Friidrett som lagidrett
Friidrett er vanligvis en "veldig" individuell idrett. Men noen unntak er det. For eksempel skal Norge arrangere det europeiske lagmesterskap i friiidrett neste år. Det går 9. - 11. august i Sandnes. Norge er i "førstedivisjon", dvs. under Super League, og møter 11 andre nasjoner med en utøver i hver friidrettsøvelse til kamp om opprykk til det øverste nivået. Her er lagfølelsen viktig, og i hver øvelse må Norges representant slåss for en best nulig plassering.

Det store unntaket fra fra fokuset på enkeltutøvere som vinnere er nettopp EM i terrengløp. Det er like mye et lagmesterskap som et individuelt mesterskap. Mens lagserien i friidrett får lite oppmerksomhet, bygges lagfølelse gjennom for eksempel stafetter. Holmenkollstafetten er viktig for fellesskapet i mange friidrettsklubber. I en stafett er klubben avhengig av at alle på laget yter sitt beste for at sluttplasseringen skal bli god.

Etter EM-gullet var sikret i Tilburg sa Gjert Ingebrigtsen til Stavanger Aftenblad: 
– Det er godt å se at han (Jakob) kommer seg gjennom løpet på en kontrollert måte. Så fikk han lagkameratene med seg til et laggull for Norge. Det tror jeg faktisk er hakket større. Gull har han jo fra før av, men det å ha med lagkameratene var veldig stort.

Håkon Stavik avanserte og avanserte
Norge var blant favorittene til å vinne laggullet i U20-klassen, men da måtte alt klaffe. Jakob innfriidde og sørget for plassiffer 1, som i fjor. Da ble Simen Halle Haugen nr. 18 og Håkon Stavik nr. 32. Totalt plassiffer var 51, det samme som Belgia og bare to poeng bak Tyrkia på tredjeplass.

Simen gjorde sin del av jobben og ble nr. 5, - 13 plassiffer bedre enn i fjor. Simen var selv ikke 100 % fornøyd, men klarte den plasseringen vi hadde håpet han skulle klare i kampen om et laggull..

Håkon Stavik lå etter en runde på 58. plass og Norge lå an til sjetteplass i lagkampen. Etter to runder hadde Håkon klatret til 52. plass, men vi var fortsatt langt unna en medalje. Klatringen hans fortsatte. Etter runde tre var han på 45. plass, så på 33 plass etter fjerde runde og opp ytterligere 11 plasser på sisterunden til 22. plass.

23. plass hadde også holdt til gull. Med 24. plass hadde det blitt samme poengsum som Storbritannia, og da hadde en spesialregel avgjort gullkampen. Plasseringen til siste tellende løper ville avgjort det hele. Storbritannias tredje beste løper var nr. 14 og Håkon ville i så fall vært nr. 24. Men Håkon passerte ytterligere to løpere og Norge fikk gull! 

Innkjøpte kenyanere sikret Tyrkia suverent laggull i menn senior 

senior_herrer_pallen_lag_25P4335_960.jpg
Klar seier: Med tredje-, fjerde- og sjuendeplass og 14 i sammenlagt plassiffer var Tyrkia hele 20 poeng foran Storbritannia på sølvplass. Men så hadde de også tre tidligere gullvinnere i EM i terrengløp på laget. (Foto: Per Inge Østmoen) 

De siste fire årene har Tyrkia tatt gull indivduelt for menn senior. I år var det vår egen Filip Ingebrigtsen som satte en liten stopper for den tyrkiske dominansen. Alle de tre "tyrkerne" er født, vokst opp og blitt toppløpere i Kenya, og det meste av året lever de og trener der. De er kjøpt opp, fått tyrkisk pass og nye tyrkiske navn omtrent på dagen, og de har fått rask overgang til Tyrkia via IAAFs gamle regler.

Nå har IAAF endret reglene. Kun utøvere over 20 år kan få internasjonal overgang og de får fire års karentene før de kan delta i internasjonale mesterskap. Det vil forandre mye, men det har ikke tilbakevirkende kraft, så Tyrkia vil fortsatt vil fortsatt ha forhenværende kenyanere som gjør det godt i europeiske mesterskap.

Sjetteplass, men Ikke langt opp til norsk medalje
Norge ble nr. 6 for menn senior 17 plasspoeng opp til en bronsemedalje. Vi hadde ni nasjoner bak oss på resultatlista. Med andre en god plassering. Filip Ingebrigtsen gjorde det umulige mulig  og sikret Norge vårt første individuelle seniorgull i terreng-EMs 25-årige historie. Forventningene til Henrik Ingebrigtsen var store. I fjor var han tilbake etter langvarig skade og kun en kort periode med fullverdig trening, og klarte likevel en 11. plass. Det er den beste plasseringen Norge har hatt i klasse menn senior noen gang siden det første EM i 1994.

Nå har Henrik hatt en god sesong i år med sølv på 5000 m i EM i Berlin pluss en fjerdeplass på 1500 m. Det var derfor Henrik vi hadde de største forhåpningene til. Filip løp fantastisk på 1500 m i sommer, men hans forsøk på å løpe 5000 m endte med sprekk hver gang og han klarte ikke EM-kravet. I EM i Tilburg dreide det seg om den dobbelte distansen og det var veldig tunge forhold, - store vanndammer på gresset, våt og tung sand og sleipe partier kombinert med mange småbakker, kuler opp og ned og tømmerstokker som måtte forseres.

Team Ingebrigtsen har sitt indre hierarki. Der har Henrik hele tiden spilt rollen som storebror og sjef. Nå rakner det og dagen før EM sa han til Kondis: - Se opp for Filip! Han er sterk.
Det er ikke beskjedenhet som preger Henrik vanligvis, men han var tilbakeholden med å si noe om egne sjanser. Vi føler at han ikke var helt i slag. Etter løpet ble det sagt fra familiens side at han "ikke hadde dagen". Vi tolker det som om han ikke var 100 % "fit for fight".

I alle fall ble det 18. plass og ikke en plass blant de fem beste som vi hadde kalkulert med. Med en "forventet plassering", så hadde Norge vært 13 plasspoeng bedre og samtidig presset både tre briter og tre italienere tre plasser nedover på resultatlista. Vi hadde vært farlig nær en medalje om Henrik hadde slått til..

Jevnt bra av Kårbø og Grønnevig
Den tredje tellende løperen på Norges lag ble Tom Erling Kårbø. I fjor ble han nr. 31, - i år ble han br. 36. Han løp et kontrollert løp og avanserte noen plasser for hver runde fra 57. plass til 36 plass i mål. Med andre et velberegnet løp, Men siden han i år har hatt sin beste sesong noen sinne, så håpet vi også på minst samme plassering som i fjor.

Slike lagkonkurranser inspirerer til optimistiske regnestykker, man bare en sjelden gang slår de til. Det er alltid noe som skjer, og søndag var det mange fall i løypa. De norske holdt seg på beina og nøyde seg med noen "nestenfall", Sjansene er til stede for en norsk lagmedalje for menn senior om friidrettsforbundet satser litt mer på EM i terrengløp.

I store deler av Europa er det en hektisk vintersesong med mange terrengløp, noe som Norge av naturlige grunner aldri har hatt tradisjoner for. Vinter betyr snø og langrenn her på berget. Og skal man prikke inn en konkurranse i god form krever det et annet sesongopplegg enn det som er tradisjonen innen norsk mellom- og langdistanse.

Vår fjerde løper i Tilburg var Ørjan Grønnevig. Han lå foran Kårbø i 9000 m, men mistet noen plasseringer på siste runde og ble nr. 43 av de 88 som startet. Med andre fikk vi alle de fire norske løperne inn på øverste halvdel av resultatlista, og det er bra når hele 38 nasjoner som er medlem av det europeiske friidrettsforbundet sender sine aller beste løpere til EM i terrengløp. Og da snakker vi om alt fra 1500 m-løpere til maratonløpere inklusive hinderløpere og terreng- og motbakkespesialister. Derfor er bredden så stor i terreng-EM. Og derfor er en 43. plass et godt resultat.

Menn senior - lagresultater

  1. 1st
     
    Turkey
  2. 2nd
     
     
    Great Britain & NI
  3. 3rd
     
     
    Italy
 
Rank Team Points  
1
Turkey
14 +
2
Great  Britain & NI
34 +
3
Italy
37 +
4
Spain
38 +
5
Belgium
38 +
6
Norway
55 +
7
Ireland
70 +
8
Sweden
78 +
9
Denmark
90 +
10
France
110 +
11
Germany
121 +
12
Portugal
129 +
13
Netherlands
131 +
14
Ukraine
176 +
15
Estonia
207 +
16
Switzerland
238  


Kvinner senior - lagresultater
damer_senior_pallen_lag_25P4277_960.jpg
Hjemmeseier: Med laggull for damer senior og lagsølv for damer U20 ble dagen reddet for Nederland på hjemmebane i Tilburg, selv om det ikke ble noen individuelle medaljer. (Foto: Kjell Vigestad) 

Damelaget hvor to innfridde og en hadde en dårlig dag 
Vi trodde på en bra plassering også for det norske damelaget. Det ble åttendeplass, som er 2-3 plasser bak det vi håpte på. Det var bare seks plasspoeng opp til sjetteplassen. Det er i realiteten ingenting. Det var 21 poeng opp til fjerdeplassen. Det var heller ingen umulighet, men da måtte alt klaffe, og det gjorde det ikke. 

Norge stilte med bare tre damer, mens det er anledning til å ha med seks løpere. Plassiffer for tre av dem teller i lagkonkurransen. Med bare tre løperne må alle ha en god dag for et godt resultat. Vi kjenner ikke begrunnelsen for at bare tre ble tatt ut, men trolig mener friidrettsforbundet at det var nok. Når bare tre skulle tas ut var Karoline Bjerkeli Grøvdal, Silje Fjørtoft og Sigrid Jervell Våg et riktig valg.

Vi har mange gode løpejenter i Norge nå, så det skulle ikke være vanskelig å ta med en fjerde dame. Og jeg tror også at flere ville satset inn mot EM om de ble oppfordret til det og forholdene ble lagt til rette.

Karoline Bjerkeli Grøvdal gjorde det vi kunne forvente med tredjeplass og dermed plassiffer 3 for vår beste løper. Silje Fjørtoft løp et perfekt beregnet løp hvor hun avanserte runde for runde fra 69. plass til 33. plass, og det uten at det gikk fortere og fortere. Andre til femte runde er akkurat like lange. De gikk på 4.56, 4,57, 4.59 og 5.00, og likevel avanserte hun 34 plasser fordi hun holdt nesten klarte å holde samme fart. Det forteller at i et EM så starter de fleste med å løpe altfor fort på førsterunden. Men siden Silje disponerte kreftene godt fikk hun en fin plassering og ble nr. 33 av de 72 damene som startet.

En av de største profilene i norsk friidrett i år, Sigrid Jervell Våg, ble "bare" nr. 55. 26-åringene har satt perser på alle distanser i år fra 800 til 5000 m pluss 10 km og halvmaraton, Hun har vunnet fem NM-titler i år inklusive NM i terrengløp på 2 km i vår, på 6 km i høst pluss i terrengstafett.

I nordisk mesterskap i terrengløp på Island for fire uker siden ble hun beste norske løper på plassen bak Maja Alm, som ble beste danske i i Tilburg med 18. plass i seniorklassen. Vi hadde regnet med at Sigrid ikke skulle vært så langt etter henne. Sigrid har slått Silje i alle innbyrdes oppgjør i år, så en plassering rundt 25-30 var det minste vi kunne forvente. Og med det ville det blitt en fjerdeplass på laget foran Tyskland.

- En uke med sykdom i oppkjøringen til EM kombinert med litt dårlig dagsform, var den forklaringen Sigrid kunne gi til Kondis etter en skuffende dag, men også etter et år med mange oppturer for henne.   

Kvinner senior - lagresultater

  1. 1st
     
    Netherlands
  2. 2nd
     
     
    Great Britain & NI
  3. 3rd
     
     
    Germany
Rank Team Points  
1
Netherland
20 +
2
Great Britain
24 +
3
Germany
50 +
4
France
70 +
5
Sweden
80 +
6
Spain
85 +
7
Turkey
88 +
8
Norway
91 +
9
Romania
106 +
10
Belgium
112 +
11
Ireland
120 +
12
Portugal
127 +
13
Italy
135 +
14
Ukraine
137  


Menn U20 - lagresultater
u20_samlebilde_pallen_lag_25P3420.jpg
Omkranset: Norske gullgutter omkranset av Storbritannias lag (tv), som ble slått med hårfin margin, og tyskere (th) som lå helt likt med Norge når bare en runde sto igjen. (Foto: Per Inge Østmoen)

  1. 1st
     
    Norway
  2. 2nd
     
     
    Great Britain & NI
  3. 3rd
     
     
    Germany
Rank Team Points  
1
  Norway
28 +
2
  Great Britain
30 +
3
  Germany
38 +
4
  France
41 +
5
  Ireland
55 +
6
  Netherland
56 +
7
  Spain
62 +
8
  Turkey
65 +
9
  Italy
103 +
10
  Belgium
126 +
11
  Portugal
167 +
12
  Denmark
177 +
13
  Ukraine
179 +
14
  Finland
181 +
15
  Switzerland
197 +
16
  Croatia
261 +
17
  Slovenia
267  


Litt om de klassene hvor Norge ikke hadde deltakere

Menn - U23
u23_herrer_pallen_lag_25P3476_960.jpg
Frankrike suveren: Med den suverene eneren Jimmy Gressier og nr. 3 og 7 på laget, ble det en overlegen fransk seier foran Storbritannia og Spania. Franskmennene bakerst i blå drakter, Storbritannias løpere i hvitt og blått og spanjolene med røde drakter.  (Foto: Per Inge Østmoen)

Menn U23 - lagresultater

  1. 1st
     
    France
  2. 2nd
     
     
    Great Britain & NI
  3. 3rd
     
     
    Spain
Rank Team Points  
1
 France
11 +
2
 Great Brittain
30 +
3
 Spain
42 +
4
 Germany
48 +
5
 Belgium
58 +
6
 Ireland
69 +
7
 Netherlands
78 +
8
 Israel
87 +
9
 Sweden
96 +
10
 Italy
97 +
11
 Turkey
163 +
12
 Portugal
165 +
13
 Belarus
175 +
14
 Poland
180 +
15
 Ukraine
215 +
16
 Romanie
255 +
 

u23_damer_pallen_lag_25P3448.jpg
Jevn kamp om medaljene: Tyskland dro hjem sin eneste gullmedalje i en klasse de kunne vunnet suverent. Deres to store stjerner, Alina Reh og Konstanze Klosterhafen som tok dobbeltseier i  fjor, var ikke med i år. Likevel ble det seier til Tyskland foran Spania og Storbritannia. (Foto: Per Inge Østmoen)

Kvinner U23 - lagresultater

  1. 1st
     
    Germany
  2. 2nd
     
     
    Spain
  3. 3rd
     
     
    Great Britain

Kvinner U23 - lagresultater

 
Official
 
Rank Team Points  
1
 Germany
22 +
2
 Spain
25 +
3
 Great Britain
33 +
4
 France
56 +
5
 Denmark
56 +
6
 Turkey
77 +
7
 Italy
78 +
8
 Switzerland
81 +
9
 Ireland
82 +
10
 Lthuania
114 +
11
 Czech Republick
125 +
12
 Ukraine
164 +
13
 Portugal
168  


Kvinner U20
u20_damer_pall_lag_25P3378_960.jpg
As usual: Storbritannia har vunnet yngste juniorklassen nesten bestandig. Og siden U23-klassen kom på programmet i 2006, har britene vunnner jenter U20 hvert eneste år med ett unntak, i 2015. Da vant Tyskland med Konstanze Klosterhalfen som nr. 1 og Alina Reh på tredjeplass. Det året måtte britene nøye seg med andreplassen. Her ser vi de nederlandske jentene som ble nr. 2, britene på toppen av pallen og det tyrkiske laget til høyre. (Foto: Per Inge Østmoen)

Damer U20 - lagresultater

  1. 1st
     
    Great Britain
  2. 2nd
     
     
    Netherlands
  3. 3rd
     
     
    Turkey
Rank Team Points  
1
 Great Britain
23 +
2
 Netherlands
28 +
3
 Turkey
39 +
4
 Switzerland
40 +
5
 Italy
41 +
6
 Ireland
42 +
7
 Spain
43 +
8
 Germany
98 +
9
 Portugal
112 +
10
 Denmark
137 +
11
 Finland
139 +
12
 Framce
143 +
13
 Croatia
147 +
14
 Lithuania
212 +
15
 Ukraine
218