Dette var den andre amerikanske rekorden som 24 år gamle Grant Fisher overtok fra Galen Rupp. For bare tre uker siden satte han amerikansk rekord på 5000 meter, på en tid som bare var 4 sekunder etter verdensrekorden.

I et stevne i San Juan Capistrano i California på søndag løp Grant Fisher 10.000 meter på tiden 26:33.84. Dermed forbedret han den amerikanske rekorden på distansen med 10 sekunder. Det var Galen Rupp som hadde den gamle rekorden på 26:44.36. 

Med den nye rekorden er Grant Fisher den syvende raskeste løperen i historien på 10.000 meter.

Det er nettstedet Letsrun.com som melder dette.

Det var best mulige forhold under rekordløpet: et stjernespekket lag med fartsholdere og et godt lyshare-system, og ellers alle mulige tilrettelegginger av forholdene. Letsrun vurderer at forholdene var så ypperlige at rekorden antagelig kommer til å bli stående en god stund.

Grant Fisher fikk også god drahjelp av sin lagkamerat fra Bowerman Track Club, kanadiske Moh Ahmed, nesten helt til mål. Inn i siste runden lå han faktisk fire meter bak Moh Ahmed, men klarte å spurte fra ham inn mot mål.

Moh Ahmed klarte med dette å forbedre sin egen kanadiske rekord med 25 sekunder.

Det var da den siste haren gav seg etter 7400 meter at disse to satte fart og presset hverandre inn til ny amerikansk og kanadisk rekord.

Nesten ny amerikansk rekord for kvinnene også

Det var ikke så langt unna at det ble satt en ny amerikansk rekord for kvinner også i dette stevnet. Elise Craddy løp i mål på 30:14.66, like bak den amerikanske rekorden til Molly Huddle på 30:13.17

Det oppstod litt forvirring om Elise Craddy faktisk hadde tatt den amerikanske rekorden. Da det ringte for sisterunden lå hun etter lysharen, men klarte mirakuløst nok å innhente lysene på den siste runden. Men tiden var altså et sekund etter den amerikanske rekorden.

Hva skjedde?

Det viste seg at det som publikum ikke var klar over var at lysharen var innstilt til en sluttid på 30:16, ikke 30:13 som ville gitt ny rekord. Og det var Crannys trener, Jerry Schumacher, som hadde bedt om å innstille lysharen til 30:16.

Ikke så helt enkelt å lage et opplegg for lysharen altså. Systemet som var brukt i dette stevnet var så avansert at man kunne programmere forskjellige rundetider for hver runde. Og skal man ha rekord må man sannsynligvis programmere en raskere sisterunde.

Elise Craddy har den amerikanske rekorden på 5000 meter.

Elise Craddy_640.png
Elise Craddy (Lenke for intervju på Youtube)

Kondis trenger din støtte
Bli medlem eller støtt oss med en gave hvis du ønsker at Kondis skal fortsette å spre treningsglede, skrive reportasjer, lage terminlister, kontrollmåle løyper, føre statistikker osv. På grunn av koronakrisen har store deler av annonseinntektene våre falt bort, og vi er i enda større grad avhengig av medlemskap og støtte fra våre lesere.

Bli medlem og få mange medlemsfordeler!

Gi en gave:
Vårt kontonummer er: 1503.35.18541
Vipps: 125957