Vignett-kondiskommentaren.jpg


«Jeg var blant dem som sluttet å røyke hver nyttåraften, og som tilpasset røykinntaket slik at jeg gikk tom akkurat kl. 24.00 den 31.12.»


Jeg er av den typen som liker å sette meg mål. Noen ganger er de seriøse og velgjennomtenkte. Andre ganger representerer de mer et ønske om en ny retning uten at det å nå målet nødvendigvis er det viktigste. I den siste kategorien er alle mine nyttårsforsetter.

I år er forsettet å gå litt ned i vekt.Min samboer har det samme målet. Da han spurte meg hvor mye jeg skulle gå ned, svarte jeg uten å tenke meg om:

– Tja, kanskje 10 kilo.

Da fikk han sjokk.

– Det kommer ikke til å være noe igjen av deg om du går ned 10 kilo, sa han. 

– Ja, ja. Kanskje litt mindre da, svarte jeg. 

Selv følte jeg meg trygg på at dette skulle bli enkelt. Jeg var ikke så sikker på om jeg skulle gå ned så mange kilo. Det var egentlig ikke så viktig hvor mange det ble, men jeg håpte på noen iallfall.

Jeg har et ønske om en litt sunnere livsstil med mindre sukker og mer moderate middagsposjoner. Jeg tenker at jeg ikke skal spise søtsaker og småkaker annet enn en skjelden gang i blant, og at jeg skal starte 2020 med å kun spise en porsjon middag om dagen. Ikke to + litt til om det er godt. Videre skal middagsporsjonen inneholde litt mindre poteter og pasta og mer grønnsaker. Dette sammen med trening, mener jeg skal være nok til å bringe meg noen kilo ned i vekt om jeg holder stø kurs over en tid. 

Ulike forsetter over tid

Jeg har hatt mange ulike forsetter opp gjennom åra. Jeg var blant dem som sluttet å røyke hver nyttårsaften, og som tilpasset røkinntaket slik at jeg gikk tom akkurat kl 24.00 den 31.12. Resultatet ble vanligvis et opphold i en periode, før jeg igjen tok en røyk og trappet deretter gradvis opp til samme forbruk som før jeg sluttet å røyke. 

Neste år var det på'n igjen med samme resultat. Pågangsmotet er det ingen som skal ta fra meg. 

Til slutt klarte jeg å slutte å røyke. Det var ikke på noen nyttåraften. Jeg tror det var ved skolestart et år i studietida. 

Skolestart pleide også å være en optimistisk periode for min del. Da stod jeg foran et nytt skoleår eller semester, med nye muligheter til å gjøre det litt bedre enn i forrige semester. Jeg kjøpte inn ny skriveblokk, perm og skilleark. Jeg skrev så pent jeg kunne. Notatene skulle både være informative og delikate. Etter hvert ble de mer informative enn delikate og jeg var på nytt dratt inn i en stressende skolehverdag uten tid til verken å skrive pent eller tenke så grundig gjennom alt en lærte. Sidetallet som skulle forseres var stort, og eksamenene kom igjen svært tett på slutten av semesteret. Plutselig var semesteret over før jeg hadde rukket å gjøre det så mye bedre enn tidligere.

Jeg mistet ikke motet av den grunn. Nei, for ikke lenge etterpå kom det et nytt semester med nye skrivebøker, ringpermer og skilleark.

Nytt år for Kondis også

I tillegg til å ha forventninger til at jeg selv skal gå ned i vekt, så er forventningene store til at Kondis som organisasjonen skal gå opp. Vi skal bli mange flere i året som kommer, og målet er mye mer realistisk enn min egen vektnedgang. 

I fjor fikk Kondis 1978 nye medlemmer. Det var 481 flere som meldte seg inn i 2019 enn i 2018. I tillegg var det langt færre som meldte seg ut da vi sendte ut faktura for 2020 enn det har pleid å være de tidligere årene. Dette lover godt for det engasjementet vi kan ha både sentralt og lokalt i tida vi har foran oss. Vi er avhengige av å ha mange medlemmer i ryggen for å finansiere utgivelsen av medlemsbladet, produksjonen av nyhetssaker og treningssaker på Kondis.no, kunne ha Norges beste terminliste, holde veteranstatistikken oppdatert, kunne engasjere oss med Kondistreninger og et miljø for Team Kondis lokalt. 

Vi er svært takknemlige for alle som er med oss! Vi lover at vi også i år skal gi dere mye godt stoff både i bladet og på nettsiden i tida framover. Vi kan også bidra til å støtte lokale fagmøter og sosiale samlinger om vi får søknader om dette. Et godt lokalt engasjement er viktig. Her trenger vi hjelp av dere medlemmer. Det er dere som kjenner lokalmiljøet best og som vet hva som ønskes av aktiviteter. Vi i Kondis sentralt kan bistå dere, men vi vil aldri klare å lage like gode samlinger som dere.

Til slutt vil jeg benytte anledningen til å ønske dere alle et riktig godt nyttår! Mine forventninger er store, og jeg gleder meg til framtida. 

 

 

Marianne Røhme (55) er daglig leder i Kondis og ansvarlig redaktør for bladet  og nettsiden. Hun er utdannet sivilagronom fra Norges miljø- og biovitenskaplige universitet og journalist fra Høgskolen i Oslo. I tillegg har hun bygd på med økonomi og medielederutdannelse. Hun kommer fra stillingen som ansvarlig redaktør for to tidsskrifter i Tun Media. Marianne er en ivrig kondisjonsutøver. Liker best løping, men er også å finne i skiløypa på vinteren eller på sykkelen om sommeren.