Backyard ultra går ut på at man hver hele klokketime skal løpe en runde på 6,7 km. Når runden er unnagjort får man den gjenstående tiden av timen til hvile fram til neste hele klokketime og ny runde. Slik holder man på helt til man ikke orker mer eller ikke lenger rekker å få gjort unna runden iløpet av en time. Den som klarer å holde på lengst, altså løper flest runder, vinner.

300 deltakere
Lørdag gikk starten for årets verdensmesterskap i backyard ultra. Mesterskapet var en del av Big Dog's Backyard Ultra Run som ble arrangert i Tennesse i USA, men årets løp ble samtidig gjennomført virtuelt. Det var 21 land med totalt 300 løpere deltok på sine respektive hjemplasser.

Blant disse fant vi den belgiske ultraløperen Karel Sabbe som deltok i konseptet backyard ultra for aller første gang. Med seg hadde han sin belgiske ultraløperkollega Merijn Geerts, og det var disse to som skulle vise seg å holde ut desidert lengst.

Belgisk duo på topp
Etter 72 timer, altså tre døgn med løping, var den belgiske duoen alene om å fremdeles være på beina og klare for en ny runde på 6,7 km hver hele klokketime. Da hadde de for lengst passert den gamle verdenrekorden på 68 timer som tilhørte svenske Johan Steene og ble satt i 2018.

Sabbe prøvde hele tiden å holde en såpass jevn og hard fart at han løp hver runde på ca. 45 minutter og dermed rakk en "powernap" på 10 minutter før han skulle i gang med ny runde. Og slik holdt han på i over tre døgn.

Til slutt endte det med at Karel Sabbe fullførte sin 75. runde, mens Merijn Geerts ikke klarte å gjennomføre runden innen timen var omme. Karel Sabbe kunne dermed smykke seg med både verdensmestertittel og verdensrekord på backyard ultra etter å ha tilbakelagt 75 runder á 6,7 km og altså 502 km totalt.

– Jeg må takke mange mennesker, men først og fremst Merijn Geerts for å ha gravd så dypt og presse seg videre til 74 runder. Et solid resultat i backyard ultra er kun mulig når det er noen der ute som kan presse deg så langt. Uten Merijn hadde det ikke blitt verken verdensrekord eller belgisk seier i verdensmesterskapet, skrev Karel Sabbe på sin facebook-side rett etter løpet.

Og avsluttet med at han nå skulle legge seg med beina høyt og sove.

Best av kvinnene, og på tredjeplass totalt bak den belgiske duoen, ble amerikanske Courtney Dauwalter som også imponerte ved å gjennomføre 68 runder. Hun løp dessuten på den fysiske plassen i Tennesse og ble dermed vinner av det løpet.

Svensk 8. plass
Ingen nordmenn deltok, men både Danmark, Sverige og Finland hadde 15 deltakere hver. Best av dem ble svenske Torbjörn Gyllenbring som fullførte 55 runder og kom på 8. plass totalt. På plassen bak, men 54 runder, kom Anna Carlsson og ble dermed også nest beste kvinne totalt.

Best av de danske deltakerne ble Stine Rex, som tidligere i år satte europeisk rekord på 48-timers da hun løp 384 km, ble nummer 40 totalt etter å ha tilbakelagt 38 runder. Finlands beste løper ble Kati Ahokas med 40 runder og 34. plass totalt.

Resultatliste (i øyeblikket kun oppdatert til runde 68)

Merijn Geerts (til venstre) ga Karel Sabbe kamp helt til siste slutt om verdensrekorden og verdensmestertittelen i backyard ultra. Den belgiske duoen endte opp med å fullføre henholdsvis 74 og 75 runder á 6,7 km løping. (Foto fra Karel Sabbe sin facebook-side)

Big Dog's Backyard Ultra World Championship startet lørdag 17. oktober og holdt på i over tre døgn før årets verdensmester kunne kåret. Arrangementet fant fysisk sted i Tennesse, USA, men det gikk også an å delta virtuelt fra der man måtte befinne seg. Totalt 21 land deltok. (Foto fra Big Dog's Backyard Ultra Run Group sin facebook-side)