Lomås tredje beste nordmann på 10 km i 2020

Erik Lomås (nord-norges beste løper) perset med 17 sekunder på 10 km gateløp i helgen under Altamila.  I den kontrollmålte løypa noterte 27-åringen 30:27 etter å ha løpt solo hele veien. Den tidligere persen på 30:44 på 10 km gateløp var fra da han i fjor vant milløpet i Midnight Sun Marathon for 4. gang.

Tiden 30:27 gir Salangen-løperen en foreløpig 3. plass på årets 10 km-statistikk, bak Sondre Nordstad Moen og Zerei Kbrom Mezngi. På fredag stiller han til start på 10 000 meter baneløp på Stadionmila i Kristiansand der store deler av Norgeseliten stiller opp. Tidligere i år satte han først ny pers og Tromsrekord på 3000 meter med 8:11,03 på Bislett, og fem dager senere (12. juni) perset han på nytt i Fana med 8:08,77. På toppen av dette perset han på 10 000 meter baneløp i et stevne på Fana 1. juli med 30:06,24. Formen er åpenbart bedre enn noen gang.

Erik Lomås med Alta bru i bakgrunnen og ingen konkurrenter å se. (Foto: Arrangøren)

Ny løyperekord og mange perser i rask løype

30:27 var ny løyperekord av Erik Lomås med god margin. Den forrige rekorden hadde Daniel Strand fra Alta IF (som forøvrig ble nr 5 på ultraløpet Blefjells Beste med brukket ribbein i år) på 33:13 fra 2016. Også 38-åringen perset på 10 km i årets Altaløp med 32:58.

Allsidige Daniel Strand løp inn til 2. plass. (Foto: Arrangøren)

Mats Håpnes, som vant både i 2018 og 2019, perset også, men 33:49 holdt "bare" til tredjeplass i år i skarpere konkurranse.

- I år har vi jobbet litt hardere med å få med noen habile løpere hit, og ble derfor svært glad da Erik tok turen, sier Håpnes til kondis.no.

- Det er en svært lettløpt og rask mil, så vi håper vi kan klare å lokke flere løpere som er på PB/rekordjakt til neste års løp, som vil bli arrangert 1.august. Det er jo tross alt bare 2 timer med fly unna Oslo.

Mats Håpnes løper inn til 3. plass, men gledet seg like mye over den fine deltagelsen. (Foto: Arrangøren)

Det var haugevis med nye personlige rekorder blant deltakerne, blant annet skiløper Hermann Nordstrand Fiksen som var beste junior på 34:56 og 14 år gamle Emil Reite som løp på sterke 35:59.

Junioren Hermann Nordstand Fiksen løp inn til en flott 6. plass totalt. (Foto: Arrangøren)

Emil Reite vant Gutter 14-15 på 35:59, som gir en foreløpig 4. plass på årets aldersstatistikk. (Foto: Arrangøren)

Seier og løyperekord til Synne Arnesen

I kvinneklassen ble det seier til skiløper Synne Arnesen fra Pioner IL (Finnsnes) på 36:27. Det var også ny løyperekord for kvinner. Tidligere rekord hadde tidligere skiløper Emilie Kristoffersen på 38:42.

Nærmest Synne fulgte Trude Helén Thomassen fra Lakselv med soleklar 2. plass på 37:41.

Synne Arnesen stormer inn til seier i kvinneklassen. (Foto: Arrangøren)

Trude Helén Thomassen løper inn til 2. plass i kvinneklassen og seier i K40-49. (Foto: Arrangøren)