Åpningsdagen var det 1500 meter hinder (15-16 år) og 3000 meter flatt (17-19 år)  på programmet. På listene ser vi mange av de samme utøverne som var med i forrige helgs junior-NM. Interesseant er det å se at dagens åtte distansevinnere kommer fra syv forskjellige klubber med god geografisk spredning. Det var bare Haugesund IL som fikk to vinnere på lange løp første dag av UM.

Lørdag løpes det 800 meter (15-16 år) og 2000 meter hinder (17-19 år). Søndag er det 800 meter for 17-19 år og 3000 meter for 16 år og 2000 meter for 15 år.

Resultater fredag - alle øvelser (lange løp, se nedenfor)
UMs hjemmeside
UM på facebook
Her han du følge UMs livestream

Mye folk og stor stemning på tribunen på Svenningsmoen. (Foto: Arrangøren)

3000 meter jenter 17-19

På 3000 meter var alle gullvinnerne i UM også med i NM. Grethe Tyldum som vant 3000 meter i J17 løp jo til bronse på 1500 meter i U20 i junior-NM. UM-resultatet hennes er klart årsbeste i aldersklassen.

Kristine Lande Dommersnes var suveren på 3000 meter i J18-19, og i junior NM løp hun til sølv på 3000 meter og gull på 1500 meter. Nå fikk hun det guller som hun misytet til Christine Næss i junior-NM.

DSC_5679_Grethe_Tyldum.JPGGrete Tyldum løper inn til seier på J17 3000 meter. (Foto: Arne Brunes)

Grete Tyldum med gullmedaljen. (Foto: Arrangøren)

DSC_5671_Kristine_Lande_Dommersnes.JPG
Kristine Lande Dommersnes løper inn til gull på J18-19 3000 meter. 17-åringene løp i samme heat, vi ser Tyldum rett bak Dommersnes. (Foto: Arne Brunes)

3000 meter gutter 17-19

Sondre Juven klarte to bronseplasser i junior-NM på 800 og 1500 meter, men enda mer minnerikt er finaleplassen under Junior-VM tidligere i år der han kom på en flott 8. plass i løpet der Jacob Ingebrightsen løp inn til gull. På UMs første dag ble det gull i G18-19 på 3000 meter i et ganske tett heat.

Ole Lyngbø som vant 3000 meter i G17 hadde en 7. plass som best i junior-NM (1500 meter). Han vant klart på en tid som er 20 sekunder bak hans årsbestenotering i aldersklassen.

Fra det tette heatet på 3000 meter med Tedros Gebretensai Haile i tet foran Sondre Juven og Mathias Flak. (Foto: Arrangøren)

DSC_5732_Sondre_Juven.JPG
Sondre Juven var favoritt på 3000 meter og vant. (Foto: Arne Brunes)

DSC_5706_OLe_Lyngbø.JPG
Det ble favorittseier også i J17, til Ole Lyngbø. (Foto: Arne Brunes)

1500 meter hinder gutter 15-16

Trond Olav Halvorsen hadde årsbeste i aldersklassen fra Världungdomsspelen i Göteborg med 4:37:35. Nå brukte han 9 hundredeler mer  på sin gullferd i G15 på 1500 meter hinder. Georg Ovesen som vant G16 finner vi ingen hinderresultater på i år eller i fjor, men det hindet han ikke å sikre seg seieren.

DSC_5749_Tron_Olav_Halvorsen_hinderfeltet.JPG
Hinder er skikkelig action. Her ser vi fra første vanngravpassering for et samlet felt G15 og G16. G15-vinner Trond Olav Halvorsen ser vi midt i feltet med nummer 219. (Foto: Olav Engen)

DSC_5776_Georg_Ovesen.JPG
Georg Ovesen med seiersgest på oppløpet der han løp inn til gull i G16. (Foto: Arne Brunes)

1500 meter hinder jenter 15-16

I jenteklassene ble det to svært overlegne vinnere med Sigrid Alvik i J15 og Hannah Berntzen Engevik i J16. 15-åringen imponerte med 7. plass på 1500 meter i junior-NM, og hadde ingen problemer med å vinne hinder mot jevnaldrede konkurrenter.  Hannah løp inn til sølv på 3000 meter hinder i junior-NM, men i UM ble det soleklart gull på den halve distansen i J16.

Ny bestenotering J15 på 1500 hinder
Sigrid Alvik slettet Karoline Bjerkeli Grøvdals bestenotering fra 2005 med over 7 sekunder da hun løp inn på tiden 4:59:03. Det er også 94 hundredeler raskere enn Anna Serine Røsslands 4 år gamle bestenotering i J16.

DSC_5835_Sigrid _Alvik.JPGSigrid Alvik imponerte på hinder med ny aldersrekord J15. (Foto: Arne Brunes)

DSC_5825_Meret_Sperstad_vanngravbading_J15.JPGMerete Sperstad fra Tyrving var ikke helt heldig med denne vanngravspasseringen. Vi får håpe hun kan more seg over bildet. (Foto: Arne Brunes)

Resultater 1500 meter hinderDSC_5838_Hannah_Berttzen_Engeset.JPG
Hannah Berntzen Engevik vant J16 overlegent, selv om hun altså måtte se seg slått av J15-vinneren. (Foto: Arne Brunes)