Det er arrangørene av årets NM som melder dette. NM Maraton var i år en del av Knarvik maraton, arrangert av FIL AKS-77 i samarbeid med Knarvikmila.

I går sendte arrangørene ut en epost til alle deltagerne der de opplyste om at årets løype var for kort.

Arrangørene har hatt en dialog med Norges Friidrettsforbund, og kommet frem til at resultatlistene reduserer distansen på løpene til 41,3 km og 20,7 km. Tidene som ble oppnådd blir dermed stående, men distansen er ikke maraton eller halvmaraton.

Daglig leder i Knarvikmila, Ronny Borgen Hansen, forteller i eposten til deltagerne at dette har vært en vanskelig sak, men som de var nødt til å informere om.

Borgen Hansen skriver at løypen gjennom årene har vært endret og vendepunktet har vært justert flere ganger.

– Løypemålingen fra april 2023 definerte et vendepunkt som gir oss en sløyfe på 5274,4 m, en distanse som gir maraton etter 8 runder og halvmaraton etter 4 runder.

En ny måling av løypen ble gjennomført torsdag 27. juni. Denne viste at løypen var 110 meter kortere per runde enn det den skulle vært.

Dermed manglet halvmaratondeltakerne 440 meter, og maratondeltakerne 880.

Ronny Borgen Hansen skriver videre:

– Vi i KnarvikMila og FIL AKS-77 er svært lei oss for feilen som har oppstått!

– Vi presiserer at dette ikke er en feil løypemåling, men en menneskelig arrangørfeil, der vi setter vendepunktet på feil sted. En feil KnarvikMila og FIL AKS-77 som arrangør og jeg som leder tar fullt ansvar for!

– Selv så mye vi skulle ønske det, får vi dessverre ikke gjort noe med dette i ettertid. Det er bare å legge seg helt flat og beklage til alle dere som nå får ødelagt en flott løpsopplevelse, et godt resultat og kanskje en ny personlig rekord av dette. Beklager!

Les om hvordan det gikk i årets NM maraton:
Lina Rivedal og Frode Stenberg tok NM-titlene på maraton

Beholder plassering og medalje

Avviket får ikke noen konsekvenser for rekkefølgen og resultatlisten i NM, siden alle har løpt like langt. Men tiden beholder de altså ikke, og tidene fra årets NM vil heller ikke bli med i Kondis sin statistikk.

Som et plaster på såret er alle blitt tilbudt gratis deltakelse under neste års løp.

Skjedde også under Knarvikmila i 2022

Det har vært løypemålingsproblemer også tidligere i Knarvikmila. I 2022 var også løypen for kort etter en feil med oppmålingen rundt stadion.

Da kunne heller ikke resultatene komme med i Kondis sin statistikk.

Mister personlige bestetider

Det var flere som satte nye personlige bestetider i årets NM-løype. Blant dem var ultraløper Bjørn Tore Kronen Taranger. Han skriver på Facebook at han skrelte av 3,5 minutter på sin gamle maratonpers, han løp inn på 2:35:02.

Når vi tar i betraktning at løypen bare var 41,3 kilometer lang, når den skulle vært 42,195 kilometer, så vil det utgjøre noe i nærheten av 3,5 minutter i den farten som Bjørn Tore løp på.