Norges åtte utvalgte er et seniorlag for menn med Sondre Nordstad Moen i spissen. Vår nordiske terrengmester, Ørjan Grønnevig, pluss Marius Vedvik og Tom Erling Kårbø er de tre andre på laget. To av våre tre medaljevinnere i juniorklassen fra nordisk mesterskap i Kristiansand, Stine Wangberg og Kristine Næss, er også tatt ut. Det samme er fjorårets nordiske juniormester, Jakob Ingebrigtsen. Og ikke minst er Karoline Bjerkeli Grøvdal med i den norske troppen. Hun er vårt aller største medaljehåp.

Norge stiller ikke med noen deltakere i klassene for U23-løpere.
  

Kvinner_sr_Karoline_med_flagg_A20G8262.jpg
En glad bronsevinner: Karoline Bjerkeli Grøvdal tok sin første internasjonale seniormedalje i franske Hyeres i fjor. Hun var da blant mange medaljefavoritter og innfridde. I år er hun den nest største favoritten, men det er aldri lett å vinne medaljer på seniornivå i et terreng-EM. (Foto: Kjell Vigestad)


Kan det bli gull i år?
Norges store medaljehåp i Chia på Sardinia er Karoline Bjerkeli Grøvdal. Året tjuvstartet med hennes bronsemedalje i EM i terrengløp i desember i fjor. Og banesesongen i sommer ble en eneste lang opptur med solide personlige rekorder på alle distanser fra 800 m til 10000 med 7. plassen i Rio på 5000 m som høydepunktet. I EM på 10 000  m ble det bronsemedalje et stykke bak hun som trolig blir hennes tøffeste konkurrent i EM søndag, Yasemin Can, fra Tyrkia. 

Yasemin Can, som inntil i år het Vivian Jemutai, er ikke så veldig tyrkisk. Hun bor og trener fortsatt i Kenya, men fikk på få måneder i vår både tyrkisk statsborgerskap og IAAFs tillatelse til å konkurrere for Tyrkia. Yasemin fyller forøvrig 20 år på løpsdagen på søndag.

Karoline har flere tøffe konkurrenter enn Yasemin Can, men de to som slo henne i fjor, er ikke med. Det gjelder først og fremst nederlandske Sifan Hassan (opprinnelig fra Etiopia), som vant. Toeren, britiske Kate Avery som slo Karoline med to sekunder i fjor, tror jeg Karoline ville slått i år om hun hadde vært klar for start. 

Til gjengjeld vil to andre britiske løpere bli tøffe konkurrenter. Steph Twell, som i fjor ble nr. 6, er blitt mye sterkere i år og ligger rett bak Karoline på årets europastatistikk både på 3000 m og 5000 m. Hun er også svært rask med 2.02.58 på 800 i år. Gemma Steel, som "bare" ble nr. 7 i fjor, har tre medaljer fra terreng-EM. Hun vant for to år siden, og for ei uke siden ble hun best i det britiske uttaksløpet for EM.

Irske Fionnuala Mccormak og det italiensk hjemmehåpet Veronica Inglese er to andre løpere med gode medaljesjanser. Men etter Yasemin Can er nå Karoline Bjerkeli Grøvdal den nest største favoritten.


Menn_senior_Sondre_Nordstad_Moen_nr4_A20G8735.jpg
EM i 2014 i Bulgaria: Sondre Nordstad Moen er vår ener og den eneste som kan hevde seg helt i teten. Sist ham deltok i EM i terrengløp lå han på fjerde- eller femteplass helt til det dro seg til et langt oppløp, hvor han mistet mange plasseringer, men ikke så mange sekunder. (Foto: Kjell Vigestad)


I år som de siste årene har forbundet satset på våre seniorherrer. I fjor gikk det ikke så bra, selv om en sjuendeplass for lag er greit nok. Henrik Ingebrigtsen ble best av de norske individuelt med en 25. plass av 78 startende. Det var det 22. europamesterskap gjennom tidene. På disse årene er Sondre Nordstad Moens 13. plass i 2014 Norges beste plassering for menn senior gjennom tidene. Urige Buta har en 24. plass og så er Henriks 25. plass vår tredje beste plassering. Det forteller litt om nivået når løpere fra alle distanser fra 1500 m til maraton samles i samme konkurranse.

Nå var Henrik halvskadd uten at det var kjent på forhånd og ikke i sin beste form. Forventningene var litt større. Men heller ikke de andre innfridde. Hans Kristian Fløystads 34. og Marius Vedviks 35. plass var brukbart, men langt bak dansker og svensker de tidligere har slått.


Nordisk_MJ_Jakob_spurt1.jpg
Nordisk mester: Bare 15 år gammel vant Jakob Ingebrigtsen i Göteborg.i fjor. Idrettslig sett var han definitivt kvalifisert for å delta EM, men etter reglene for ung til å delta. I år er han på plass i EM som den aller yngste i guttenes juniorfelt. Vi kan ikke forvente en medalje, men at han kan bli blant de 10 beste, er fullt mulig. Og han har fortsatt tre år til i klassen. (Foto: Kjell Vigestad)

Junior_damer_pall_A20G0617.jpg
To av tre til EM: Hyggelig at to av disse tre juniorjentene, som fylte hele pallen med norske farger under nordisk mesterskap i Kristiansand ble tatt ut til EM i terrengløp på Sardinia, men jeg forstår ikke hvorfor ikke alle tre ble tatt ut. (Foto: Kjell Vigestad)


Alle tre var så desidert kvalifisert for å delta i EM, så jeg håper friidrettsforbundet har en god forklaring på at det bare ble to av dem som ble uttatt. De som er uttatt er Kristine Næss (i midten på bildet), som vant i Kristiansand, og Stine Wangberg (til venstre) som tok sølvmedaljen.

Stine Wangberg er 17 år og ble i sommer nr. 2 i EM for U18 på 3000 m på 9.26. Nå er det U20-klassen som gjelder med mye hardere konkurranse, men det kan likevel bli en god plassering, kanskje topp 10 for begge to, om de ikke blir litt for ivrig i starten og åpner for hardt.

Vår nordiske mester, Christine Næss, har vi nettopp presentert på kondis.no (medlemsartikkel). Hun holder så vidt aldersgrensa for å delta i EM siden hun fyller 16 før nyttår, men er fortsatt bare 15 under mesterskapet. Hun er mesterskapet aller yngste deltaker. Totalt er det seks 16-åringer i kvinner U20. 

Med for eksempel Marianne Roe (nr. 3 i nordisk mesterskap) og Ingrid Halvorsen Folvik på laget, så kunne vi hatt et lag i EM som kunne kjempet om en medalje for lag. Men en slik satsning har ikke vært i NFIFs tanker, så det blir ganske hypotetisk. Slikt krever planlegging.

Danskene klarte å ta bronse i fjor på bakgrunn av en bevisst satsing over flere år. En av jentene på laget er Anna Emilie Møller, som danskene nå håper kan kjempe om gullmedalje når hun nå er blitt 19 år og fått verdifull erfaring. I fjor ble hun nr. 8.og året før helt overraskende nr. 6. I år har hun fått sitt store gjennombrudd. Følg med på nett-TV søndag og se hvordan det går med henne og de norske juniorene.


Jr-damer_dansk_lagbronse_A20G7296.jpg
Dansk bronse: Fem glade danske jenter i fjorårets EM i Frankrike. To av jentene er også med i årets mesterskap, men det blir neppe en ny lagbronse for danskene i år. Men det kan bli gull individuelt for Anna Emilie Møller. (Foto: Kjell Vigestad)
 

I forbindelse med EM skal forbundene sende en foreløpig påmelding tidlig i september. Da meldte Norge inn null juniorjenter. Så vi må nesten være litt fornøyd med at det nå er blitt to norske ved den endelige påmeldingen.

Likevel er det rart for Marianne Roe å se at fire danske jenter som kom etter henne på resultatlista i Nordisk mesterskap, på fjerde-, femte-, sjette- og niendeplass, er funnet verdig en plass danskene juniorlag i EM. Også svenske Sara Christiansson, som ble nr. 7 i Kristiansand, ble belønnet med en tur til EM.. Mens Mariannes bronsemedalje ikke var godt nok i Norge. (Hvis hun da ikke er blitt skadet eller av andre grunner ikke kan delta.)

Gutter_jr_Aarvik_i_felt_A20G6976.jpg
Nr. 38 i fjor: Stian Øvergaard Aarvik deltok i fjorårets EM. I år har han fått mer erfaring og blitt bedre på det meste, men er neppe god for å bli mellom nr. 20 og 25 i juniorklassen, dvs. så vidt inne blant beste fjerdedel av deltakerne. Slike gutter vil tydeligvis ikke Norge ha med i et EM? (Foto: Kjell Vigestad)


Det samme gjelder juniorklassen for menn. Der ble de norske løperne nr. 2, 3, 5 og 8 i Kristiansand. Danskene sender løpere til EM som ble nr. 6, 7 og 10 sammen med deres nordiske mester Kristian Holm Jensen. Han ble i fjor ble 78 av 90 startende i EM i franske Hyeres. I år kan han trolig klare å komme på en plass mellom nr. 10 og 20. Deltakelse i et europamesterskap inspirerer til å satse, og dermed kommer også framgangen, tror vi i Kondis. 

Norges Stian Øvergaard Aarvik ble nr. 38 i EM i Hyeres i fjor, det vil si klart inne på beste halvdel av resultatlista. Han ble i år norsk juniormester i terrengløp og nr. 2 i nordisk mesterskap både i fjor og i år. Han har vist solid framgang i år og ville nok forbedret plasseringen sin fra i fjor med 10-15 plasser. Han varslet forbundet om at han gjerne ville delta i EM, men fikk beskjed om at han i så fall måtte stille i et terrengløp i Nederland, om det skulle bli aktuelt å få delta, og det selv om ingen andre norske juniorløpere skulle delta i løpet.

Dermed ble han veid og funnet for lett. Det holder ikke å være blant de bedre i Europa for å få delta. Da må man kunne hevde seg i toppen, ser ut til å være friidrettsforbundets politikk. Hvor mange deltakere ville det bli i EM om alle land tenkte slik?

I år er det 498 løpere påmeldt fordelt på de seks klassene. Hadde alle land fulgt NFIFs linje for uttak, ville det blitt mindre enn 200 deltakere 

Det europeiske forbundet med tidligere NFIF-president Svein Arne Hansen i spissen ønsker å gjøre EM til en storsamling. De betaler oppholdet for inntil fire løpere i hver klasse for alle forbund i Europa. Forbundets kostnader blir dermed kun reisen for løperne pluss alle utgifter for lederne. Friidrettsforbundet har innført en egenandel på kr 3000 for hver deltaker som deltakerens klubb må betale. Kan reisen gjøres for under kr 3000, så blir det ingen utgifter for forbundet for løperne..

Undertegnede skal søndag dekke EM for kondis.no som går i Chia på sørspissen av Sardinia. Reisen min tur-retur Oslo til Cagliari på Sardinia koster kr 2100. Venter NFIF med å bestille reisen til uttaket er klart 30. november, så blir det fort en god del dyrere. Egenandelen dekker da ikke fullt ut reisen. Men det er generelt billig å sende deltakere til EM i terrengløp, så det er neppe økonomien som gjør at NFIF sender så få til EM. 


Jenter_jr_foerste_bakke_23_jenter_A20G6672.jpg
Mange deltakere: I alle klasser er det store felt som gjør det spennende både å løpe og se på. Dette er juniorklassen for damer med to tyrkisk jenter og to britiske i tet. Til venstre ser vi svenske Carolina Johnson som ble nr. 7. Semtra Karaslan fra Tyrkia som leder, ble til slutt tatt igjen av Live Solheimdal. De ble nr. 18 og 19. Det er flotte plasseringer i et felt med 81 deltakere. (Foto: Kjell Vigestad)

 

TV-sendinger fra EM
Mesterskapet kan sees direkte på nett-TV på det europeiske friidrettsforbundets sider mens NRK sender opptak på NRK2 fra kl. 14 på søndag.

Tidsskjema: De norske deltakerne i EM på søndag starter slik søndag 11. desember:

 

Kvinner U20 (start kl. 10:05, løype på 4150 m): Christine Næss, Stine Wangberg

Menn U20 (start kl. 10:30, løype på 6150 m): Jakob Ingebrigtsen

Kvinner senior (start kl. 12:20, løype på 8150 m): Karoline Bjerkeli Grøvdal

Menn senior (start kl. 13:00, løype på 10150 m): Ørjan Grønnevig, Tom Erling Kårbø, Sondre Nordstad Moen og Marius Vedvik

 

U23 damer starter kl. 11.10 og U23 menn starter kl. 11.50. Følg TV-sendingen live på det 
europeiske friidrettsforbundets sider 

 


Arenaen:



Løperne gjennomfører blå korte runder a 500 m og gule lange runder a 1500 m pluss start- og målstrekning.

Kvinner U20: Først to korte blå runder så to lange gule runder (4150 m)
Menn U20: Fire lange gule runder. (6150 m)
Kvinner U23: Fire lange gule runder (6150 m)
Menn U23: En kort blå runde og fem lange gule runder (8150 m)
Kvinner senior: En kort blå runde og fem lange gule runder (8150 m)
Menn senior: To korte blå runder og 6 lange gule runder (10150 m)


Nordiske løpere som deltar i EM i terrengløp på Sandinia

Menn senior  
   
Norge  
Grønnevig Ørjan  14.02.1991
Kårbø Tom Erling  04.02.1989
Moen Sondre Nordstad  12.01.1991
Vedvik Marius Øyre  18.03.1992
   
Danmark  
Glans Peter  05.01.1993
Hansen Simon Jørn  04.01.1991
Hesselbjerg Ole  23.04.1990
Nijhuis Thijs  20.09.1992
Ulad Abdi Hakin  14.06.1991
   
Sverige  
Nilsson David  16.04.1987
Walleräng Olle  05.02.1985
   
Menn U23  
   
Danmark  
Dahl-Jessen Mikkel  20.12.1994
Simonsen Jacob  01.01.1995
   
Finland  
Raitanen Topi  07.02.1996
   
Sverige  
Berglund Kalle  11.03.1996
Johansson Vidar  08.10.1996
Kingstedt Otto  06.06.1994
Nilsson Alexander  14.05.1995
Solomon Napoleon  14.02.1994
Steffensen Gabriel  29.04.1996
Zachrisson Joel  25.12.1994
(En er reserve)  
   
Menn U20  
   
Norge  
Ingebrigtsen Jakob  19.09.2000
   
Danmark  
Ibrahim Mubaarik  02.11.1998
Jensen Kristian Holm  09.12.1997
Lindgreen Andreas Holst  18.02.1998
Rosbo Joachim Weel  23.02.1997
   
Kvinner senior  
   
Norge  
Grøvdal Karoline Bjerkeli  14.06.1990
   
Danmark  
Hove Anna Sofie Holm (tidl. Baumeister) 29.12.1987
   
Sverige  
Fougberg Charlotta  19.06.1985
   
Kvinner U-23  
   
Danmark  
Brysting Josephine  11.12.1995
Larsen Maria  11.04.1996
   
Sverige  
Brauer Isabelle  29.01.1996
Johnson Carolina  15.04.1996
Lahti Sarah (Har trolig meldt forfall?) 18.02.1995
   
Kvinner U-20  
   
Norge  
Næss Christine  18.12.2000
Wangberg Stine  23.03.1999
   
Danmark  
Gottlieb Helene Holm  11.01.1998
Helwigh Anna Mark  12.03.2000
Møller Anna Emilie  28.07.1997
Rode Louise  01.12.1997
Søefeldt Sophie  04.04.2000
   
Sverige  
Christiansson Sara  21.07.1997



Noen av fjorårets reportasjer fra terreng-EM i Hyeres i Frankrike:
Karoline B Grøvdal tok Norges første seniormedalje i terreng-EM
Dramatikk da Danmark tok lag-bronse og Live Solheimdal ble nr. 19
Ingen stor dag for det norske seniorlaget i terreng-EM
Pulsen løp løpsk for Filip Ingebrigtsen på sisterunda i terreng-EM
 
Stian Ø. Aarvik ble beste norske junior med 38. plass i EM i Hyeres         

Oppsummering av EM i terrengløp i Samokov i Bulgaria i 2014
Svensk revansje i terreng-EM i Bulgaria for norsk storeslem i nordisk

Oppsummeringsartikkel fra Nordisk mesterskap i terrengløp i Kristiansand i 2016
Nordisk mesterskap i terrengløp - strålende norsk innsats, men....

Les artiklene fra de enkelte løpene i Kristiansand:
Kvinner junior- norsk trippeltriumf
Menn junior- snytt for laggullet
Kvinner- Selen beste norske
Menn- Grønnevig tok gull

Se filmene fra samtlige terrengløp i Kristiansand:
Kvinner junior
Menn junior
Kvinner
Menn