Vignett-kondiskommentaren.jpg

«Gi deg selv oppturer framfor å stadig vekk oppsøke nedturene»


Det virker som løpere alltid vil tilbake igjen til løpingen – uansett motgang og alle nedturer. Kanskje er det som med de gamle sirkushestene som må lukte sagmugg for å føle seg bra?
Eller som de gamle rockerne som startet på 1960-tallet, men fremdeles, 50 år senere, holder på med omfattende konsertvirksomhet?

Penger ingen drivkraft
Forrige uke var jeg på konsert med en av disse levende rockelegendene: Robert Plant fra Led Zeppelin. Han er, ved siden av Elvis, omtalt som kanskje den mest betydningsfulle vokalisten i rockehistorien. I en alder av 71 år gir Plant fortsatt ut ny musikk og drar på omfattende konsertturneer. Hans formue er estimert til 1,5 milliarder kroner (!), så det er neppe pengene som driver ham. Han har for lengst nok av dem. 

Led Zeppelin var på 1970-tallet et av verdens mest populære band og regnes som en av de viktigste pionerene innen hardrock. Bandet har solgt over 300 millioner plater og er med dette det tredje mestselgende bandet i historien, ifølge wikipedia

Det engelske rockebandet ble oppløst i 1980 da trommeslager John Bonham døde, men spilte i 2007 en enkeltstående gjenforeningskonsert på O2 Arena i London – da med sønnen til John Bonham på trommer. Ifølge Guinness rekordbok var dette tidenes mest ettertraktede konsertbilletter. Over 20 millioner (!) mennesker prøvde å bestille de 18.000 billettene som ble lagt ut for salg. 

Alt må gå videre
I 2014 ble de tre gjenlevende bandmedlemmene i Led Zeppelin tilbudt svimlende 7 milliarder kroner for å gjenforenes til 35 konserter fordelt på tre byer. Mens de to andre i bandet, gitarist Jimmy Page og bassist John Paul Jones, skrev under på kontrakten, så takket Robert Plant nei til gjenforeningen – som det derfor aldri ble noe av.

– Jeg liker ikke repetisjon. Vi kan ikke få tilbake fortiden slik den engang var. Alt må gå videre. Det har ingen hensikt å late som man er udødelig, er blant de mange forklaringene Robert Plant gjennom årene har gitt hver gang spørsmålet om gjenforening av Led Zeppelin har dukket opp. 

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet)
OI000165-01.jpgIstedenfor å klamre seg fast til sin fortid med Led Zeppelin, så har Robert Plant (i midten) valgt å fornye seg musikalsk og se framover. (Foto: Bjørn Johannessen)

Så hvorfor skriver jeg alt dette? 
Det er ikke kun fordi jeg er interessert i rock og musikkhistorie, men også fordi jeg tror vi løpere kan ha noe å lære av en gammel ringrev som Robert Plant. 

Den aldrende rockelegenden har valgt å se framover istedenfor bakover. Han har de senere årene gitt ut en rekke plater, og driver omfattende konsertvirksomhet, så han holder fremdeles på med det han liker aller best; nemlig å spille musikk. Men hele tiden med ny musikk. Han fornyer seg stadig. Og når han på konserter finner fram gamle låter av Led Zeppelin, så spiller han dem i en helt annerledes, og til tider nesten ugjenkjennelig, versjon enn det bandet ble kjent for på 1970-tallet. Robert Plant har latt livet gå videre framfor å prøve å klamre seg fast til det som engang var. Som 70-åring å skulle prøve å konkurrere mot seg selv som 20-åring er dømt til å gi nedturer. 

Gi deg selv oppturer
Og nettopp her tror jeg at også vi løpere kan ha noe å lære. Etter hvert som alderen kommer sigende, og skadene gjerne også kommer hyppigere, bør vi gi oss selv oppturer framfor å stadig vekk oppsøke nedturene ved å klamre oss fast til det som engang var. 

Kondisjonstrening er uten tvil noe av det viktigste du kan bedrive for å investere i egen helse og framtid, men på et stadium i livet kan det være tid for å sette seg selv nye mål framfor å hele tiden se at de gamle persene og resultatene blir stadig mer uoppnåelige. Det er mye mer motiverende å se at du får framgang på nye ting du begynner med, framfor å kun oppleve tilbakegang, forfall og nedturer. 

Finnes det for eksempel løpsdistanser du aldri har prøvd før? Hva er din pers på 2000 m på romaskin? Hva er din lengste tur på rulleski? Har du prøvd kajakkpadling? Hvor lang tid bruker du på å gå fem mil? Har du deltatt i et OCR hinderløp? 

Med litt fantasi, så finnes det en rekke muligheter for å gi seg selv oppturer og motiverende framgang samtidig som man får muligheten til fortsatt å bedrive kondisjonstrening i mange år framover. 

kajakk-7100302.jpgEr kajakkpadling blant de kondisjonsidrettene du fremdeles har tilgode å prøve? (Foto: Bjørn Johannessen)

 

Bjørn Johannessen (46) er utdannet elektronikkingeniør, men etter åtte års jobb på Ericsson ble han i mars 2005 ansatt i Kondis med hovedansvar for terminlista og produkttesting. Han har vært innom det meste av kondisjonsidretter, men alltid med hovedvekt på løping. En treningsvilje adskillig større enn talentet har gitt  en pers på 32.35 på mila.