Hensikten med studien var å få svar på om tøying av muskler før og etter fysisk aktivitet har forebyggende effekt. Forskerne ønsket også å se om stølheten blir mindre intens etter tøying, og om tøying bidrar til at utøveren føler seg løs og ledig under og etter trening.

Flest joggere
2377 fysisk aktive mennesker deltok i studien som gikk over 12 uker i 2008. Deltagerne var over 18 år og drev anstrengende fysisk aktivitet minst én gang i uken. Den største gruppen av deltagerne (cirka 30 prosent) jogget, omlag 20 prosent trente i treningsstudio, mens rundt 15 prosent syklet. Litt over halvparten pleide å tøye i forbindelse med trening, først og fremst for å unngå å bli støle. 70 % pleide å tøye etter trening, mens 22 prosent pleide å tøye både før og etter.

Rolf_Bakken_toeyer.jpgÅ tøye eller ikke tøye
Undertegende ble, litt skuffende mener jeg å huske, plukket ut til kontrollgrupen og fikk ikke lov å tøye i perioden. Deltagerne i den andre gruppen tøyde muskler i rygg og ben før og etter hver økt med fysisk aktivitet i de 12 ukene studieperioden varte. Hver uke rapporterte vi om fysiske aktivitet, detaljer om stølhet, følelsen av å være løs og ledig og eventuelle skader.



Bildet: Jeg har uavhengig av forskningen sverget til tøying for at det føles godt, spesielt etter de intense øktene som her etter en intervalløkt på bane. Jeg føler meg rett og slett mer løs og ledig i muskulaturen. 




Mindre støl med tøying
I gruppen som tøyde fikk 13 prosent skader i muskler, leddbånd eller sener. I gruppen som ikke tøyde var tallet 18 prosent. Det var altså fem prosentpoeng forskjell mellom gruppene.

I gruppen som tøyde rapporterte 25 prosent i gjennomsnitt plagsom stølhet. I gruppen som ikke tøyde rapporterte 32 prosent i gjennomsnitt plagsom stølhet. Det var altså sju prosentpoeng forskjell mellom de to gruppene i favør av tøying.

Det ble ikke funnet forskjell i risiko for skade mellom gruppene når en så på alle typer skader. De som tøyde kom best ut med hensyn til intensitet av stølhet og følelse av å være løs og ledig under og etter aktivitet. Forskjellene var imidlertid svært små. 

Opp til den enkelte å tøye
Siden tøyning bare hjelper litt mot plagsom stølhet, men ikke mot antall skader totalt, er det noen grunn til å tøye?

- Det er tidkrevende å tøye i forbindelse med fysisk aktivitet. Det må være opp til den enkelte å avgjøre om det er verdt innsatsen, sa Gro Jamtvedt ved Kunnskapssenteret som ledet studien.

Kunnskapssenteret:
Tøyningsstudien
Mer om tøyningsstudien på forskning.no: 
Hjelper de tå tøye ut?
Tøying hjelper bare litt
Forsinket smerte
Forhåndsomtale på kondis.no:
Hjelper det å tøye? Bli med på studien som skal gi svaret