Anders Aukland, Morten Bråten og Paul Einar Borgen koste seg med gløgg og pepperkaker før grunntreninga  startet.
Alle foto: Lasse Wilhelmsen

Populære temakvelder
Mandag bød Sportsmaster for tredje gang inn til temakveld i deres lokaler på Fekjan i Asker. I november i fjor ga professor Jorunn Sundgot-Borgen mange nyttige tips om riktig ernæring i forbindelse med trening og konkurranse. Anders Aukland holdt et spennende foredrag om sine opplevelser rundt trening og konkurranser. I februar i år  var det  Anders og Fredrik Aukland som hadde fokus på forberedelser til renn og diskusjon rundt ulike treningsregimer i Norge og Sveits.



 Temakvelden hadde et lydhørt  publikum på rundt 80 , hvorav nærmere 90% var menn og de aller fleste godt voksne.

            
Grunntreningsteori med eliteutøvere på video
Etter noen innledende ord, av  Paul Einar Borgen en av eierne,  om Sportsmaster som startet sin virksomhet i 2003 og nå har 12 ansatte i et solid  firma var det tid for å snakke om kveldens tema grunntrening i langrenn.
Morten Bråten, Olympiatoppen, tidligere landslagsturner, gikk sammen med verdensmester på ski Anders Aukland igjennom en del av grunntreningen som vi fikk se Marit Bjørgen og Marte Kristoffersen utføre på video.
Styrketreningen utgjør en meget viktig del av grunntreningen påpekte Aukland. 

Stabilitet er konge i langrenn, stabilitet i posisjoner og i bevegelser. Det handler om kontroll av det du gjør, sa Bråten. 
Derfor er det kjempeviktig at en først lærer å gjøre øvelsene riktig for så å kunne regulere øvelsene til å bli mer styrkepreget.

Fra parkett til mølle til snø.
Bråten fortalte om at Marit Bjørgen var meget flink til å fokusere på hvordan øvelsene hele tiden skal være relatert til det en skal gjøre når en får på ski på beina og deltar i konkurranser.
Vi fikk se at etter å ha trenet med slynger, baller og annet gikk skijentene over til å gå med rulleski på mølle og utføre de samme øvelsene. Viktigheten av å "tenke-seg-inn-i-skigåingen" ble fremhevet. Når Bjørgen gjør sine øvelser på treningsstudioet har hun "ski-på-beina" i tankene sine. Fokuset blant eliteutøverne på at ALT de gjorde på treningen skulle tjene hvordan de skulle bli bedre i konkurranse var kjempeviktig fortalte Aukland.


  
Styrkeøvelser med slynge.
Etter en liten pause med gløgg og pepperkaker startet Bråten, med Aukland som utøver, å vise frem en rekke øvelser enhver mosjonist kan utføre. Slyngetrening er et meget godt supplement til mer tradisjonsrike styrketreingsøvelser som sit-ups, pullover og nedtrekk m.m.  I langrenn handler det mye om stabilitet og balanse.  Ved en del av de klassiske styrketreningsøvelsene som situps ligger du stabilt. Med slyngeøvelser må du jobbe mye mer for å oppnå balanse fordi du ikke har dette faste underlaget.

Det ble vist frem styrkende øvelser for å trene kroppens forside, bakside og side (som vi ser under). Øvelsene vil styrke ens grunnbasis for å trene opp langrensteknikken og også være viktig for å unngå skader. Foruten slynge var hjelpemiddlene matte, balansepute, teppeflis og vektmanualer.

Foruten å vise en rekke øvelser ble det også stilt spørsmål fra salen. Det ble bl.a. spurt om det evige "stridspørsmålet" om å tøye ut. Både Bråten og Aukland pekte på at  uttøyning også kan ha en mental side. Det kan være viktig å tøye ut litt for å slappe av å få det litt behagelig, som Aukland påpekte var viktig for ham. I motsetning til å haste avgårde etter en økt kan det være bra å roe ned litt, tenke igjennom hva en har gjort på treninga. 

Sportsmaster filmet noen av slyngeøvelsene som ble gjort og kondis.no kommer tilbake til disse når videoen foreligger.

Kondis-medlemmer har 15 % rabatt på tredemøller hos Sportsmaster og 10 % på alle andre produkter. 
Se: www.sportsmaster.no

Velg 1080 HD for best kvalitet