Søndag skal flere norske karer og kvinner prøve å følge opp den norske osteprodusenten Tingvollost, sin seier i World Cheese Awards i San Sebastián. Da arrangeres det maraton, halvmaraton og 10 km.

Det var osten Kraftkar som stakk av med tittelen som verdens beste ost forrige onsdag i den baskiske byen Donostia, som på spansk heter San Sebastián, derav tittelen på løpet: Donostia-San Sebastián.

Klassisk løp i sportslige omgivelser
Løpet arrangeres for 39. gang og har start og mål på Anoeta stadion, fotballbanen til Real Sociedad. For de norske som skal delta, blir det mulighet for å se Real Sociedad spille mot Barcelona på lørdag. Det baskiske laget har faktisk slått Barcelona de fire siste årene i ligaen på hjemmebane og ikke tapte hjemme i ligaen mot katalanerne siden 2007.
 

san_sebastian_la_Concha_640.jpgLa Concha i San Sebastián

Raske løyper
Løypene går bl.a. langs elva Urumea Itsasadarna og langs Playa de la Concha, en av verdens flotteste strandpromenader. Riktignok er baskerland ganske kupert, men her har de lagt ganske flate løyper. I fjor var vinnertidene for menn: 2.13, 1.05 og 30.22 mens seierstidene for kvinner var 2.45, 1.16 og 36.09.

På hjemmesiden for arrangementet kan du bl.a. se 3D gjennomkjøring av løypene.

Verdens beste kjøkken
San Sebastián er kjent for å ha et av de beste kjøkken i hele verden. Med "kun" 180 000 innbyggere har de flest Michelin-stjerner i verden per innbygger. Restauranten Arzak har tre stjerner og er vel verdt å besøke.

Katalansk favoritt i kvinneklassen
Katalanske Marisa Casanueva er favoritt til å vinne kvinneklassen. 35 år gammel er hun godt voksen, men det er hun ikke alene om i maratontoppen på kvinnesiden i Spania. Åtte av ti på topp er mellom 31 og 37 år.
For øyeblikket er hun på femteplassen på den spanske rankingen.

Casanueva står uten klubb og regner seg som uavhengig løper. Hennes debut på maraton kom i fjor i Sevilla da hun løp på 2.38.25.

Målet i San Sebastián er å løpe på 2.32 som er rett under minimumskravet for å nå VM i London august neste år. Da må hun senke persen, som kom i mars i år da hun løp på 2.34.57  Hun sier til El Diario Vasco at hun regner med at det er åtte spanske kvinner som har sjansen til å klare VM-kravet. En av dem er Yolanda Gutiérrez som vant San Sebastián i 2012 og som har pers fra Berlin på 2.38.18.

Meget populær maraton
Skulle en få lyst til å få med seg et av disse løpene i helgen må vi bare beklage, men både maraton, halvmaraton og 10 km er utsolgt. Her gjelder det å være tidlig ute og skaffe seg plass til neste års løp.

I mellomtiden håper kondis.no på å kunne få noen bilder og ord fra noen av de norske deltakerne i årets arrangement. Vi har dessverre ikke klart å finne noen liste over de norske som er påmeldt. Imidlertid skal Yvette Christiansen og mannen løpe 10 km.
 
- Vi løp der i fjor og det var et så bra arrangement at det fristet til gjentakelse.

Hjemmeside for Donostia-San Sebastián Marathon