa, sier Frank Løke.   

For mer info og påmelding se hjemmesiden til 1851 Opp-Ned Norddal.

Frank Løke1.jpg
Frank i mål på Gaustatoppen i ekstremtriatlonen Norseman. Foto: Privat.