Individuelle variasjoner
Det vil alltid være individuelle variasjoner som gjør at et formtoppingsprogram som fungerer for én utøver, ikke nødvendigvis vil fungere for en annen. Det betyr at det er i realiteten bare er hver enkelt utøver som kan lage et detaljert og spesialisert formtoppingsprogram som passer perfekt til seg selv. Imidlertid finnes det god dokumentasjon på hvilke generelle retningslinjer man bør følge for å finne godformen til rett tid. Nedenfor kan du lese vår sammenfatning av de viktigste prinsippene.
 
Opptreningsperiode
Det lønner seg å dele opp formtoppingen i en opptreningsperiode og en nedtrappingsperiode. Opptreningsperioden bør starte ca 6 uker før konkurransen og vare til ca 2 uker før konkurransen. I opptreningsperioden skal øktene være tøffe, spesifikke og det skal være mange av dem. For langrennsutøvere vil det bety at all trening bør foregå på ski, og med 1-2 intervalløkter, 1 konkurransepreget lengre tur og 1-2 langturer i uka disse fire ukene. Intervallene skal overstige fire minutter, og hvert drag skal gjerne vare opp mot 10 minutter. Det er viktig å holde seg frisk og være nøye med kostholdet i opptreningsperioden. En gyllen regel er at man aldri skal kjenne at man er skikkelig sulten i en slik periode.

Nedtrappingsperiode
De to siste ukene før konkurranse går man inn i nedtrappingsperioden. Det er viktig å huske at det ikke er ønskelig å hvile i to uker før konkurransen. Dette vil som regel gjøre kroppen daff og slapp, og du vil prestere dårlig. I nedtrappingsperioden skal øktene fortsatt være tøffe, men varigheten skal være kortere og du kan kutte ut 1-2 økter i uka i forhold til opptreningsperioden. Helt konkret vil det bety at du fortsatt trener 1-2 intervalløkter i uka, men varigeheten på disse bør nå ligge på 2-3 minutter per drag i stedet for 4 -10 minutter. Du går fortsatt 1-2 rolige turer i uka, men varigheten på disse bør gå ned fra 3-4 timer i opptreningperioden til maksimalt 1,5 timer i nedtrappingsperioden. Du kan kutte ut den konkurransepregede turen du hadde i opptreningsperioden, men hvis du ønsker å beholde denne bør også her varigheten gå ned.

Oppladning og skifølelse
Mange lurer også på hvordan man bør trene de aller siste dagene inn mot en konkurranse. Også her vil det være individuelle preferanser, og forskjellig fremgangsmåte for korte enn for lengre skirenn. For lengre skirenn vil det kunne være hensiktsmessig å gå noen korte intervaller (maksimalt 2-3 minutters drag, uten melkesyre) mellom 2-4 dager før konkurransedagen. De siste dagene kan så benyttes til hvile/samling av overskudd, eller til korte skiturer (maksimalt 45 minutter) for å beholde skifølelsen frem mot konkurranse. Det er ikke nødvendig å stresse ut på ski bare for å gå på ski de siste to dagene før konkurranse. Man bør unngå melkesyre den siste uken før konkurranser.

Både Vasan og Birken
Skal du gå flere langløp inennfor en kort periode bør man være spesielt forsiktig med hard trening mellom rennene. Kroppen kan bruke inntil to uker på å hente seg helt inn igjen etter et langløp som f.eks. Vasaloppet, så perioden mellom Vasaloppet og Birkebeinerrennet (som regel to uker) bør kun benyttes til rolige og korte turer for å beholde skifølelsen. For godt trente skiløpere vil det være hensiktsmessig å legge inn noen harde/lengre økter i denne perioden, men dette anbefales ikke hvis man ikke vet hva man gjør.

Artikkelen er hentet fra langrenn.org som har nyttige artikler og tips fra langrennsverdenen.