Den nye løypa i Mt.Awa Skyrace beskrives som det mest tekniske skyrace noensinne i Japan! Løypa på 33 km byr på 2400 høydemeter, blant annet på snørygger mot toppen av Mt. Awagatake. Det er ingen vegetasjon i dette fjellområdet tidlig på våren, og utsikten er det beste på hele året. "Du kan klatre hvor som helst hvis du kan klatre Awagatake", sier lokalbefolkningen om fjellet der løperne måtte over toppen. På grunn av store snømengder ble riktignok løypa kortere og lettere i år, men fortsatt tøff.

Smedsrød nummer 9, Albon nummer 3
Det var veldig populært med japansk vinner, forøvrig den eneste japanske løperen i topp 10 i herreklassen. Også i kvinneklassen der italienske Elisa Desco vant på 2:27:46 var det bare en japansk løper i topp 10 (3. plass). Japanske Ruy Ueda som vant herreklassen holdt unna for jagende Oriol Cardona Coll fra Spania som  var 9 sekunder bak i mål og den Bergensbosatte briten Jonathan Albon som var 22 sekunder etter vinneren. Hans Kristian Smedsrød fra Tromsø (bor i Oslo, løper for SkyBlazers og Romerike Ultraløperklubb) ble beste nordiske løper på 9. plass med 9:39 opp til vinneren og 1:03 bakover til svenske Sebastian Ljungdahl på 10. plass.

Hans_Kr_Smedsrød.jpgHans Kristian har oppsummert opplevelsen på Instagram:
"Jeg sitter i skrivende stund på flyet tilbake til Oslo fra helgas sesongåpning i Sanjo, Japan. Som mange av dere vet har jeg et hårete mål denne sesongen, nemlig å levere topp 10-resultater i alle skyrace jeg stiller opp i. Om alt går som planlagt blir det fem av de i år, og Mt. Awa Skyrace i Japan var det første. Med en plan B-rute grunnet ekstreme snømengder og skredfare i fjellet som skulle bestiges (Mt. Awa) var det duket for et litt kortere og raskere race enn planlagt. De første fem kilometerne var ganske flate og gikk unna på knappe 17 minutter. Deretter bar det opp i fjellet hvor vi gjorde unna ca 1500 høydemeter klatring før nedstigning startet. Snø, gjørme, asfalt, melkesyre, blod og adrenalin er ord som oppsummerer de drøye to timene i løypa. Jeg er kjempefornøyd med innsats og prestasjon — ikke bare fordi jeg kom på 9. plass, men fordi jeg klarte å få ut mitt potensiale på race-dagen.

Selve Japan-turen var også en ufattelig kul opplevelse. Jeg sørget for å få sugd til meg så mye jeg klarte av kultur, mennesker, mat, lyder, lukter og natur som mulig. Når man reiser ens ærend for å gjennomføre et race er det fort gjort å få øyelappene på og glemme hvor man er i verden. Jeg hadde selvfølgelig med meg mikrofonen og dokumenterte så mye jeg klarte. Du skal få høre alt om turen i episode 50(!) av podcasten @naerdetalvor. Det blir nok den beste episoden hittil. Det kan jeg love deg.

Mitt neste race er Transvulcania om knappe tre uker. Nå gjelder det å restituere seg 100% og prøve å tweake kroppen så mye man kan til hva det racet krever av meg. Det ryktes at Lillomarka er nesten 100% bar, og jeg gleder meg til å gønne på videre denne sesongen. One down. Five to go. Snakkes i skauen!"