Den norske trioen Vebjørn Hovdejord, Tord Frank Ulset og Philip Anders Anthelme Massacand stilte med noen av de svakeste persene av de 23 løperne på 5000 m under U20-EM, men alle bør si seg meget godt fornøyd etter henholdsvis 7., 10 og 12 plass i et løp preget preget av knuffing i feltet før den danske storfavoritten Joel Ibler Lillesø satt opp farten en drøy km før mål.

Tre mann hadde bestenoteringer under 14 minutter av de 23 på startstreken i heten i Tallin fredag ettermiddag. Det var den danske Joel Ibler Lillesø som har en bestetid på 13.40 som oppskriftsmessig tok kommandoen fra start, men da han slapp seg ned ble det løpt i et tempo som hele feltet kunne følge.

Runde1_Joel_Lillesoe_dro_opp_fart_AZ3T0579.jpgEtter en runde: Joel Lillesø kjørte hardt den første runden for å slippe å bli usatt for uhell i trengselen i det 23 mann store feltet. (Foto: Kjell Vigestad)

Hele_feltet_minus1_over_halvveis_AZ3T0669.jpgOver halvveis: Strekk i feltet, men fortsatt er hele feltet samlet minus en løper som tidlig ble liggende etter. (Foto: Kjell Vigestad)

Forskjellig løpsoplegg

Vebjørn Hovdejord plasserte seg i fremre halvdel av det tette feltet, men det krevde sitt av fokus og krefter. De to øvrige norske, Tord Frank Ulset og Philip Anders Anthelme Massacand, la seg på halen av feltet og slapp unna knuffing og posisjonering.

Tre runder før mål  bestemte den danske favoritten ikke å ta noen sjanser og sørget for at feltet sprakk opp. Ingen av de norske var med i tetpuljen på åtte løpere, men alle avsluttet bra. Vebjørn Hovdefjord innhentet et par mann og sikret seg en flott 7. plass på 14.41.29.  Joel Ibler Lillesø som har løpt minuttet raskere, hadde ikke overraskende mye å gå på og paraderte i mål på 14.32.93 etter å ha jublet på oppløpet. Sølvet gikk til spanske David Cantero og bronsen til tyskeren Bastian Mrochen.

Det danske løpstalentet uttalte etter løpet at han har Jakob Ingebrigtsen som sitt forbilde. Han vil løpe mer 1500 meter i fremtiden, men han valgte 5000 m denne gangen fordi han mangler lit hurtighet.

Dansk_vinner_Joel_Lilleso_i_mikssonen_A20G2898.jpgDansk vinner: Det var ingen tvil om at Joel Lillesø (17 år, fyller 18 i november) skulle vinne 5000 m. Han har 13.40 på 5000 m, så dagens vinnertid var 52 sekunder etter det. (Foto: Kjell Vigestad)

DNF

Paa_halen_Ulset_og_Massacand_i_runde_etter_runde_AZ3T0623.jpgPå halen av feltet: Tidlig la Philip Massacand og Tord Franke Ulset seg sist i hovedfeltet og lå der runde etter runde. (Foto: Kjell Vigestad)

Runde2_gikk_sakte_alle_samlet_Hovdefjord_framme_AZ3T0606.jpgTeten: Helt fra runde 1 til runde 10 så tetfeltet omtrent slik ut. Det var flere som løp langt mer enn 400 m per runde. Vebjørn Holmefjord var hele tiden å se langt framme i feltet. (Foto: Kjell Vigestad)

Det_er_lurt_aa_ligge_ved_lista_men_det_dyttes_sa_Hovdefjord_AZ3T0696.jpgInne ved lista: Her har Vebjørn Hovdefjord kommet seg innerst og løper kortest mulig runde. "Men det var veldig mye knuffing og dytting innerst, så det var slitsomt", sa han til Kondis etter løpet. (Foto: Kjell Vigestad)

Det_r_lurt_aa_ligge_paa_hale_slipper_knuffing_sa_Massacand_AZ3T0705.jpgØkt fart: De siste to rundene dro Joel Lillesø opp farta og feltet strakk seg ut, men de to norske holder fortsatt følge sist i feltet. "Det er lurt å ligge sist i feltet, for da kan man løpe kortest mulig runder og slippe knuffingen, sa Philip Massacand til Kondis i mikssonen etter løpet. (Foto: Kjell Vigestad)

Endelig_fri_for_knuffing_sa_Norges_beste_Hovdefjord_nr7_AZ3T0797.jpgEndelig fri: De to siste rundene strakk feltet seg skikkelig ut og Vebjørn Hovdefjord kunne endelig lange ut som han selv ville. Han løp seg til slutt opp til 7. plass, som han var veldig fornøyd med. Også Tord Franke Ulset og Philip Massacand løp seg opp noen plasser på slutten og ble nr. 10 og 12. Det var plasseringer som de var fornøyd med. (Foto: Kjell Vigestad)