2019 Youth Skyrunning World Championships startet opp i 2016 og var i år lagt til italienske Gran Sasso Vertical Run 2. august. Det ble konkurrert i tre klasser; Youth A (16-17), Youth B (18-20) and U23 (21-23). Til sammen var 28 nasjoner representert i år, og det nordiske Skyrunning-teamet 

Skyrunning Nordic sendte for andre året en tropp til Ugdoms-VM i Skyrunning. Troppen besto av 15 idrettsutøvere som representerer Norge (4 utøvere), Sverige og Danmark som skulle konkurrere i skyrunningdisiplinene VK (Vertikal kilometer, 1000 høydemeter) og Skyrace. Teamet kom hjem med 8 medaljer og mange andre topp 10 resultater. 

Team Norway kom på pallen i lagkonkurransen og presset sterke nasjoner som Italia, Japan, Tsjekkia ut av pallen. Og de nordiske gullene gikk også til norske løpere.

Norges tropp_foto_ISF.jpg
Norges tropp i Ungdoms-VM. (Foto: International Skyrunning Federation​)
 

Suverene Live Sollid (15) fra Hornindal

I fredagens Vertikal Kilometer seiret Live Sollid fra Hornindal og sikret seg ikke bare VM-tittelen, men også ny løyperekord for U18 i Gran Sasso VK. Live er bare 15 år og nevnes allerede  som Norges neste superstjerne i Skyrunning. Hun slo sølvvinner Luna de Bruin fra Nedeland med hele 1:49 etter 51 minutters løping. Det var individuell start og løypa gikk fra 1000 moh til 2000 moh. Med 30 varmegrader på start var det varmt i nederste del, men Live hadde likevel små problemer med å ta igjen de seks løperne som startet før henne, og ingen av de bakenforstartende kunner heller matche tiden hennes. Live konkurrerte i klasse Youth A, 16-17 år.

Live_løypa_ISF-foto.jpg
Live klatrer 1000 høydemeter til seier på VK. (Foto: International Skyrunning Federation​)

To dager senere seiret hun enda mer overlegent på Skyrace-distansen (17 km og 1500 høydemeter) der hun med tiden 2:23:15 var hele 3:16 foran Luca Nemeth fra Ungarn på sølvplass. Dermed ble det også en overlegen seier i sammendraget.

Det var etter seieren på 38 km (foran Emelie Forsberg) i Hornindal Rundt hun kvalifiserte seg til Ungdoms-VM:
- Etter sigeren heime i Hornindal vart eg kontakta med spørsmål om eg er fødd i 2003. Det er eg. Dermed vart eg invitert til å vere med i verdsmeisterskapen for ungdom i Italia. Med unntak av eit maraton i Afrika som ikkje var konkurranse, er dette mitt første internasjonale løp. Det var stor stas å springe med det norske flagget på brystet, seier Live til avisa Fjordingen.

Live_Sollid_pallen.jpg
Live på pallen sammen med Luna de Bruin og Luca Nemeth. Hun ruver ikke i landskapet, men det gjør hun derimot på resultatlista. (Foto fra fb-siden til Skyrunning Nordic)


Gull til Per-Christian Færøvik Grieg på VK

Vareggløperen Per-Christian Færøvik Grieg vant VK i klasse Youth B, 18-20 år. Han var 1:17 foran sølvvinner Marco Delorenzi fra Sveits. På Skyrace søndag løp han inn til 4. plass drøyt 10 minutter etter den suverene spanjolen Nicolas Molina Agustin.

Jesper Lundin ble nummer 8 på VK og 9 i Skyrunning i klasse Youth A (16-17 år).
Stian Dahl Sommerseth ble nummer 14 på VK og 13  i Skyrunning i U23.

Per_Christian_Grieg.jpg
Per Christian før start på fredagens VK. (Foto fra fb-siden til Skyrunning Nordic)

Bildet kan inneholde: 5 personer, personer smiler, folk som driver med idrett, folk på scenen, folk som står og utendørs
Per Christian på pallen sammen med Marco Delorenzo og Albert Perez Angles. (Foto fra fb-siden til Skyrunning Nordic)

Alle resultater
Medaljevinnere (Skyrunning.com)
Skyrunning Nordic på facebook

Se også: Kristoffer Haugen og Live Sollid vant Hornindal Rundt 38 km