Av Gerard Cornelissen

For tredje gang på rad viste værgudene og Gjendesalpene seg fra sin beste side under Besseggløpet, til tross for at det hadde blitt spådd pøsregn på løpsdagen hele uken i forveien. Arrangørene har ikke råd til å bry seg om været, og definitivt ikke om værmeldingen, men dessverre er det blitt en epidemi at folk avlyser sin fjelltur når det er spådd regn to uker i forveien, og det kan ha bidratt at det var litt få etterpåmeldinger og få mosjonister som stilte til start.

De som stilte, faktisk 30 flere enn i 2016, ble rikelig belønnet med all den fantastiske utsikten over Gjende, Bessvatnet, Besshø, Nautgardstinden, Surtningssue og Store Knutsholstinden. De siste to er over 2300 m høye og Norges 7. respektive 13. høyeste fjell, men faller ofte litt i skyggen av Galdhøpiggen og Glittertinden selv om de er langt flottere å se på!

Fra starten i Memurubu 1012 moh opparbeider man seg raskt en fin utsikt over Norges vakreste innsjø, Gjende. Klatrer ganske bratt til rundt 1600 moh. i to etapper, og kommer ned til skaret mellom det blå Bessvatnet (uten breutløp) og grønne Gjende, hvor det blir heiet ordentlig på løperne fra de mange turgåerne og arrangørene ved drikkestasjon. Deretter er det full guffe opp i knallbratt terreng med hender og føtter fra 1373 moh. til Veslfjellet 1704 moh. over selve Besseggen – ganske morsomt å løpe opp eggen blant noen folk som aldri før har gått fjelltur og er livredde på selveste eggen!

Kanskje litt mye introduksjon, men det er for å legge skjul på at det egentlig skjedde litt lite underveis – når jeg spurte de første tre herrene om spektakulære historier underveis, så sa de: Tja, eeeh, etter 2 minutter var det oss tre, hver for seg, og slik ble det helt inn til mål! Likevel løp de tre fantastisk gode løp – Sondre Øvre-Helland, Viking, vant, som sagt i ensom majestet, på 1:25.30, en fin tid som bare er 10 minutter over løyperekorden. Han vant Bergen City Marathon tidligere i år og viste at han ikke bare er god på asfalt! Fredrik Eliasson, Halden SK, ble nr. 2 på 1:27.11 foran Thomas Fenne, Voss IL, på 1:31.49. 

På damesiden var det hakket mer spennende, og der vant Sylvia Nordskar som har vunnet en rekke skititler i USAs Colorado Rocky Mountains, men som også klarte seg fint over Besseggen uten ski. Det var Therese Sjursen som tok ledelsen tidlig i løpet, men Sylvia avgjorde løpet med suveren utforteknikk.

Vi så ikke Herr Gynt på en reinsbukk som føyk ned Besseggen, men til gjengjeld var det mange som viste dødsforakt ned de 700 høydemeterne fra høyeste punktet ned til mål på Gjendesheim, og både nr. 4, Kristian Karlsen, Ull/Kisa, og nr. 6, undertegnede Gerard Cornelissen, Nederland, kom ned med en god del ordentlige skrubbsår. Paul Raistrick var så klok å holde seg på bena og fikk 5. plass (og vant klasse M40-49).

Muligens dagens mest imponerende prestasjon sto imidlertid vinneren i klasse M60+ for: Odd Edøy vant den på utrolige 1:48.48, og viste 31 av de 37 fullførende ungdommer under 40 år hælen med det! Og så ryktes det til og med om at han trynet underveis han også. For en råtass!

I tillegg har jeg lyst til å nevne at arrangørene har akseptert å gjennomføre løpet de siste 7 år trass i underskudd på 5 av de 7 løpene. Det skal det stå respekt av, og enda en gang oppfordrer jeg alle til å stille på dette flotte velarrangerte løpet som fortjener alt annet enn underskudd! Underskudd eller ei: neste Besseggløp blir 23. juni 2018. Og da vil vi så veldig gjerne se DEG på startstreken!


20170624_120036.jpg
Alltid morsomt med litt ungdommelig overmot ved starten: 20-årige Bjørn Georg Riksåsen leder (du ser så vidt leggen hans) fulgt av brødrene Halvorsen (M15-19), Leander og Christoffer (startnummer 122). Vinneren Sondre Øvre-Helland skimtes så vidt med blå caps rundt 10. plass ved siden av damevinneren Sylvia Nordskaar. Med startnummer 129 i 4. posisjon Kristian Karlsen som til slutt også ble nr. 4, men med tre helt andre karer foran seg. (Foto: Meike Hesselink)

20170624_120048.jpg
Midt i bildet, bak dagens yngste og mest begeistrede heiagjeng, begynner Marie Kloster, OCR Norway (4. dame i mål) på den første bakken. Første Besseggløp ga mersmak for henne! Hun bli fulgt av Jan Håvard Bleka (76) og Lars Holø (115). (Foto: Meike Hesselink)

IMG_7584.jpg
Fin akrobatikk fra vinner Sondre Øvre-Helland. Skal du løpe fort på ulendt sti, så bør du bruke vingene! (Foto: Meike Hesselink)

IMG_7589.jpg
Nr. 2 Fredrik Eliasson, Halden SK, i fint driv. (Foto: Meike Hesselink)

20170624_133959.jpg
Kvinnevinner Sylvia Nordskar fyker ned mot Gjende. Heiinga er kanskje ikke helt på topp akkurat her, men det var ikke representativt! (Foto: Meike Hesselink)

IMG_7593.jpg
Thomas Fenne, Voss IL, ble nummer 3. (Foto: Meike Hesselink)

IMG_7596.jpg
Kristian Karlsen, Ull/Kisa, ble nr 4. Han har tatt av T-skjorten for å stoppe blødningen fra sine skrubbsår etter et aldri så lite fall. (Foto: Meike Hesselink)

IMG_7607.jpg
Undertegnede og nr. 6 (Gerard Cornelissen, Nederland) med det populære turmål Knutshø samt Gjendesalpene i bakgrunnen. (Foto: Meike Hesselink)

IMG_5384.jpgFra Gjende får du godt inntrykk av hvor små menneskene er sammenlignet med den mektige Besseggen. (Foto: Gerard Cornelissen)

IMG_5339.jpg
Utsikten tilbake mot Memurubu etter bare 10 minutters løping. Her ser man klart hvordan elver som Muru medfører mange brepartikler som gir Gjende sin karakteristiske farge. (Foto Gerard Cornelissen)