Se album med over 250 bilder fra Hamarløpet 2019

Dermed fikk vi rett i vår kvalifiserte gjetting på at Hamarløpet anno 2019 ville bli det største løpet siden tusenårskiftet innenfor fylkets grenser målt i aktive løpere. Med unntak av en "dupp" (pga. tropevarme) i fjor har stiftelsen Hamarløpet opplevd en sammenhengende opptur siden løpet ble et kontrollmålt milløp i 2014. Her er deltakerutviklingen:

2014 2015 2016 2016 2017 2018 2019
83 121 290 290 373 300 406

Årets løype måtte endres litt pga.anleggsarbeid rett før vending og ble flatere og dermed også litt raskere enn de foregående utgavene uten at lengden ble endret. Med en temperatur mellom 10 og 12 grader var også forholdene langt nærmere det idéelle enn de to siste års sommervarme. Vinden var imidlertid merkbar på sine steder og var den eneste "unnskyldningen" som kunne brukes hvis prestasjonen ikke svarte til forventningene på Hamar søndag.

Om det var forholdene eller om at nivået generelt har blitt høyere pga. at flere løper er litt usikkert, men sammenlikner vi det forrige toppåret i 2017 (373 deltakere) med årets (406 deltakere) løp en betydelig større andel under timen. 70 % gjorde det for for to år siden mot hele 82 % i år. Ser vi på de beste, så er tendensen enda tydeligere da antall menn under 40 minutter økte fra 35 til 51, mens antall kvinner under 50 minutter økte fra 32 til 44. Trolig spilte alle disse tre tingene inn, raskere løype, bedre løpsforhold og høynet nivå på mosjonistene! Vi kan i alle fall konkludere med at løpsleder Espen Almlids inntrykk som fartsholder for 60 minutters-gjengen stemmer, nemlig at det var overraskende få bak...

Kristin_og Arild_Hansen.JPG
Kristin og Arild Hansen fra Hunndalen hånd i hånd i innspurten på Koigen.

Ringsakersokning og Lillehammer-løper og -student, Petter Johansen, satte både ny løyperekord og personlig bestenotering på mila da han upresset løp inn på 31:53, en forbedring på hele 1.04 min fra Steinkjer-løperen Jon Arne Gaundals vinnertid i fjor. Dermed skulle vi tro at 21-åringen har gode muligheter til å kvalifisere seg til årets mål for sesongen, 10 000 m i NM som også går på Hamar den første helga i august. (Kravet er 32 minutter som må presteres på bane). Imponerte gjorde absolutt også vinnerens klubbkamerat, 16-åringe Mikkel Blikstad Thomassen, som med 33:25 tok en klar 2. plass. Henrik Fleisje fra Harestua knep 3. plassen på totallista et minutt bak unggutten.

I kvinnenes oppgjør var det så absolutt Mart(h)e sin dag, med Marthe Katrine Myhre, Marthe Kristine Hasahl Karset og Marte Sendstad på premiepodiet på Skibladnerbrygga. Marthe Katrine var helt suveren med 37:23, mens Vangs langløper på ski snek seg inn akkurat inn under 40 blank. Oslo-jenta Marte Sendstad, som vant det 16 km lange Glommaløpet mellom Sarpsborg og Fredrikstad for 14. dager siden, var 14 sekunder bak Marthe Kristine på 3. plass.

Av veteranene stod Øystein Syversen, Oppstad IL (66) for den sterkeste prestasjonen med 40:03 i  65-69-årsklassen, mens Martin Narum, Romedal og Tommy Olsen, Ottestad IL vant 55-59- og 50-54-årsklassen med tider godt nede på 38-tallet. De tilsvarende klassene for kvinner ble vunnet på sterke tider av Laila Aaberg, Aurdal og Dorte Foss med 44:44 og 42:49.

Fem_i_tet_fra_start.jpgPetter Johansen, Lillehammer IF  tok teten fra start foran klubbkameraten Mikkel Blikstad Thomassen som holdt 2. plassen helt til mål. Tredjemann fra start, Lars Bovold, FIK Ren-Eng, endte  på 6. plass.

Dagens vinner fikk følge i 2 km før han sa takk for følge til resten av tetgruppa. Her på tilbaketuren ved Domkirkeruinene snaue  2 km før mål.

Marthe Katrine Myhre løp sitt andre milløp for helga, men hadde få problemer med å forsvare seieren fra fjorårets løp i Mjøsbyen.

Marthe_Katrine_Hafsahl_Karset.jpgMarthe Kristine Hafsahl Karset med kontroll på 2. plassen på Domkirkeodden.

Forhåndsomtale: Hamarløpet med barneløp og raskere løype