Vignett-kondiskommentaren.jpg

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens mening:


«Forskernes konklusjon var at det var trygt å trene på treningssentre.»



Kondis refererte tidligere denne uka en japansk undersøkelse som slo fast at svært få ble smittet under løp.  570.000 løpere og 100.000 funksjonærer i til sammen 787 nasjonale løp var blitt undersøkt, og kun én av disse fikk konstantert Covid-19 tre uker etter løpet de hadde vært med på. 

I den samme artikkelen refereres en kronikk i Dagens Næringsliv hvor lege og professor ved Universitetet i Oslo, Mette Kalager, hevder at nedstengingen av treningsstudioer ikke er basert på kunnskap. Hun skriver faktisk at det er mindre smitte på treningssentrene enn i befolkningen for øvrig, og at de ikke kjenner til medlemmer som har blitt smittet på treningssentre. 

Mette Kalager viser til en undersøkelse hun ledet i mai/juni der 2000 medlemmer på fem treningssentre i Oslo ble invitert til å trene på sine stengte sentre, mens 2000 andre medlemmer var i en kontrollgruppe som ikke fikk lov til å trene. Av de 4000 som var med i undersøkelsen, var det kun én som testet positivt for korona, og denne personen var ikke blitt smittet på treningssenter. Forskernes konklusjon var at det var trygt å trene på treningssentre. 

Professoren forteller videre at tall fra bransjeorganisasjonen Virke Trening viser at 210 personer har trent på treningssentre etter at de har blitt smittet av korona, men ingen andre medlemmer har blitt smittet av disse. Hun legger også fram tall som viser at smittetallet på treningssentre er lavere enn i befolkningen forøvrig. 

Mette Kalager sier at kunnskapen vi har rundt smitte på treningssentre er god, og den forteller oss at smitten ikke øker på sentrene, men at den faktisk er lavere enn i befolkningen ellers. 

Hun vet ikke hvorfor det er slik, men antyder at det kanskje kommer av at de som trenere har bedre motstandskraft enn de som ikke trener. 

Også «Debatten» på NRK på tirsdag stilte spørsmålstegn ved hvor fornuftig det var å stenge ned treningssentrene. Her er flere av debattantene bekymret for hvordan nedstengingen kan påvirke folkehelsa. Mette Kalager var også deltaker her og etterlyste en vurdering fra myndighetene av alle fordelene ved å holde treningssentrene åpne. Hun mente de stengte ned uten tanke for effekten på folkehelsa, og uten at det var noe grunnlag for nedstengingen i statistiske materialer. 

Jeg har trent styrke gjennom det meste av det voksne livet – enten hjemme, i naturen eller på treningssentre. Det siste året har jeg gått fast på et treningssenter på Jessheim. Her vasker vi apparatene vi bruker både før og etter bruk, og er nøye på å holde minst én meter avstand mens vi trener. 

Jeg trener styrke for å tåle mer løping og langrenn. Hos meg er dette skadeforebyggende trening jeg driver med for å kunne drive enda mer med det jeg liker aller best. Jeg kommer til å være fysisk aktiv uansett om senteret jeg trener ved er stengt eller ikke, og når senteret åpner igjen er jeg igjen tilbake på apparatene.

Slik er det ikke for alle. For mange er det svært viktig å ha faste rutiner for trening. Om de ikke får trent slik de pleier, kan faren for at de faller ifra være stor. Når saløkter og styrkeøkter på et treningssenter er den eneste treningen de bedriver, og dette er mye morsommere enn å skulle løpe eller gå på ski, da er det stor sjanse for at disse unnlater å trene i den perioden senteret holder stengt. Spesielt nå om vinteren når det er mørkt ute, og det regner, blåser og er kaldt.  Når så senteret åpner igjen er rutinene i hverdagen endret og det er ikke like lett lenger å komme igang med treningen. 

For en tid tilbake lagde jeg en sak til kondis.no basert på et intervju med hjerneforsker Ole Petter Hjelle i podkasten til Breaking Marathon Limite. Her fortalte han at for hvert minutt folk trente, la de til sju minutter levetid på slutten av livet.  Det å ha gode treningsrutiner der en kom seg ut minst et par ganger i uka er derfor svært viktig for helsa til hver enkelt av oss. Om vi så bare trener i 10 minutter av gangen så har vi med to treningsøkter på 10 minutter i uka lagt til 140 minutter på livslengden. 

De som faller i fra på treningssenteret går kanskje fra å trene 120 minutter i uka (to treningsøkter hver på én time) til å ikke trene noe. De reduserer livslengden sin med 840 minutter eller 14 timer for hver uke de ikke får trent i forhold til om de hadde trent. I tillegg blir også gjerne livskvalitetten dårligere for de som ikke trener ved at de lettere blir syke og får følgesykdommer på grunn av innaktivitet. 

Jeg skulle derfor ønsket at helsemyndighetene istedenfor å stenge treningssentrene heller så på hvordan de kunne sette inn ytterligere smitteverntiltak på det enkelte senter når smittepresset i samfunnet økte. Da ville de som trengte det mest letter opprettholdt sine gode treningsrutiner. 

Selv lider jeg ikke under nedstengingen. Jeg skal gjøre noen øvelser for meg seg mens jeg venter. Kanskje jeg skal ta noen Rodal- styrkeøvelser for løpere? Eller kanskje jeg tar fram manualene og treningsmatta og tar en overkroppsøkt på stuegulvet. Uansett; Jeg klarer meg og det er ingen fare for min kontinuitet. Når senteret åpner vil jeg være på plass igjen med en gang. 

 

Kondis trenger din støtte
Bli medlem eller støtt oss med en gave hvis du ønsker at Kondis skal fortsette å spre treningsglede, skrive reportasjer, lage terminlister, kontrollmåle løyper, føre statistikker osv. På grunn av koronakrisen har store deler av annonseinntektene våre falt bort, og vi er i enda større grad avhengig av medlemskap og støtte fra våre lesere.

Bli medlem og få mange medlemsfordeler!

Gi en gave:
Vårt kontonummer er: 1503.35.18541
Vipps: 125957
 

Marianne Røhme (55) er daglig leder i Kondis og ansvarlig redaktør for bladet  og nettsiden. Hun er utdannet sivilagronom fra Norges miljø- og biovitenskaplige universitet og journalist fra Høgskolen i Oslo. I tillegg har hun bygd på med økonomi og medielederutdannelse. Hun kommer fra stillingen som ansvarlig redaktør for to tidsskrifter i Tun Media. Marianne er en ivrig kondisjonsutøver. Liker best løping, men er også å finne i skiløypa på vinteren eller på sykkelen om sommeren.